• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny EU46 PKP-Cargo (BR193 Vectron) Roco vs Piko

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
597 3 0
1:0 dla Roco? Piko nie zmieniło nic w formie, pomimo zmiany kilku detali. Choć jeśli chodzi o poręcze i ostrość oznaczeń, wygrywa.

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
597 3 0
W Piko na plus są tylko poręczę przy drzwiach i ostrość oznaczeń. Reszta detali jest gorsza/niezgodna z oryginałem i w porównaniu z Roco.
Elektronika to druga sprawa, w Piko w dalszym ciągu brak świateł długich i oświetlenia kabiny. Widać że nie chcą już nic zmieniać w modelu.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.145 121 1
Poniżej porównanie Vectronów dokonane przez warszawski sklep Przystanek.

428490762_1109028620467629_6250795496822857180_n.jpg
426728253_1109030340467457_7856363812153931843_n.jpg
426728326_1109028567134301_1656809431465212832_n.jpg

Od siebie doadam, że z zauważalnych różnic między najnowszym Vectronem od PIKO (EU46-521) względem poprzednio wydanego (EU46-510) można zauważyć:
1. Odbieraki prądu są tej samej wielkości/długości(y)
2. Imitacja przestrzenna kamerek przy drzwiach wejściowych(y)
3. Dodanie na dole podwozia elementu z oznaczeniem gaśnicy(y)
4. Brak dwóch otworów na dole karoserii (producent jedynie je zamarkował, nanosząc farbą ich umiejscowienie)(n)
Co do oceny modelu PIKO względem produktu Roco zostało już wiele w tym wątku powiedziane. Nawet te drobne korekty nie wpływają na ogólną ocenę, że model Roco jest o wiele lepiej odwzorowany i zbliżony do oryginału (np. prawidłowa długość rynienki nad drzwiami wejściowymi do kabiny, zgodne wersja czołownicy plus dodatkowe części do montażu).

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.317 230 2
Porównanie czego z czym? Rozumiem, że EU46-521 to Piko, a drugi? I który jest który na zdjęciu z góry?
Jakby się Pan Andrzej wysilił choć trochę to by znalazł informację na google w 5 sekund. Zresztą bez tego widać który jest który. Jak wiadomo Piko w modelach "budżetowych"* nigdy się nie wysila z odwzorowaniem modeli co widać po odlanych z szybą wycieraczkach.

* Budżetowe to znaczy tanie w produkcji, drogie w sprzedaży detalicznej.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
660 5 2
W Piko na plus są tylko poręczę przy drzwiach i ostrość oznaczeń. Reszta detali jest gorsza/niezgodna z oryginałem i w porównaniu z Roco.
Elektronika to druga sprawa, w Piko w dalszym ciągu brak świateł długich i oświetlenia kabiny. Widać że nie chcą już nic zmieniać w modelu.
Poręcze w PIKO są odlane z budą - co w moim odczuciu jest gorsze w odbiorze, nie wspominając o "poręczy" na drzwiach, która w PIKO jest po prostu namalowana - a w Roco to element przestrzenny. Ogólnie model Vectrona w wykonaniu PIKO przydałby się odświeżyć i podnieść poziom, choć bardziej takiej poprawy wymaga TRAXX Pikowski - ten model nie powinien być sprzedawany w serii Expert.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
89 4 0
Na warsztat trafiły modele lokomotyw Vectron w malowaniu PKP Cargo (pierwotne, przejściowe i najprawdopodobniej docelowe) firmy Roco.
Zakres obejmował dostosowanie oświetlenia zewnętrznego modelu do stanu zgodnego ze stanem faktycznym (instrukcją „E1”). Efekty końcowy można podziwiać poniżej.

Oczywiście dekoder ESU v5.

E1-A.jpg

Sygnał Pc1 (zgodnie z kierunkiem jazdy),

E1-B.jpg

E1-C.jpg

E1-D.jpg

Sygnał Pc5 (zgodnie z kierunkiem jazdy),

E1-E.jpg

E1-E1.jpg

E1-E2.jpg

Sygnał Tb1 (zgodnie z kierunkiem jazdy + zmniejszenie prędkości), W przypadku włączenia światła długiego od strony kabiny czynnej zgodnie z kierunkiem jazdy, z tyłu zapala się tylko światło długie przyciemnione (dolny reflektor),

E1-F.jpg

E1-G.jpg

E1-H.jpg

E1-I.jpg

Sygnał Pc2,

E1-J.jpg

E1-K.jpg

Sygnał Pc6,

E1-L.jpg

Sygnał A1 (ostatni model miała inny cykl świetlny więc się nie załapała),

E1-M.jpg

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
89 4 0
Oświetlenie kabiny (zgodnie z kierunkiem jazdy lub niezależne od kierunku jazdy obydwie kabiny),

E1-N.jpg

E1-O.jpg

Pozostałe sygnały jakie można jeszcze wyświetlić w modelu.

E1-P.jpg

E1-R.jpg

E1-S.jpg

E1-S1.jpg

E1-T.jpg

E1-T1.jpg

Następne w kolejności będą modele Vectrona firmy Piko dla porównania.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.672 520 30
A dlaczego niby to takie oczywiste? W Roco to moim zdaniem wręcz nieoczywiste.
A dlaczego niby "wręcz nieoczywiste"? Ani oczywiste, ani nieoczywiste, kolega @Maro16 pewnie preferuje ESU i dla niego to było oczywiste, ale równie dobrze może być inny dekoder, pod warunkiem, że ma odpowiednią liczbę wyjść funkcyjnych - może właśnie dlatego ESU (nie znam dokładnie innych dekoderów, sam też używam głównie ESU).

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.655 65 3
Myślę że "oczywiste" lub "nieoczywiste" może także wynikać z faktu że firma Roco do swoich modeli z dźwiękami montuje fabrycznie dekodery Zimo. Nie kojarzę by fabrycznie montowali dekodery ESU. Stąd ESU w Roco może być postrzegane jako nieoczywiste ;) i jest zwykle montowane poza fabryką do modelu analogowego.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.672 520 30
Roco dawniej wkładało do swoich modeli dekodery ESU. Sam miałem (niektóre mam do dziś) kilka fabrycznych lokomotyw Roco z ESU LokSound 3.5. Dopiero potem przeszli na Zimo. Ale z kontekstu rozumiem, że kolega @Maro16 sam instalował dekodery, więc to, jakie dekodery fabrycznie montuje Roco, nie ma tu znaczenia. Więc cała ta dyskusja, czy ESU jest oczywiste, czy nieoczywiste jest dla mnie biciem piany.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
89 4 0
Myślę, że Pan Andrzej Harassek w powyższych wpisach w pełni wyjaśnił wszystkim i wszystko w tym zakresie. Ja tylko mogę dodać ze swojej strony, że na chwilę obecną ten akurat dekoder spełniał wszystkie moje oczekiwania (potrafił wyświetlić wszystkie kombinacje świateł w pięciu lampach).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 29
Tabor 107
Tabor 0
Tabor 22