• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciężarówki z okresu PRL - skala 1:43

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Bardzo podoba mi się ten Csepel. Ja akurat nie bardzo pamiętam tej wersji. Natomiast kojarzę ciągniki siodłowe z naczepą do przewozu mleka lub z naczepą cysterną z dwoma równoległymi zbiornikami do przewozu produktów naftowych. Najdłużej chyba przetrwał w Gliwicach w Zakładzie Energetycznym co najmniej do końca lat osiemdziesiątych z naczepą cysterną tą z dwoma zbiornikami i był jak mi powiedziano sporadycznie używany do transportu i chyba też magazynowania oleju transformatorowego.
Co do zawirowania z dostawą poszczególnych numerów to jestem ciekawy jak to wpłynie na realizację prenumeraty. Ja w najbliższej dostawie powinienem dostać Stara meblowóz i Jelcza cysternę którego jeszcze nie ma. Tak więc zobaczymy co przyjdzie z meblowozem i kiedy.

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Udało się nabyć i stałem się właścicielem Jelcza 325 w zabudowie autocysterny. Model nie jest pozbawiony wad, ma niedomalowania, urwane jedno mocowanie relingu ze strony prawej, nie dokładnie sklejoną drabinkę z tyłu na górze, notabene kto wpadł na pomysł, żeby drabinka była z trzech elementów i klejona na zagięciu... o_O:eek:. No ale może przy cenie 70 zł nie ma co narzekać. W sumie model jest bardzo fajny. Barwy ma takie, że jak da się mu kalki CPN, to będzie idealny do przewozu paliw... :)
Jelcz 325 autocysterna

Jelcz 325 Autocysterna 001.jpeg
Jelcz 325 Autocysterna 002.jpeg
Jelcz 325 Autocysterna 003.jpeg
Jelcz 325 Autocysterna 004.jpeg
Jelcz 325 Autocysterna 005.jpeg
Jelcz 325 Autocysterna 006.jpeg
Jelcz 325 Autocysterna 007.jpeg

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Prawdę mówiąc liczyłem, że owego Jelcza wypuszczą w malowaniu zielonym - bo takie /chyba/ najczęściej były widywane. A to malowanie sprawiło, że model nie jest - bynajmniej dla mnie - zbyt atrakcyjny...
Teraz zastanawiam się czy Ziła wypuszczą w wersji z pługiem...

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Teraz zastanawiam się czy Ziła wypuszczą w wersji z pługiem...
A dlaczego mieliby wypuścić bez pługa? W zapowiedzi jest pomarańczowy ZIŁ z pługiem wirnikowym. Oryginał stoi na wjeździe na autostradę A2 w Skierniewicach. Jest odrestaurowany i też jest w kolorze pomarańczowym.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
A dlaczego mieliby wypuścić bez pługa? W zapowiedzi jest pomarańczowy ZIŁ z pługiem wirnikowym. Oryginał stoi na wjeździe na autostradę A2 w Skierniewicach. Jest odrestaurowany i też jest w kolorze pomarańczowym.
No to będę bardzo ukontentowany. Dzięki piękne za informacje.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Dzięki koledzy za wpisy. (y)
Dziś pojawił się kolejny model z serii. Tym razem zgodnie z zapowiedzią został wydany ZIŁ 157 jako pług wirnikowy. Piękny model i jestem bardzo zadowolony z pojawienia się w kolekcji. Pamiętam jak takie pługi pracowały w ówczesne zimy. Dziś oryginał można zobaczyć stojący przy zjeździe z autostrady A2 w Skierniewicach.
U mnie trochę manewrował po placu, to go obfociłem. ;):D

ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy.

ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy 001.jpeg
ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy 002.jpeg
ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy 003.jpeg
ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy 004.jpeg
ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy 005.jpeg
ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy 006.jpeg
ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy 007.jpeg
ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy 008.jpeg
ZIŁ 157 D470 pług wirnikowy 009.jpeg

gryngol

Aktywny użytkownik
Reakcje
323 0 1
Model tak se mi się podoba, za dużo pomarańczowego. Ważne że jesteś już gotowy na akcje zima!! :) A podstawka miód na oczy. Ja to nie wiem kiedy moją skończę :(

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Dzięki koledzy za wpisy. (y)

Dziś i do mnie dojechał Star 29 w wersji Osinobusa. Bardzo ciekawy model, choć wolałbym go w innych kolorach. Jakoś najbardziej z moich okolic zapamiętałem go całego w szarych barwach. Mój egzemplarz jest ciutkę krzywy :confused: i trzeba będzie to poprawić. Natomiast zaskoczyli mnie migaczami z przodu. :eek: Nie wiem dlaczego dali całe pomarańczowe jak oryginał miał dzielone, migacz ze światłami pozycyjnymi. To już chyba trzeba nazwać niechlujstwo ze strony wydawnictwa :mad::cenzura:, bo wystarczyło wziąć migacz z wydanego już niedawno Stara 28 z żurawiem lub ze Stara 200...
Star 29 - Osinobus

Star 29 Osinobus 001.jpeg
Star 29 Osinobus 002.jpeg
Star 29 Osinobus 003.jpeg
Star 29 Osinobus 004.jpeg
Star 29 Osinobus 005.jpeg
Star 29 Osinobus 006.jpeg
Star 29 Osinobus 007.jpeg
Star 29 Osinobus 008.jpeg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Bardzo ładnie ten model wygląda. Ja akurat kojarzę Stary 28/29 z zabudową Osinobus z kabinami w różnych kolorach chociaż zielona kabina jakoś najbardziej utkwiła mi w pamięci. Rzeczywiście te migacze psują wygląd bardzo ładnego modelu. Na zdjęciu sprawiają wrażenie jakby były czerwone.
U mnie w prenumeracie jest spora obsuwa z powodu Jelcza cysterny (dostałem z meblowozem jekieś 3 tygodnie temu), tak więc na ten model jeszcze sobie "poszczekam" ;) ponad miesiąc bo po drodze jeszcze przyjdzie Csepel z ZiŁem.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Model - widzę - świetnie odrobiony. Chociaż ja osobiście pamiętam szare malowanie z tamtych lat /1975/ - budy i kabiny.
Jazda tym "cudem", zwanym też pieszczotliwie "świnobusem" na tylnej kanapie, po lokalnych drogach, dostarczała tyle samo emocji co dzisiejsze kolejki górskie....

Simon2107

Aktywny użytkownik
Reakcje
166 1 0
Podobna kolorystykę miał osinobus dowożący robotników leśnych w nadleśnictwie,w którym pracował mój ojciec. Kolejny, z nowsza kabiną był już jednolicie szary. Z tego wniosek, że im późniejszy PRL tym mniej kolorowo było;)