• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Dekoder dźwiękowy RB 2300 @ Piko EP08

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.919 38 1
O ludu.:eek: Współczuję trochę kolegom, że musicie się z tym zmagać.
Nie wiem, czy to jest kształcące, czy bardziej frustrujące.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.919 38 1
Super. (y)Bardzo Ci dziękuję. Teraz widać jak gra w ruchu. Ale porusza się jakoś w miarę płynnie.
Dowcipny jesteś...:LOL:
@railbox Tp1.
Jeśli mogę na pierwsze wysłuchanie coś zasugerować, to dźwięk samego syku kotła powinien być przez cały czas.
Inżektory, szuflowanie i inne takie, to losowo załączane co minutę, dwie, czy trzy.
Dźwięki "ciuf" też jakieś nierównomierne i ciut chaotyczne się wydają.
No i gwizdy powinny mieć echo, a nie kończyć się nagle, ucięte. Można coś z tymi rzeczami zrobić?

Ostatnio edytowane:

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
62 1 0
Witam,
Dla mojej EU07 z dekoderem RB2300 przygotowałem wstępną wersję dźwięków na bazie tego co da się znaleźć w necie oraz na bazie oryginalnego schematu od Railbox. Korzystałem również z rozwiązań kolegi void-tech. Wiem, że projekt wymaga to dopracowania i liczę na sugestie kolegów, czy to w ogóle do czegoś się nadaje. Nie jest to prosta sprawa, ale dekoder zdecydowanie ma potencjał.
Nie mam niestety możliwości nagrania filmu.

Załączniki

Joseph

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Nie mogąc już edytować, a zauważyłem nieścisłość we wpisie, tak skoryguję, by nie wprowadzić kogoś w błąd.
Wytłuszczone zdanie w cytacie powinno brzmieć:
Im większa liczba wpisana w CV3 i CV4 (ustawione opóźnienie), tym wolniej przyśpiesza i zwalnia.

@void-tech
Bo Twoja siódemka tak nie szarpie przecież, prawda? I CV2 masz na 2 ustawione, czy jak?
Może doraźnie, jeszcze przed aktualizacją firmware od RB @Neonmat powinien faktycznie zresetować CV8=8.
Wcześniej mógł coś nabroić w cefałkach dekodera i nawet nie wie o tym, a skutkiem tego mogą być te "skoki"
Zobaczymy, czy pomoże.
Witam Kolegów,
przepraszam że późno dołączam do dyskusji lecz dopiero miałem czas powalczyć z moim RB2300

Specjalnie piszę odpowiedź w poście @melonowy gdyż jego koncepcja jest "jedynie słuszna"
Mam ustawione parametry
CV3 - 100
CV4 - 80
Dźwięki na próbę zamontowałem od @void-tech i przy tych wartościach jestem w miarę zadowolony z tempa przyspieszania i hamowania
Myślę więc , że aby uzyskać w miarę naturalne efekty wartości tych CV należy zwiększać a nie zmniejszać

Pozdrawiam Robert

Joseph

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Tak @void-tech - zgadza się, Firmware 1.4
Co do "co kto lubi" to np mnie jeszcze irytuje długi sygnał trąbki pod F1. Nie mogę jakoś sie do tego przyzwyczaić.

I przy okazji podziękowania dla @railbox za obsługę i serwis
Z racji użytkowania centralki z21 i MM od Roco miałem problemy z połączeniem się z moim RB2300 i wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w CV
Wyskakiwał błąd 2. Przesłałem dekoder do Firmy gdzie dokonano wszelkich poprawek i odesłano mi produkt w pełni działający
Teraz wszystko śmiga jak talala. Bardzo dobry kontakt i pomoc z ich strony. Polecam