• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Dekoder dźwiękowy RB 2300 @ Piko EP08

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 2 0
Z RailBox'em to najlepiej wszystko podłączane bezpośrednio: głośnik (obojętnie jaki) oraz kondensator (obowiązkowo).
A dlaczego tak? Ja podłączam zawsze pod płytkę. Przecież to po płytce nie powinno przechodzić przez żadne elementy wpływające na jakość dźwięku (to tylko ścieżki i punkty lutowania?).

Co do głośników to w przypadku SM42 kompletnie nie polecam głośnika fabrycznego PIKO - dźwięk fatalnej jakości, z kolei głośnik Railbox z komorą jest super, ale chyba nie da się go zmieścić, może jakby zrobić mniejszą komorę to by się dało zgaduję. Ja żałuję, że wydałem aż 50 zł razy 3 na fabryczny głośnik bo myślałem, że skoro fabryczny to będzie super brzmieć.

W ST44 zamontowałem duży, okrągły głośnik ESU z komorą i daje radę, choć pewnie ten z zestawu z dekoderem też by dał radę.

PS Co jednego z wątków istniejącej tutaj dyskusji - zastanawiam się, czy jest jakiś standard nagrywania dźwięków z lokomotyw? Gdzie należy umieścić mikrofon? Z jakiej odległości nagrywać? Czy każdy producent sam sobie to ustala?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
989 38 1
Z jakiej odległości nagrywać? Czy każdy producent sam sobie to ustala?
To cos więcej niż samo ustawienie "mikrofonu". Proces niestety jest dużo bardziej skomplikowany. Zaczynając od tego że mamy różne mikrofony o różnych charakterystyce. A skończywszy na tym że rejestrator też może nam pomóc, albo zaszkodzić. Miejsce gdzie nagrywany jest dźwięk także gra dużą rolę.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 2 0
To cos więcej niż samo ustawienie "mikrofonu". Proces niestety jest dużo bardziej skomplikowany. Zaczynając od tego że mamy różne mikrofony o różnych charakterystyce. A skończywszy na tym że rejestrator też może nam pomóc, albo zaszkodzić. Miejsce gdzie nagrywany jest dźwięk także gra dużą rolę.
Brzmi ciekawie, a dałbyś radę trochę rozwinąć? :)