• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny EU46 PKP-Cargo (BR193 Vectron) Roco vs Piko

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
602 3 0
Dostałem dziś nowego Vectrona Roco (analog), zainstalowałem dekoder dedykowany od Karola (dcc24.eu), no i zawał serca.
Pod F0 włączyły się jakieś dziwne światła manewrowe pkp, dodatkowo z jednej strony dioda dziwnie migotała, a inne funkcje też jakoś nie chciały działać... Super, trafił mi się model z uszkodzoną elektroniką! A może uszkodzony dekoder? Na szczęście mam jeszcze inne, standardowe, nie dedykowane pod konkretne modele. No i przy okazji sprawdzę jak to wygląda w poprzednich moich Vectronach (które notabene niezależnie od kraju produkcji chyba zawsze są pakowane w wytłoczkę z styropianu). I tak się to prezentuje:

Cargounit BR193.jpg

Cargo EU46-520.jpg

Cargo EU46-504.jpg

Nie wiem od kiedy, ale Roco zaczęło stosować inną płytkę w Vectronach. Diody wszystkie są i na "gołym" dekoderze, na szczęście wszystko działa ok. :)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.530 34 1
Dostałem dziś nowego Vectrona Roco (analog), zainstalowałem dekoder dedykowany od Karola (dcc24.eu), no i zawał serca.
Pod F0 włączyły się jakieś dziwne światła manewrowe pkp (..) Nie wiem od kiedy, ale Roco zaczęło stosować inną płytkę w Vectronach. Diody wszystkie są i na "gołym" dekoderze, na szczęście wszystko działa ok. :)
WItam miło. Chciałbym skorzystać z okazji i zapytać właśnie o ten szczegół. Czy Vectron ROCO w opcji z dekoderem ma nasze PKP-owskie światła? Właściwie najbardziej zależy mi na manewrowych? Czy dekoder Karola dedykowany do tego modelu (i innych Vectronów ROCO) jest dekoderem dźwiękowym i czy pozwala na wyświetlenie sygnałów manewrowych? Będę wdzięczny za informację. Dotychczas ROCO nie zaprzątało sobie głowy elektroniczną, dogłębną adaptacją do polskich warunków. Pozdrawiam. Michał.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.317 230 2

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Porównanie najnowszych modeli lokomotyw EU46 od PIKO i Roco, które zaprezentował na facebookowej stronie Sklep Modelarski MK Bydgoszcz:)
Brakuje mi jeszcze zdjęcia boków lokomotyw ustawionych jedna obok drugiej. Wtedy można byłoby lepiej porównać.
PS. Bardzo fajnie odwzorowany jest tor na podsypce. Są miejsca gdzie tłucznia jest więcej (za dużo) i są miejsca gdzie tłucznia jest za mało, jak na prawdziwej kolei. Super to wygląda. Całość psują bardzo widoczne otwory na gwoździe w podkładach.

OP
OP
ALA

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
Przyznam, że jak zobaczyłem pierwszy raz fotki Vectrona z niebieskimi narożami, to byłem sceptyczny i sądziłem, że to komputerowy retusz. Tym bardziej, że mi się ostatnio kilka Vectronów PKP-Cargo przewinęło przed oczami i wszystkie były po staremu, czyli z czerwonymi narożami. No ale dwudziestki wśród nich nie było. Uznałem, że póki na własne oczy i na żywo nie zobaczę, to nie uwierzę.
W końcu dzisiaj trafiła się ta dwudziestka, no i ...

Zobacz załącznik 824746

Zobacz załącznik 824747

... okazało się, że faktycznie, jest przemalowana na niebiesko!
Na żywo prezentuje się to całkiem nieźle, chyba dobry pomysł.
Dodatkowo lokomotywa ma koło drzwi logo "20 lat PKP Cargo"

Zobacz załącznik 824748

Fajny temat na model. Ciekawe, kto będzie pierwszy: Roco, czy Piko?
Mam swojego i ja!
Wczoraj odebrałem go w poznańskim sklepie Lokomotyw, a dzisiaj już "uzbrojony" i gotowy do jazdy:

ALA_2022_29a.jpg

ALA_2022_29b.jpg

ALA_2022_29c.jpg

ALA_2022_29d.jpg

ALA_2022_29e.jpg

OP
OP
ALA

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
Porównanie dwóch edycji Vectrona w barwach PKP-Cargo, firmy Roco:

ALA_2022_30a.jpg

ALA_2022_30b.jpg

ALA_2022_30c.jpg

Nowa edycja, szczegółami wyposażenia różni się od poprzedniej. Pomijając to, że tym razem nie brakuje piasecznic, to zauważyłem pięć różnic, stanowiących poprawienie błędów oraz uzupełnienie braków poprzedniej edycji:

1. Prawidłowe wyposażenie dachu.

ALA_2022_30d.jpg

2. Rynienka nad drzwiami, prawidłowa - długa.

ALA_2022_30e.jpg

3. Dodany element pod krawędzią pudła.
4. Dodany element pomiędzy zgarniaczem a wózkiem (do samodzielnego montażu).
5. Inna ilość śrub mocujących (to akurat uwzględnienie różnicy występującej w oryginale, pomiędzy wcześniejszymi maszynami, a tymi z ostatniej serii).

ALA_2022_30ff.jpg

Warto wspomnieć o oznaczeniach. Choć część z nich ponownie wykonano metodą nadruku, to jednak ich grubość już nie razi tak, jak to było w pierwszej edycji, a przede wszystkim nie świecą się jak ... (wiadomo co komu:cool:), więc optyczny odbiór całości i realizm jest zdecydowanie korzystniejszy.

ALA_2022_30fg.jpg

ALA_2022_30fh.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Czy Koledzy wiedzą dlaczego najnowszy wypust Vectrona nie posiada informacji o przydziale na boku lokomotywy? I czy wiadomo do jakiego zakładu jest przydzielona?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 29
Tabor 107
Tabor 0
Tabor 22