• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 2 0
Ja mam prośbę co do przyszłych wersji dekoderów. Czy można zrobić więcej wyjść funkcyjnych? Nowsze lokomotywy, ale nawet i te starsze miewają sporo dodatkowych funkcji świetlnych, przykład:

SM31:
- 3x + 3x białe = 6x białych
- 2x + 2x czerwone = 4 czerwone
- 4x stopnie oświetlone na 1 wyjściu = 1
- 1x kabina

3 + 3 + 2 + 2 + 1 + 1 = 12 wyjść

PIKO ST44:
- 2x + 2x czerwone = 4 czerwonych
- 2x kabina
- 1x przedział maszynowy

3 + 3 + 2 +2 + 2 + 1 = 13 wyjść

Roco ST44 z płytką Kamila B:
- 2x kabina
- 1x przedział maszynowy
- obsługa wentylatora (co prawda to nie światło ale chyba też jakieś wyjście :D)

3 + 3 + 2 + 2 + 2 + 1 = 13 wyjść + opcjonalnie wentylator (nie montowałem, wiem, że jest) = 14
Przy włączonym SUSI na płytce działa mi 11 wyjść, brakło drugiej kabiny i przedziału maszynowego. Nie znam się na tym, ale jeśli dałoby się po SUSI (cokolwiek to jest i jakkolwiek to działa) uruchomić więcej wyjść to spoko, a jak nie to hardware'owo jak ESU i pozostałe dałoby radę w przyszłych wersjach zrobić punkty lutownicze ze względu na jak rozumiem ograniczenia w standardzie Plux22?

Swoją prośbę dodatkowo uargumentuję tym, że fajnie jest do lokomotywy dodać jakiegoś dodatkowego leda niż jest w standardzie, np. SchlesienModelle w instrukcji podaje, że można sobie samemu oświetlić dodatkowo pulpit czy przedział maszynowy dla przykładu.

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 3 0
Wlasnie dlatego stworzyłem płytkę do SM42 z mikrokontrolerem. Dekoder komunikuje się z mikrokontrolerem za pomocą SUSI. Potrzebne są do tego dwa wyjścia. Natomiast mikrokontroler obsługuje wszystkie swiatla. W przypadku SM42 jest to 12 wyjść. Są to swiatla przednie oraz tylne, oświetlenie pulpitu oraz kabiny. Pozostałe wyjścia i wejścia dekodera mozesz sobie wykorzystać jak chcesz.
Póki co nawet dekodery z wyższej półki mają za mało wyjść.

Dodaj do tego 2 wyjścia do obsługi elektrosprzęgów, 2 do pantografów i ilość potrzebnych wyjść robi się całkiem spora.

Ostatnio edytowane:

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
Ja mam prośbę co do przyszłych wersji dekoderów. Czy można zrobić więcej wyjść funkcyjnych? Nowsze lokomotywy, ale nawet i te starsze miewają sporo dodatkowych funkcji świetlnych, przykład:

SM31:
- 2x + 2x czerwone = 4 czerwone
- 4x stopnie oświetlone na 1 wyjściu = 1
- 1x kabina

3 + 3 + 2 + 2 + 1 + 1 = 12 wyjść

PIKO ST44:
- 2x kabina
- 1x przedział maszynowy

3 + 3 + 2 +2 + 2 + 1 = 13 wyjść

Roco ST44 z płytką Kamila B:
- 2x kabina
- 1x przedział maszynowy
- obsługa wentylatora (co prawda to nie światło ale chyba też jakieś wyjście :D)

3 + 3 + 2 + 2 + 2 + 1 = 13 wyjść + opcjonalnie wentylator (nie montowałem, wiem, że jest) = 14
Przy włączonym SUSI na płytce działa mi 11 wyjść, brakło drugiej kabiny i przedziału maszynowego. Nie znam się na tym, ale jeśli dałoby się po SUSI (cokolwiek to jest i jakkolwiek to działa) uruchomić więcej wyjść to spoko, a jak nie to hardware'owo jak ESU i pozostałe dałoby radę w przyszłych wersjach zrobić punkty lutownicze ze względu na jak rozumiem ograniczenia w standardzie Plux22?

Swoją prośbę dodatkowo uargumentuję tym, że fajnie jest do lokomotywy dodać jakiegoś dodatkowego leda niż jest w standardzie, np. SchlesienModelle w instrukcji podaje, że można sobie samemu oświetlić dodatkowo pulpit czy przedział maszynowy dla przykładu.
Standard Plux22 przewiduje 12 wyjść (9 wysokonapięciowych + 3 logicznych). Tutaj mogę pomyśleć o oddzieleniu wyjść na serwo od pinów logicznych na złączę Plux22. Wtedy będzie 14 wyjść

Wlasnie dlatego stworzyłem płytkę do SM42 z mikrokontrolerem. Dekoder komunikuje się z mikrokontrolerem za pomocą SUSI. Potrzebne są do tego dwa wyjścia. Natomiast mikrokontroler obsługuje wszystkie swiatla. W przypadku SM42 jest to 12 wyjść. Są to swiatla przednie oraz tylne, oświetlenie pulpitu oraz kabiny. Pozostałe wyjścia i wejścia dekodera mozesz sobie wykorzystać jak chcesz.

Dodaj do tego 2 wyjścia do obsługi elektrosprzęgów, 2 do pantografów i ilość potrzebnych wyjść robi się całkiem spora.
To jest dobre rozwiązanie póki nie wchodzi na rynek masowy, gdy MCU jest bardzo łatwy do spalenia i jest ciężki w naprawę, w szczególności kiedy producent już nie istnieje na rynku. Miałem kilka zapytań odnośnie naprawy jakiś mało seryjnych płytek z MCU.
Na płycie bez dekodera wszystkie elementy są do naprawy w dowolnym warsztacie.

Ostatnio edytowane:

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 2 0

Wow, mikrokontroler na płytce i komunikacja jak rozumiem (po SUSI = cyfrowa?) brzmi jak kolejny poziom zaawansowania na płytkach lokomotyw. Nie znam się na tym, ale brzmi to przyszłościowo bo pewnie wyjść mogłoby być bliżej dowolna ilość?

Standard Plux22 przewiduje 12 wyjść (9 wysokonapięciowych + 3 logicznych). Tutaj mogę pomyśleć o oddzieleniu wyjść na serwo od pinów logicznych na złączę Plux22. Wtedy będzie 14 wyjść

To jest dobre rozwiązanie póki nie wchodzi na rynek masowy, gdy MCU jest bardzo łatwy do spalenia i jest ciężki w naprawę, w szczególności kiedy producent już nie istnieje na rynku. Miałem kilka zapytań odnośnie naprawy jakiś mało seryjnych płytek z MCU.
Na płycie bez dekodera wszystkie elementy są do naprawy w dowolnym warsztacie.
14 wyjść to wydaje się już optymalnie :cool: Dekoder Railbox mógłby wtedy tutaj przodować nad innymi, starszymi dekoderami pod tym względem :D
To czekam na nową wersję jakby się udało podziałać z tym tematem :cool:

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 3 0
Wymiana mikrokontrolera to jest dla mnie max 15 minut i nie wymaga to nadludzkich zdolności. Osobiście nie udało mi się jeszcze żadnego MCU spalić. Jeden z klientów spalił nawet dekoder a mikrokontroler jakoś przetrwał.
Poza tym na masową skalę mikrokontroler jest stosowany na płytkach SM do EU07. Znajdzie się też kilku innych zagranicznych producentów. Jeśli lokomotywa ma być na bogato to inaczej się nie da.
Wow, mikrokontroler na płytce i komunikacja jak rozumiem (po SUSI = cyfrowa?) brzmi jak kolejny poziom zaawansowania na płytkach lokomotyw. Nie znam się na tym, ale brzmi to przyszłościowo bo pewnie wyjść mogłoby być bliżej dowolna ilość?
Niektórzy producenci już od lat stosują takie rozwiązanie. Ja stworzyłem taką płytkę do SM42 bo nie chciałem żadnych kompromisów.
Dowolna ilość wyjść to na pewno nie. Ilośc wyjść ograniczona jest ilością wyjść mikrokontrolera. Ale z tego co pamiętam to mikrokontroler Atmega168 ma coś około 22 wyjść/wejść. Jak widać jest to znacznie więcej niż oferuje dekoder. Do tego dekoder komunikuje się z mikrokontrolerem przy użyciu 2 wyjść. Pozostałe wyjścia dekodera można dowolnie wykorzystać.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 2 0
Co oznaczają S, T oraz cf w nazwach dźwięków? np. "F1_LOOP_S1_V35_Husarz_cf_T1157.wav" Nie mogę znaleźć w dokumentacji PDF, ChatGPT też nie odgadł po przeanalizowaniu PDF :cool:

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 2 0
Dziękuję. Długość pliku w milisekundach? Skoro S to prędkość, to co robi tam V w tej kombinacji?

Według dokumentacji:

V – „Value” – wartość, wskazująca w procentach całkowitą wartość przyspieszania(ACC), hamowania (DCL), lub jasności (DIM), oraz głośności dźwięków (VOL)

Czy w tym przypadku jest to głośność?

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 2 0
Patrzę na przykład dźwięków dla ES64 i logic.txt wygląda tak:

F5_DIM_F0_V40
F1_TOGETHER_F60
F2_L1500_ESTOP_D200
F6_BLOCK_F12
F9_BLOCKDRV
F10_BLOCKDRV
F11_BLOCKDRV
F14_BLOCKDRV
F20_BLOCKDRV
F17_L4000_DCL_V300
Dalej mi nic nie mówi o co chodzi z tym wyciągiem :p Chyba wolałbym napisać kod w jakimś Pythonie albo deklarację w Yamlu niż operować na enigmatycznych symbolach, cóż, może kiedyś zrobię sobie jakiś konwerter :p

Reakcje
951 5 1
Witam, czy ktoś miał kiedyś przypadek, że dekoder dźwiękowy 8 pin szarpie i zacina lokomotywę? Przełożyłem dekoder do innej lokomotywy i działa tak samo...

