• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny EU46 PKP-Cargo (BR193 Vectron) Roco vs Piko

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.658 51 2
Szkoda, że LS Model jak do tej pory omija modele polskich i czeskich Vectronów. Jedyne modele Vectronów LS Models, których oryginały jeżdżą po naszej sieci kolejowej należą do spółek kolei niemieckich, np. białe Vectrony "Climate Hero" czy "Ich bin einziganders" należące bodajże do DB AG czy typowo czerwony Vectron zarejestrowany na polską spółkę DB.
Vectrony PKP Cargo nie są może aż tak bardzo atrakcyjnie wizualnie ale na pewno znaleźliby się chętni nawet przy wyższych od Roco cenach. A już na bank modele CD w ruchu EC do Hamburga "We connect people and places", czy CD Cargo celebrujący 100-lecie Niepodległości Czech oraz "Europą wzdłuż i wszerz" byłyby rozchwytywane.

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.435 481 107
Szkoda, że LS Model jak do tej pory omija modele polskich i czeskich Vectronów. Jedyne modele Vectronów LS Models, których oryginały jeżdżą po naszej sieci kolejowej należą do spółek kolei niemieckich, np. białe Vectrony "Climate Hero" czy "Ich bin einziganders" należące bodajże do DB AG czy typowo czerwony Vectron zarejestrowany na polską spółkę DB.
Vectrony PKP Cargo nie są może aż tak bardzo atrakcyjnie wizualnie ale na pewno znaleźliby się chętni nawet przy wyższych od Roco cenach. A już na bank modele CD w ruchu EC do Hamburga "We connect people and places", czy CD Cargo celebrujący 100-lecie Niepodległości Czech oraz "Europą wzdłuż i wszerz" byłyby rozchwytywane.
Ls Models zapowiadał swego czasu model właśnie CD. Chyba już jest wykupiony więc można się spodziewać w niedalekiej przyszłości jego produkcji.

Reakcje
190 34 1
A w porównaniu z Roco, Jägerndorfer lub Piko, jakie jest wykonanie Vectronów z LS Models? Ze zdjęć ze strony niewiele widać, w sklepach praktycznie są nieosiągalne.
Mam jedną sztukę DB Czerwony. Ze względu na wysoką konkurencję (kilka firma na raz wydało ten model) cena za całkowitą cyfrę wyniosła 1246,70. PLN I w porównaniu z modelami Roco, czy Piko, warto te pieniądze wydać. To co może denerwować, to model średnio nadaje się do jazdy. Elementy podwozia bardzo nisko umiejscowione, w przypadku rozjazdów mogą haczyć, ale model w mojej opinii super wykonany.

PS.

Ponieważ nie znam się na budowie samych pojazdów, trudno mi ocenić, czy odbieraki i inne odwzorowania są super wiarygodne. Ale w podanej powyżej cenie kupowałbym także Vectrony innych przewoźników.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
89 4 0
Mam jedną sztukę DB Czerwony. Ze względu na wysoką konkurencję (kilka firma na raz wydało ten model) cena za całkowitą cyfrę wyniosła 1246,70. PLN I w porównaniu z modelami Roco, czy Piko, warto te pieniądze wydać. To co może denerwować, to model średnio nadaje się do jazdy. Elementy podwozia bardzo nisko umiejscowione, w przypadku rozjazdów mogą haczyć, ale model w mojej opinii super wykonany.

PS.

Ponieważ nie znam się na budowie samych pojazdów, trudno mi ocenić, czy odbieraki i inne odwzorowania są super wiarygodne. Ale w podanej powyżej cenie kupowałbym także Vectrony innych przewoźników.
Wrzuć fotki to porównamy.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
Niedawno to już na forum pisałem gdzieś, że Vectrony LS Models to zdecydowanie wyższa półka niż modele tej lokomotywy innych producentów. Tu nie pominięto żadnego detalu, a każdy jest wykonany jak najwierniej w stosunku do oryginału. Patrzenie na to wszystko zachwyca wręcz.
Ale to jest model dla tych, którzy potrafią to docenić, a nie dla tych dla których każdy model, niezależnie którego producenta wygląda tak samo.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Niedawno to już na forum pisałem gdzieś, że Vectrony LS Models to zdecydowanie wyższa półka niż modele tej lokomotywy innych producentów. Tu nie pominięto żadnego detalu, a każdy jest wykonany jak najwierniej w stosunku do oryginału. Patrzenie na to wszystko zachwyca wręcz.
Ale to jest model dla tych, którzy potrafią to docenić, a nie dla tych dla których każdy model, niezależnie którego producenta wygląda tak samo.
Prawda, z takim wyjątkiem, że w modelu DB Schenker na PL, kolor pulpitu sterowniczego został źle odwzorowany - kolor szary jest zbyt jasny - widać to dobrze na pierwszym planie filmu Kolegi Roberta z postu powyżej. Prawidłowy kolor pulpitu jest np. w modelu Roco i powinien być ciemnoszary.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.145 121 1
Dla zainteresowanych:cool:
Niemiecki portal modellbahninfo.org na swoich stronach opublikował zdjęcia wraz z krótkim opisem najnowszych modeli lokomotyw Vectron w malowaniu PKP Cargo zarówno od PIKO (59393, 59593) jak również od Roco (71799, 71800, 79800).
Z zauważalnych różnic należy podkreślić różne podejście do malowania dachu przez obu producentów. PIKO w swoim modelu niebieskie dodatki w malowaniu lokomotywy umieściło zarówno na czole, bokach i na dachu. Natomiast Roco w modelu przez siebie wyprodukowanym pozostawiło niewielkie czerwone paski na samym dachu. Nasuwa się zatem pytanie, który producent wykonał poprawnie to malowanie:niepewny: A może nikt nie popełnił błędu tylko nasze PKP Cargo podeszło do delikatnej zmianie w malaturze w różny sposób:(

Piko_59593_Bild12.jpg
Roco_71799_Bild04.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Koledzy @Maro16 oraz @ALA parę postów wcześniej zamieścili parę zdjęć prawdziwego Vectrona z góry. Nie widać tam czerwonych pasów. Oba numery inwentarzowe - 010 i 020 - był wcześniej czerwono-szare i zostały przemalowane, to niestety taki "kwiatek" może mieć miejsce np. na 020.

Zwrociłbym jeszcze uwage na inne elementy. Kolor pulpitu maszynisty w Roco jest odwzorowany lepiej, w rzeczywistości jest ciemniejszy szary niż u Piko. Podobnie odcień szarości na pudle jest bardziej prawidłowy w modelu Roco.

Ostatnio edytowane:

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
791 30 0
Docelowo tzn. po wykonaniu P4 (czy NR jak kto woli) lok. będą wyglądać tak:
EU46_2.jpg

Nie oceniam, która wersja lepsza. Kwestia gustu każdego z nas, no i kolejne pole do popisu dla PIKO i ROCO.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Zdecydowanie wersja granatowa z seledynowymi wstawkami powinna być od samego początku. Nie wiem po co PKP Cargo eksperymentowało z kolejnym schematem malowania.
PS. Wtedy dopiero pięknie będzie sie prezentował na makiecie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 29
Tabor 107
Tabor 0
Tabor 22