OK. Fajnie się zaangażowałeś w tą sprawę.

Sama robota warta docenienia i pochwały.
Dźwięki nawet niezłe. Niepokoi mnie dźwięk trąbki niskotonowej, jakiś taki "brudny", mało klarowny jest. Dzieciaki przy sprzęganiu...

Co do porównania brzmienia samych dźwięków na różnych głośnikach i komorach.
Ciężko wyłapać różnice na filmiku. Słuchałem w słuchawkach i wszystko brzmi "tak samo".
Jedynie ostatnie ujęcie lokomotywy z głośnikiem ZIMO jest wyraźnie głośniejsze od innych.
Mam jednak wrażenie, że i całe tło jest głośniejsze. Więc myślę, że zwyczajnie całe ujęcie jest głośniej nagrane.
Napisz proszę jak na Twoje ucho wypada porównanie jakości dźwięku z głośników i komór, bo z filmików nie ocenimy.
Czy jakość tych dźwięków jest zbliżona do np. dźwięków pikowskich na ich starszym dekoderze 4.1 sound?
Co do ustawień CV jazdy.
Pisałeś, że masz niby jakieś inne, żeby płynność ruszania i zatrzymywania była.
No nie widać tego zupełnie. Lokomotywa zrywa się, rusza i zatrzymuje się gwałtownie.
Zwiększ jeszcze i to sporo CV3 i CV4, oraz (przy ustawieniu CV5=180) zmniejsz CV6 do wartości 60, czy 50.
CV2=0 jest trochę dziwne, bo oznacza, że lokomotywa ma ruszyć od napięcia 0V. Jak ma to zrobić...?
CV2=1, tak moim zdaniem powinno być. Może dekoder mimo ustawień nie pozwala zrealizować tej płynności.
CV61 i 62 dotyczyć ma tylko trybu manewrowego (1-2 s do zatrzymania).
Pytanie, czy tak jest i czy ma jakiś wpływ na normalną jazdę (nie manewrową). Może lepiej wyłączyć to i ustawić na "0".
Teraz pytanie. Czy ewentualna zmiana powyższych CV wpłynie na prawidłowość odtwarzania dźwięków?
Sam się zastanawiam nad kupnem tych dekoderów, ale ja potrzebuję do Tp1 (BR55), czy SM42.
Miało coś być dla parowozów, ale na razie nie ma nic. Może ktoś zrobi...
Kibicuję i życzę udanych postępów w temacie.