Ktoś coś?

Ostatnio edytowane:

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
63 1 0
Witam, po udanym montażu płytki Railbox do SM42, chciałem również traxxa E186 od Piko wyposażyć we wszystkie światła. Płytka Railbox dedykowana jest do BR185, sądziłem że będą co najmniej podobne w środku, ale niestety są inne i płytka Railbox nie do końca pasuje. Ale trzeba spróbować :) Na zdjęciu tak na szybko polutowane, aby sprawdzić czy będzie działać i jest dobrze, jeździ i świeci. Płytki oświetlenia delikatnie trzeba podszlifować po bokach i wtedy wchodzą w fabryczne wycięcia, ale bez oryginalnych plastikowych osłonek. Po wymontowaniu oryginalnej płytki razem z plastikową podstawką, oddzieliłem płytkę railbox od silnika taśmą izolacyjną, pewno można to zrobić lepiej. Płytka z wiadomych powodów nie pasuje do otworów na śruby, więc ją również przymocowałem taśmą. Jedyna rzecz to trzeba odciąć z obudowy trzpień na wkręt bo albo opiera się o dekoder i obudowanie nie zamyka się. Na szczęście buda ma zatrzaski, więc po odcięciu tego trzpienia i tak się dobrze trzyma. Może ta informacja komuś się przyda, a może ktoś z kolegów już przerabiał ten temat z E186.
20250317_083834.jpg 20250317_081222.jpg 20250317_081210.jpg

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 2 0
Witam, po udanym montażu płytki Railbox do SM42, chciałem również traxxa E186 od Piko wyposażyć we wszystkie światła. Płytka Railbox dedykowana jest do BR185, sądziłem że będą co najmniej podobne w środku, ale niestety są inne i płytka Railbox nie do końca pasuje. Ale trzeba spróbować :) Na zdjęciu tak na szybko polutowane, aby sprawdzić czy będzie działać i jest dobrze, jeździ i świeci. Płytki oświetlenia delikatnie trzeba podszlifować po bokach i wtedy wchodzą w fabryczne wycięcia, ale bez oryginalnych plastikowych osłonek. Po wymontowaniu oryginalnej płytki razem z plastikową podstawką, oddzieliłem płytkę railbox od silnika taśmą izolacyjną, pewno można to zrobić lepiej. Płytka z wiadomych powodów nie pasuje do otworów na śruby, więc ją również przymocowałem taśmą. Jedyna rzecz to trzeba odciąć z obudowy trzpień na wkręt bo albo opiera się o dekoder i obudowanie nie zamyka się. Na szczęście buda ma zatrzaski, więc po odcięciu tego trzpienia i tak się dobrze trzyma. Może ta informacja komuś się przyda, a może ktoś z kolegów już przerabiał ten temat z E186.
Zobacz załącznik 1111567 Zobacz załącznik 1111568 Zobacz załącznik 1111569
Fajnie, że się dzielisz. Może dla porządku można by wydzielić to do osobnego wątku? ;) To wątek dekodera a nie płytek z gniazdem dekodera, to dwa różne produkty z oferty railboksa. Też ewentualnie mógłbym się podzielić później montażem różnych płytek w SM42, BR185 i ST44 i wrażeniami jak będzie chwila czasu i chęci :D

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
68 0 0
Kolejny dekoder wciśnięty do TT br245 + dźwięk było ciężko ale znalazłem sposób jeszcze tylko muszę zamówić płaskie kondensatory bo zwykłe się tu nie zmieszczą.
Obudowa zamyka się na styk musiałem od środka podszlifować jeden wystający element

Załączniki

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
Kolejny dekoder wciśnięty do TT br245 + dźwięk było ciężko ale znalazłem sposób jeszcze tylko muszę zamówić płaskie kondensatory bo zwykłe się tu nie zmieszczą.
Obudowa zamyka się na styk musiałem od środka podszlifować jeden wystający element
Pod jaki dekoder ogólne ta lokomotywa?

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
68 0 0
Dekoder oczywiście ten o którym mowa tu na forum (to ten który mi railbox teraz naprawiałeś ) wtyczka przerobiona na potrzebę modelu plux 12 model TT tiilig
04940 - BR245

Neonmat

Użytkownik
Reakcje
19 1 0
Mam pytanie czy udało się komuś ustawić mapowanie oświetlenia manewrowego tj. jak mam zapalone światła czołowe to po naciśnięciu funkcji manewrowej one gasną i zapalają się tylko manewrowe przód tył? U mnie niestety nie gasną czołowe a tylko zapalają się dodatkowo manewrowe na tyle. Trzeba zgasić czołowe i dopiero wtedy są manewrowe przód tył.