@rprail z tego co widzę na Twoim szorcie, to u Ciebie lokomotywa też nie rusza płynnie/super powoli, tylko dość nagle "szarpie" z miejsca, aby ruszyć, nawet do minimalnej prędkości.
Hej
@melonowy wczoraj trochę potestowałem to o czym pisałeś. Więc po kolei (nie z Kuleckim):
- zwiększanie CV3 i CV4 (wartości przyśpieszenia i zwalniania) powoduje, że lokomotywa zdecydowanie za szybko przyśpiesza i zwalnia. Utrzymanie względnie niskich wartość dla obu ma na celu powolne ruszanie i hamowanie modelu. Jak dla mnie, wartości 10/15 najlepiej odzwierciedlają tak pożądaną "rzeczywistość" i jest to przyjemne dla oka.
- zmiejszenie prędkości średnej CV6, powoduje, że model dłużej się rozpędza i dłużej hamuje, tyle. Wartość około 100 także wydaje mi się całkiem rozsądna. Gdzieś czytałem, że rekomendowane jest 2/3 Vmax. Może i ma to ręce i nogi. ja preferuję wartość z zakresu pomiędzy (1/2;2/3).
- CV2 ma zakres od 0 do 127 i jest opisane jako minimana prędkość (albo - napięcie startowe). Zwiększenie tego parametru powoduje, że zadanie modelowi minimalnej prędkości, model od ZERA wystartuje do tego minimum. Róźnicy w wartości 0 i 1 - nie widzę. Ale jak ustawie 120, to ustawienie 2km/h na manipulatorze spowoduje że lokomotywy minimalna prędkość będzie baaaardzo wysoka. Niech CV2=1.
- manewrowe CV61 i 62 muszą być niezerowe. Tu, także dla odwzorowania niskiego przyśpieszania i zwalniania. Co ciekawe, wartość 1 pozwala dokładnie sprawdzić jak model potrafi z tym dekoderem ruszać i zatrzymywać się - vide - jak dekoder steruje silnikiem. Wartość "0" nie powinna być tu przyjmowana przez dekoder (IMVHO).
Przy okazji, odkąd głośnik ZIMO jest na pokładzie, dźwięki są głośne i zdecydowałem się je nieco obniżyć CV204=50 (gdzie rekomendowaną wartością jest 64). Ten głośnik na pewno w tym modelu zostaje. Ta kombinacja na moje ucho jest najlepsza. ZIMO nagrywałem w podobnych warunkach - ale jak AI smartpona sobie to wszystko zbalansowana tego nie wiem. Na poziomy głośności nagrania nie miałem wpływu.
Dekoder ma jeszcze CV 58, 59 oraz 60. Tych nie podejmuje sie zmieniać w tym modelu - a może właśnie tu udałoby się uzyskać płynne ruszanie/abstrakcyjnie płynną minimalną prędkość (taką jaką widzę w innych modelach).