• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
68 0 0
O nowe dźwięki nawet do br118 i nohab z moim loginem mam nadzieję że podpasują kolegom
Kolega Romulus trochę pomógł przy br118 w modyfikacji.
Ps. W tym co testowałem z priv. było brak dźwięku wyłączenia silnika jak dobrze pamiętam a był tam ten plik dźwiękowy

Ostatnio edytowane:

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
268 0 2
Nowe oprogramowanie 1.10.3:
1. Ulepszone ruszanie z miejsca oraz zatrzymywanie. Sugerowana zmiana CV2=0 dla większości modeli z dobrą przekładnią.
2. Dźwięk zmiany kierunku: F1_DIR.wav
3. Zwiększona maksymalna ilość stacji dla dźwięków INFO/INFONEXT.

Załączniki

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 2 0
Przedwczoraj przyszła do mnie SM31 i ma podobną funkcję tak mi się wydaje, w przypadku gdy pojazd ma jedną kabinę to bym powiedział, że to po prostu zmiana kierunku lub zapewne aktywacja drugiego pulpitu :D Fajnie, że jest ten F1_DIR. Co do ruszania z miejsca i zatrzymywania to dzisiaj potestuję sobie.

https://www.youtube.com/shorts/WGaoLnYNBXo

Mam małe pytanko - od czego zależy opóźnienie startu? Mam je ustawione na 0 teoretycznie, ale i tak czekam na start ok. 1-2s. Dla porównania w przypadku dekodera ZIMO start jest natychmiastowy.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 2 0
Dziękuję. Mam już ustawione. Wrzuciłem wczoraj dekoder do EP07-361 oraz uruchomiłem EP07-442 z już wcześniej włożonym dekoderem, zaaktualizowałem i podejrzewam, że chodzi o rodzaj zastosowanego silnika w lokomotywach. Starsze oraz seria hobby czyli BR185 PIKO, SM42 PIKO czasami lekko szarpią i potrzebują właśnie tych 2 sekund aby zacząć jazdę. W przypadku nowiutkich siódemek SM one zaczynają jechać od razu na Railboksie z identycznymi ustawieniami. Wszystkie mają kondensatory, najnowszy soft, CV2=0, CV63=0 :)

Jak jeżdżą Wasze stonki i BR185? :cool:

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
17 0 0
Dziękuję. Mam już ustawione. Wrzuciłem wczoraj dekoder do EP07-361 oraz uruchomiłem EP07-442 z już wcześniej włożonym dekoderem, zaaktualizowałem i podejrzewam, że chodzi o rodzaj zastosowanego silnika w lokomotywach. Starsze oraz seria hobby czyli BR185 PIKO, SM42 PIKO czasami lekko szarpią i potrzebują właśnie tych 2 sekund aby zacząć jazdę. W przypadku nowiutkich siódemek SM one zaczynają jechać od razu na Railboksie z identycznymi ustawieniami. Wszystkie mają kondensatory, najnowszy soft, CV2=0, CV63=0 :)

Jak jeżdżą Wasze stonki i BR185? :cool:
Na sposób rozruchu modelu wpływ mają także ustawienia regulatora PID dla niskich i wysokich prędkości. Tak jak Railbox napisał, starsze silniki 3 polowe potrzebują większego napiecia poczatkowego, ustawia sie je w CV2.
Sprobuj następujących wartości CV dla modelu SM42 od PIKO. Udostępniłem je już w tym watku jakiś czas temu i zostały pozytywnie ocenione przez kolegow z forum.
cv2=2
cv3=60
cv4=70
cv5=160
cv6=75
cv50=15
cv51=65
cv52=2
cv53=2
cv54=5
cv55=10
cv56=50
cv57=50
cv58=40
cv59=5
cv60=90
cv63=0

Pozdrawiam

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
68 0 0
Koledzy mam pytanko nabyłem kolejny dekoder z kabelkami które muszę przerobić na wtyczkę next12 i właśnie patrzę że według schematu brakuje w dekoderze 4 AUX mamy F1,F2,F3 a w złączu next 12 jeszcze jest Aux4.
A co jest w tym rb2300 plux22 na tych pinach czy są to puste szpilki?

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
17 0 0
Koledzy mam pytanko nabyłem kolejny dekoder z kabelkami które muszę przerobić na wtyczkę next12 i właśnie patrzę że według schematu brakuje w dekoderze 4 AUX mamy F1,F2,F3 a w złączu next 12 jeszcze jest Aux4.
A co jest w tym rb2300 plux22 na tych pinach czy są to puste szpilki?
Cześć. Dekoder RB2300 ma z jednej strony pola lutownicze do wyprowadzenia złącza 8 pin (NEM642). Natomiast z drugiej strony masz pola lutownicze do złącza Plux22. Poprostu pola lutownicze dla 8 pin są zdublowanymi polami z Plux22.
Jeżeli kupiłeś dekoder z kabelkami, czyli ze złączem 8 pin to po brakujący Aux4 możesz dolutowac sie do pól lutowniczych od strony złącza Plux22.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 2 0
Na sposób rozruchu modelu wpływ mają także ustawienia regulatora PID dla niskich i wysokich prędkości. Tak jak Railbox napisał, starsze silniki 3 polowe potrzebują większego napiecia poczatkowego, ustawia sie je w CV2.
Sprobuj następujących wartości CV dla modelu SM42 od PIKO. Udostępniłem je już w tym watku jakiś czas temu i zostały pozytywnie ocenione przez kolegow z forum.
cv2=2
cv3=60
cv4=70
cv5=160
cv6=75
cv50=15
cv51=65
cv52=2
cv53=2
cv54=5
cv55=10
cv56=50
cv57=50
cv58=40
cv59=5
cv60=90
cv63=0

Pozdrawiam
Dziękuję, moim zdaniem stonki jeżdżą płynniej dzięki tym ustawieniom, więc i ja "pozytywnie oceniam" :cool: