• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Dekoder dźwiękowy RB 2300 @ Piko EP08

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.033 39 1
@Skalar
u mnie Windows Defender blokuje połączenia. Po wyłączeniu Windows Defendera, można dostać się na Dekoder.
Panel Sterowania -> System i Zabezpieczenia -> Zapora Windows Defender -> wyłacz/włącz (na Win 10)
Oczywiście to najkrótsza droga. Można po prostu dodać regułę Allow/Pozwól tylko na adres 192168.4.1

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.301 57 1
@rprail a jak i kiedy go uruchamiasz? Brzmi fajnie. Zdradzisz coś więcej?
Trochę zmieniłem nazwę pliku, bo ON włącza dźwięk, który działa, gdy lokomotywa jest w ruchu. Lepszy efekt w tym wypadku daje START, czyli:
F5_START_S1_D-1000_T2300.wav
Odtwarzany jest cały dźwięk wentylatora nawet po zatrzymaniu. D-1000 przyśpiesza o 1sek.odtwarzanie względem ruszenia lokomotywy.
Teraz prezentuje się to tak:
https://youtube.com/shorts/VQ5NbwtCynw?si=Eqau2n_LOv179qSU

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.301 57 1
START razem z S1 nie ma sensu. S1 tutaj jest nie potrzebne. W kolejnej wersji oprogramowania zostaną dodane jeszcze typy DRVON i DRVOFF, które działają podobne do START i STOP z wyjątkiem, że te typy wyłączą LOOPy_Sx na czas odtwarzania.
OK. W sumie racja, bo sam START inicjuje dźwięk.
A jakiej funkcji użyć, żeby dźwięk uruchomił się po zatrzymaniu lokomotywy? Próbowałem użyć STOP, ale jakoś mi nie wychodzi.

Neonmat

Użytkownik
Reakcje
19 1 0
START razem z S1 nie ma sensu. S1 tutaj jest nie potrzebne. W kolejnej wersji oprogramowania zostaną dodane jeszcze typy DRVON i DRVOFF, które działają podobne do START i STOP z wyjątkiem, że te typy wyłączą LOOPy_Sx na czas odtwarzania.
A jak dodać kolejne polecenie DRVOFF przy kolejnych prędkościach? Chodzi mi o zmniejszanie prędkości z np 50%-30% i dalej z 30%-10%

Neonmat

Użytkownik
Reakcje
19 1 0
Jeszcze pytanie do railbox czy można podłączyć głośnik 8ohm do waszego dekodera? Większość "kostek cukru" jest 8ohm a w instrukcji dekodera widzę że jest 4ohm i maks 2.5W

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
276 0 2
@railbox a czy jest w planach dodanie CV które realizowałoby Fxx funkcję ograniczenia głośności do 50%?
Tak, zostanę dodane w następnej wersji przez logikę. Coś w stylu F15_VOL_V50
A jakiej funkcji użyć, żeby dźwięk uruchomił się po zatrzymaniu lokomotywy?
Przez logikę to można zrobić. F5_STOP_L3000.
Jeszcze pytanie do railbox czy można podłączyć głośnik 8ohm do waszego dekodera? Większość "kostek cukru" jest 8ohm a w instrukcji dekodera widzę że jest 4ohm i maks 2.5W
Tak można. Dekoder wspiera standardowe głośniki 4 oraz 8 Ohm. W instrukcji chodzi o moc maksymalną, która jest osiągalna przy głośniku 4Ohm.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.033 39 1
Mogę podzielić sie kolejną wersją dźwięków do "siódemki". Pisze siódemki, ale pewności nie mam czy EU07 i EP08 powinny brzmieć tak samo... Tu może wypowie się znawca. Poza tym udało mi się przetestować kilka innych głośników - muszę zmontować filmik "unauszniający" jak te cuda brzmią. Ale jedno mogę powiedzieć na pewno: komora rezonansowa może tu odegrać kluczową rolę - zaraz po jakości samego głośnika.

Ale najpierw o samym pakiecie dźwiękowym (v3):
- na pewno nie jest to jeszcze wersja finalana
- na pewno wymaga doszlifowania (a może nawet zakopania głębko, głęboko...)
Lista zmian:
- Normalizacja plików - Mono wav, IMA ADPCM
- Dodatkowy dźwięk F1_LOOP_S90*
- Nowy dźwięk F10 - sprzęganie
- Nowy dźwięk rozprzęglania F11
- Połączenie sprzęgania i rozprzęglania w jedną funkcję F10 (ON + OFF)
- Z funkcji logicznych usunięto F10 BLOCKDRV
- Nowy dźwięk trąbki niskotonowej F3
- Nowy dźwięk piasecznicy F21
- Nowy dźwięk gwizdka konduktora F9
- Nowy dźwięk komunikacji radiowej F11 (kierownik pociągu - 22111 odjazd)
- Skrócenie dźwięków sprzężarki pomocniczej F19
- Skrócenie dźwięków sprzężarki F17
- Poprawiono dźwięki stukotu na łączeniach szyn dla niskich prędkości (zmiejszenie częstotliwości)
- Nowy dźwięk F1_ON oraz F1_STOP
- a poza tym, coś chyba jeszcze zmieniałem - ale pewnie zapomniałem udokumentować

Proszę mieć na uwadzę, że moja maszyna ma inne CV niż fabryczne (te od prędkości, przyśpieszeń). Są one wynotowanie stronę wcześniej.
Da się wygenerować na tym zestawieniu dziwne zachowania. Ale o tym kiedy indziej. I raczej muszę to wszystko skonsultować z produdentem @railbox .

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 40 1
OK. Fajnie się zaangażowałeś w tą sprawę.(y)
Sama robota warta docenienia i pochwały.
Dźwięki nawet niezłe. Niepokoi mnie dźwięk trąbki niskotonowej, jakiś taki "brudny", mało klarowny jest. Dzieciaki przy sprzęganiu...:)
Co do porównania brzmienia samych dźwięków na różnych głośnikach i komorach.
Ciężko wyłapać różnice na filmiku. Słuchałem w słuchawkach i wszystko brzmi "tak samo".
Jedynie ostatnie ujęcie lokomotywy z głośnikiem ZIMO jest wyraźnie głośniejsze od innych.
Mam jednak wrażenie, że i całe tło jest głośniejsze. Więc myślę, że zwyczajnie całe ujęcie jest głośniej nagrane.
Napisz proszę jak na Twoje ucho wypada porównanie jakości dźwięku z głośników i komór, bo z filmików nie ocenimy.
Czy jakość tych dźwięków jest zbliżona do np. dźwięków pikowskich na ich starszym dekoderze 4.1 sound?
Co do ustawień CV jazdy.
Pisałeś, że masz niby jakieś inne, żeby płynność ruszania i zatrzymywania była.
No nie widać tego zupełnie. Lokomotywa zrywa się, rusza i zatrzymuje się gwałtownie.
Zwiększ jeszcze i to sporo CV3 i CV4, oraz (przy ustawieniu CV5=180) zmniejsz CV6 do wartości 60, czy 50.
CV2=0 jest trochę dziwne, bo oznacza, że lokomotywa ma ruszyć od napięcia 0V. Jak ma to zrobić...?
CV2=1, tak moim zdaniem powinno być. Może dekoder mimo ustawień nie pozwala zrealizować tej płynności.
CV61 i 62 dotyczyć ma tylko trybu manewrowego (1-2 s do zatrzymania).
Pytanie, czy tak jest i czy ma jakiś wpływ na normalną jazdę (nie manewrową). Może lepiej wyłączyć to i ustawić na "0".
Teraz pytanie. Czy ewentualna zmiana powyższych CV wpłynie na prawidłowość odtwarzania dźwięków?
Sam się zastanawiam nad kupnem tych dekoderów, ale ja potrzebuję do Tp1 (BR55), czy SM42.
Miało coś być dla parowozów, ale na razie nie ma nic. Może ktoś zrobi...
Kibicuję i życzę udanych postępów w temacie.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.033 39 1
Dzięki @melonowy za wpis, za sprawdzenie i sugestie. Ten projekt jest rozgrzebany jak widzisz. Na powinno jak wrócę z urlopu będę sprawdzał twoje sugestie CV (w cyfrze jestem świeży jak kajzerka w wiejskiej piekarni). Niestety nie znam, nie słyszałem drzewostanów (dźwięków miało być) od Piko.

Ostatnio edytowane: