• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Dekoder dźwiękowy RB 2300 @ Piko EP08

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 40 1
Pomijając wykrzywienie odcinka szyjnego mojego schorowanego kręgosłupa przy oglądaniu filmiku.
No nie wiem co Ci poradzić. Skoro oprogramowanie dekodera jak przyznał RB nie jest zgodne z normą,
to wszelkie rozważania tracą sens, bo my opieramy się na normie, a dekoder nie.
Wypada poczekać na zapowiedzianą aktualizację oprogramowania od RB.
Wszelkie pytania kierowałbym do producenta.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.033 39 1
@Neonmat nie mam wielkiego doświadczenia z cyfrowym sterowaniem - ale jak dla mnie, żeby się zbytnio nie wymądrzać - może trzeba ten dekoder po prostu zresetować i ... sprawdzić na ustawieniach fabrycznych. Wielka filozofia to nie jest, a może będzie lepiej.
I jak dla mnie, silnik nie powinien tak brzmieć.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 40 1
Większa wartość przyśpieszenie/opóźnienie znaczy, że im wyższa ta wartość,
tym opóźnienie przyspieszania i zwalniania jest większe.
Nie ustawiasz tu przyspieszenia i zwalniania, tylko opóźnienie w realizacji tychże.
Im większa liczba w CV3 - ustawione opóźnienie, tym wolniej przyśpiesza i zwalnia.
Z normy CV3* 0.896. Jeśli:
CV3=1 to przy 28 krokach prędkości: 0,896:28=0,032*1=0,032
CV3=2 to przy 28 krokach prędkości: 0,896:28=0,032*2=0,064
CV3=10 to przy 28 krokach prędkości: 0,896:28=0,032*10=0,32
CV3=20 to przy 28 krokach prędkości: 0,896:28=0,032*20=0,64
Mam nadzieję, że teraz jest dość jasno.:)
Tak powinno być wg. normy NMRA. Dlaczego w RB jest inaczej?
Tylko @railbox wie. Jak pisałem podejrzewam pomyłkę, bo nie sądzę, żeby celowo nie trzymał normy DCC.
Nie mogąc już edytować, a zauważyłem nieścisłość we wpisie, tak skoryguję, by nie wprowadzić kogoś w błąd.
Wytłuszczone zdanie w cytacie powinno brzmieć:
Im większa liczba wpisana w CV3 i CV4 (ustawione opóźnienie), tym wolniej przyśpiesza i zwalnia.

@void-tech
Bo Twoja siódemka tak nie szarpie przecież, prawda? I CV2 masz na 2 ustawione, czy jak?
Może doraźnie, jeszcze przed aktualizacją firmware od RB @Neonmat powinien faktycznie zresetować CV8=8.
Wcześniej mógł coś nabroić w cefałkach dekodera i nawet nie wie o tym, a skutkiem tego mogą być te "skoki"
Zobaczymy, czy pomoże.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
19 1 0
Jeszcze przyszło mi do głowy czy problem nie leży po stronie centralki i tu pytanie do railbox-a czy jest jakieś nowe oprogramowanie do waszych centralek ale starszych modeli? Moją zakupiłem jakieś 3 lata temu od Bogosa

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 40 1
Może doraźnie, jeszcze przed aktualizacją firmware od RB @Neonmat powinien faktycznie zresetować CV8=8.
Po resecie lok dalej się dziwnie zachowuje.
Skoro RB pisze, że w jego dekoderze reset to nie CV8=8, tylko CV8=1, więc może się okazać, że nie zrobiłeś resetu.
Toteż żeby się przekonać czy reset pomoże, wprowadź CV8=1.
Później sprawdź rezultat. Wprowadź na nowo CV1, dokonaj małych korekt w CV2,3,4,5,6
i czekaj na ewentualny nowy, poprawiony soft od RB.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 40 1
Czyli wprowadziłeś CV8=1 ?
Jeśli wcześniej miałeś inną wartość w CV1 niż =3, to czy reset się dokonał można poznać po tym,
czy lokomotywa po resecie jedzie.
Ponieważ reset resetuje również CV1 do wartości fabrycznej =3.
Dlatego po resecie trzeba znów wprowadzić na nowo swoją wartość do CV1.

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
63 1 0
Witam,
Może któryś z kolegów będzie w stanie pomóc. Dekoder RB2300 jazda wolna i bardzo wolna jest ok, nic nie szarpie i jedzie płynnie, ale przy większej prędkości od 25% zaczyna przerywać, jakby się dławiła, zwalnia, przyśpiesza jazda nie jest płynna. Na pewno nie jest wina loka bo w drugim dokładnie tak samo. Czy ktoś ma pomysł czy jakieś zmiany CV mogą pomóc.

Mam na razie wgrany soft 1.2 lok EP08
aktualne ustawienia
CV2 - 2
CV3-10
CV4-15
CV5-170
CV6-80
CV50-40
CV51-110

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.033 39 1
@kiko_s a czy twój problem to coś nowego, czy wcześniej model jeżdził ok na wyższych prędkościach?
Jak dla mnie CVki wyglądają ok, a jeśli problem dotyczy tylko prędkości wyższych - może warto pozmieniać CV50?
U mnie na EP08 jest domyślne 40 - ale na przykład na Gravita'cie musiałem zmienić tę wartość na 100 - żeby manewrówka z dużymi prędkościami jeździła płynnie.
Poza tym, możesz cofnąć się do Firwmware 1.1 - samo 1.2 nie wiele wnosi poprawek. Próbowałeś?
A co z CV 58-59-60 - masz je domyślne czy coś zmieniałeś?

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
63 1 0
Od początku ma problem z większą prędkością. Dekoder miałem już z softem 1.2, spróbuję zmienić na 1.1. i pozmieniać CV50
CV 58-59-60 nie zmieniałem.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
276 0 2
Witam,
Może któryś z kolegów będzie w stanie pomóc. Dekoder RB2300 jazda wolna i bardzo wolna jest ok, nic nie szarpie i jedzie płynnie, ale przy większej prędkości od 25% zaczyna przerywać, jakby się dławiła, zwalnia, przyśpiesza jazda nie jest płynna.
To wygląda jak utrata sygnału DCC. w 1.4 to domyśle zostało wyłączone wyłączenie silniku w tym przypadku.

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
63 1 0
Wgrałem soft 1.4 jeździ lepiej, ale nie działają niektóre funkcje F13, F17. Po zmianie na poprzedni działają, więc chyba soft coś wyłączył.