• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny EU46 PKP-Cargo (BR193 Vectron) Roco vs Piko

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Jeszcze w kwestii porównania modeli. To widoczna jest różnica w odcieniu szarości modelu. I tak kolor szary w nowym modelu Roco jest ciemniejszy od modelu Piko (post #145). I kolor szary w nowym modelu Roco jest ciemniejszy od poprzedniego wypustu (post #149 oraz #153).

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Humor jak humor, ale może lepiej byłoby po prostu zadać pytanie w taki sposób, aby pytany nie miał wątpliwości, że chodzi Koledze o model, a nie o pierwowzór...
Najmocniej przepraszam, pytanie faktycznie nie było precyzyjne. Chodziło mi zarówno o model jak i oczywiście o pierwowzór, gdyż zakładam, że model Roco jest wierną kopią pierwowzoru, stąd pominąłem w pytaniu część dotyczącą pierwowzoru. Mam nadzieję, że moje tłumaczenie ma sens...
Zatem wracając do pytania, czy któryś z Kolegów wie dlaczego na Vectronach PKP Cargo w skali 1:1 nie ma informacji o przydziałach?

Ostatnio edytowane:

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
791 30 0
Czy zatem można się spodziewać, że to początek trendu i na kolejnych lokach taka zasada będzie obowiązywała?
Myślę, że tak (żeby było jasne piszę o PKP CARGO), ale jak już to dotyczyć to będzie wyłącznie lok. elektrycznych i pewnie nie wszystkich serii.
Lok. EU46 zarządzane są z poziomu centrali, a przypisanie ich do zakładu to w zasadzie formalność.

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
401 4 1
Dziś odebrałem Vectrona Piko (dekoder dźwięku PIko), spostrzeżenia na temat oświetlenia:
1. brak oświetlenia kabiny,
2. brak świateł "długich",
3. no i pomysł wyłączania oświetlenia push or pull, jest dla mnie kosmiczny, oznacza to że że wyłączamy czerwone lub białe światła, czyli przy każdym zmianie kierunku, gdy lokomotywa ciągnie wagony i chcemy wyłączać światła po stronie wagonów, musimy przełączać.
4. dźwięki ok (ładny niemiecki przy zapowiedziach stacyjnych).

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
W końcu dotarł do mnie drugi z braci:) Chociaż są od innych matek... Są ok(y)
Z uwag, które mi się tak na szybko narzuciły, oprócz już tu wymienionych, model od PIKO pomalowany jest bardziej intensywnymi kolorami. Również białe napisy są bardziej kontrastowe.
EU45.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Mój model od Roco też dotarł. Jeszcze nie testowałem, natomiast podczas oględzin okazało się, że pantografy są złożone/zatrzaśnięte niemal na amen. Trzeba bardzo uważać, żeby nie pogiąć ślizgu przy próbie ich podniesienia. Zaciski tak trzymają, że gołymi palcami nie dałem rady. Jeszcze takiego przypadku nie miałem. Jak będę testować na torze to zrobię drugie podejście. Czy Koledzy też takie trudności mają z rozłożeniem pantografów?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
Mój model od Roco też dotarł. Jeszcze nie testowałem, natomiast podczas oględzin okazało się, że pantografy są złożone/zatrzaśnięte niemal na amen. Trzeba bardzo uważać, żeby nie pogiąć ślizgu przy próbie ich podniesienia. Zaciski tak trzymają, że gołymi palcami nie dałem rady. Jeszcze takiego przypadku nie miałem.
Potwierdzam uwagę Kolegi @Rozjazd odnośnie odbieraków w modelu Roco. Ja na razie się poddałem. Jeżeli jest na nie jakiś sposób, to chętnie go poznam:rolleyes:
Natomiast w modelu PIKO trzeba zwrócić uwagę na spasowanie przednich szyb. Niestety występują tam "prześwity":( W niektórych modelach jest to bardzo widoczne (mi się udało wybrać model, w którym ta przypadłość jest na akceptowalnym poziomie).
Ale za to podniesienie odbieraków nie nastręcza żadnych trudności. I tylko szkoda, że producent nie zastosował wzorem swojego konkurenta (Roco) takiego samego typu ("niemieckiego") odbieraków a na "siłę" starał się je rozróżnić.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
A co tu mam komentować? Zamiast się żalić że Ci się pantografik nie otwiera trzeba było to naprawić. Taka naprawa to nie jest lot w kosmos
A kto się żali? Czy ja coś pisałem, że się nie zabiorę za naprawę albo czy w jakikolwiek sposób potępiłem ten model? Jest różnica pomiędzy żaleniem się, a po prostu dzieleniem się spostrzeżeniami na temat danego modelu, więc niech Kolega przestanie szukać dziury w całym i nie nadinterpretuje napisanych słów.

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
WItam miło. Chciałbym skorzystać z okazji i zapytać właśnie o ten szczegół. Czy Vectron ROCO w opcji z dekoderem ma nasze PKP-owskie światła? Właściwie najbardziej zależy mi na manewrowych? Czy dekoder Karola dedykowany do tego modelu (i innych Vectronów ROCO) jest dekoderem dźwiękowym i czy pozwala na wyświetlenie sygnałów manewrowych? Będę wdzięczny za informację. Dotychczas ROCO nie zaprzątało sobie głowy elektroniczną, dogłębną adaptacją do polskich warunków. Pozdrawiam. Michał.
Michałku, Twoje pytanie zbiegło się i z moimi wątpliwościami. Założyłem wątek w tej sprawie nawet. Reasumując ciężka sprawa z PKP E1 w Vectronach. Hop: https://forum.modelarstwo.info/threads/pkp-e1-w-siemens-vectron-wykonalne.57239/#post-1031326

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 29
Tabor 107
Tabor 0
Tabor 22