• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

MlodyS53

Użytkownik
Reakcje
57 7 0
Mam problem z EU07 piko. Solo jeździ bez problemu, wszystkie funkcje działają w czasie jazdy pomimo braku kondensatora (nie wiem jeszcze gdzie wlutować na płytkę i czy nie trzeba jakiejś zworkologii). Po podłączeniu 4 wagonów osobowych które mają normalne dla wagonów z oświetleniem opory toczenia, lokomotywa staje co pół metra szarpie i błyska światłami. Czy to działa układ przeciążenia silnika czy źle ustawiona kompensacja obciążenia. Czy to typowe zjawisko przy nowym loku i świeżym aczkolwiek mającym już ponad rok dekoderze. Oczywiście dekoder RB2300
Koniecznie dolutuj kondensator. Problemy znikną. Miałem tak samo. Razem z dekoderem jest instrukcja lutowania kondensatora.

Oh.karol

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Instrukcja jest do dekodera. I można kondensator przylutować do dekodera ale kostka cukru nie wchodzi w miejsce na głośnik więc na szybko włożyłem w miejsce dedykowane dla kondensatora. Teraz wymienię głośnik na pasujący do wycięcia w płytce a kondensator wlutuję na płytkę piko tylko zwykle trzeba usunąć lub zrobić jakąś zworę i na pierwszy rzut oka nie wiem gdzie.
A tak przy okazji ile jest straty napięcia na wyjściu do silnika w stosunku do napięcia z szyn. Nie mam oscyloskopu a miernik uniwersalny pokazuje raczej napięcie skuteczne.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
292 0 2

Oh.karol

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Dedykowany kondensator jest na 25V czyli jest podłączony od razu za prostownikiem i powinien wygładzać mikro zapady zasilania również w silniku nie tylko podtrzymywać pracę procesora?"

Neodokuran

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czy ktoś próbował podłączyć do KITu SM42 z rb2400 oświetlenie pulpitu od ZNTK Rybnik? I jak to podłączyć, żeby to miało ręce i nogi (i świeciło) ;)

Malix7

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zaczynam mieć dosyć tego dekodera, cały czas walka z nim zamiast się cieszyć zabawą, teraz dla odmiany same dzwięki losowe mi się włączają :(

Malix7

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Tak. Na początku produkcji centralka PIKO WLAN miała róznie dziwne problemy, część z tych została rozwiązana, ale dalej stabilność pracy nie jest najlepsza.
Może coś w tym być bo jak miałem wersję light to mam wrażenie że o wiele lepiej to działało, chyba że to nie ma znaczenia.
Rano sprawdzę jeszcze jedną rzecz, mam pod jedną centralkę podłączone dwa niezależne owale może to powoduję jakieś problemy, chociaż z drugiej strony to chyba na to samo wychodzi co połączyłbym zwrotnicą.