• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Auto Loko Motiv nowa firma

Reakcje
0 0 0
STAR 244 GBA 2,5/16

Witam i przedstawiam skorygowany (to mało powiedziane) model Stara pożarniczego.
Miniaturka otrzymuje :
nowe podwozie,
skorygowaną kabinę i zabudowę,
elementy fototrawione dachu zabudowy, żaluzje, elementy tyłu zabudowy, drabinę i drabinkę.

Cena modelu > 200 zł.
Przewidujemy niewielką serię w lutym 2014 roku.

Pozdrawiam i zapraszam.
Ewa Gacek

STAR 244 AutoLoko.jpg
STAR 244 AutoLoko T.jpg

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
kubamich1 - wspomnij. Śmiało!

Co do drabiny, to w przeciwieństwie do żywicznych jest prosta jak strzała.
Więcej detali pozostawiamy już inwencji kolekcjonera.
Żaluzje nie są pomalowane - bo o ile nie wdaje się korozja to wyglądają na modelu świetnie. To zależy od materiału i trawialni.
Istotnie przesadziliśmy z tym uchwytem przy drzwiach na zabudowie.W innych zabudowach występuje i stąd ta nadinterpretacja.

Na koniec wcale nie uważam, że jest słabo. A wręcz przeciwnie.
W kolekcji przyciąga wzrok i wyróżnia się na tle plastykowej masówki.
Każdy jednak może dołożyć swoje trzy grosze :) ... i ma do tego pełne prawo.
pozdrawiam.

PS: słabe napisy? Żart?

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.400 47 0
Jakie to typowo polskie, nie ma modelu jest źle, ale jak już wyjdzie to pluć na niego każdy jeszcze z wiekszą zaciekłością potrafi.Matt zrób sobie go wobec tego sam, wtedy będzie najlepszy.Piszesz że nie ma osprzętu wzgledem oryginału.A ile modeli Herpy, na widok których się podniecasz nie jest wogóle zbliżona do oryginału.Słabe napisy piszesz i tu już wogóle opadły mi ręcę, przykro mi ale kompletnie nie jestem w stanie zrozumiec o co ci chodzi.

Matt

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
No to tłumaczymy: proszę spojrzeć na foto oryginału - przedni napis jest o jakieś 20 cm krótszy z każdej strony niż biała pokrywa, dodatkowo jest użyta w nim czcionka pogrubiona. Teraz nieśmiało spoglądamy na model - napis jest, ale ma długość całej klapy i czcionka wydaje się coś cienka. Napisy na drzwiach i zabudowie są odrobinę przeskalowane - to chyba widać od razu i myślałem, że Ty, Piotrku, jako wytrawny modelarz robiący i waloryzujący fajne modele dostrzeżesz to od razu.

Pytanie do pana Anatola - a czy trawionka jest srebrna? Bo jak tak, to faktycznie zostawienie gołej "blachy" jest dobrym pomysłem (a foty są lekko żółtawe i nie widać do końca).

Post Piotrka chciałem pominąć milczeniem, ale rzucę tylko trzy słowa: masówka, manufaktura, cena.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.400 47 0
Wiesz do każdego modelu zatem możnaby się przyczepić skoro wytykasz że napis jest za długi.Ja na to nie patrzyłem bo szczerze mi to jest obojętne.Większe babole popełniają firmy typu Herpa i jakoś każdy to olewa i kupuje ich modele mimo iż ceny jak na plastikowy badziew to dopiero pomyłka.

Matt

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Wiesz, takie czepialstwo ma celu jedno - żeby każdy następny model był bliżej ideału. Plujesz się o tę Herpę strasznie... Nie mam zamiaru usprawiedliwiać ich polityki cenowej, ale te modele są robione przez Niemców w Niemczech dla Niemców. A jakie za Odrą są zarobki to chyba nie muszę Ci mówić. Ale za to są dostępne od ręki a na ich stronie internetowej można łatwo sprawdzić, co w tym momencie produkują i jaką jest przybliżona (bo w euro) cena modelu.

oilstat

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
...
Pytanie do pana Anatola - a czy trawionka jest srebrna? Bo jak tak, to faktycznie zostawienie gołej "blachy" jest dobrym pomysłem (a foty są lekko żółtawe i nie widać do końca).
...
Blaszki są żółte bo są wytrawione z mosiądzu i nie były malowane, dlatego też mamy mosiężną drabine, podesty na dachu zabudowy i żaluzje. Wyglądało by to lepiej gdyby blaszki zostały wytrawione z nowego srebra (mosiądz wysokoniklowy) i wtedy były by srebrne. A już najlepiej wyglądały by gdyby zostały pomalowane na kolor jaki mają w oryginale.

Kupując tego typu gotowy model, bo podejrzewam, że tak jak w przypadku Jelcza 3W-640 kity będą niedostępne przez dwa lata, spodziewamy się "najwyższej jakości modelu żywicznego", a więc takiego który jak najbardziej przypomina oryginał.

Cieszę się więc że udało mi się kupić kity Stara (co prawda w starej, nie poprawionej jeszcze wersji) i z nich będę mógł zrobić modele "po swojemu".

Ostatnio edytowane:

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.400 47 0
Wiesz, takie czepialstwo ma celu jedno - żeby każdy następny model był bliżej ideału. Plujesz się o tę Herpę strasznie... Nie mam zamiaru usprawiedliwiać ich polityki cenowej, ale te modele są robione przez Niemców w Niemczech dla Niemców. A jakie za Odrą są zarobki to chyba nie muszę Ci mówić. Ale za to są dostępne od ręki a na ich stronie internetowej można łatwo sprawdzić, co w tym momencie produkują i jaką jest przybliżona (bo w euro) cena modelu.
Pluje się o Herpe i pluł się będę dalej bo ludzie kupują ich gówniane poloniki zachwalając je na każdym kroku zamiast wytknąć błędy.To samo dzieje się w modelarstwie kolejowym gdzie polskie wagony totalnie skopane schodzą w sklepach jak cieple bułeczki bo polacy mają gdzieś czy są poprawne, najważniejsze są trzy gówn...e literki PKP.Z tym należałoby coś zrobić a nie czepiać się modeli krótkoseryjnych.I nie pisz mi że model polonika herpowskiego jest robiony dla Niemców.

Matt

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
To szybkie pytanie: ile Herpa w ciągu ostatnich dwóch lat natłukła tych poloników?

Herpa robi taki modele, które się sprzedadzą w Niemczech, bo nawet najlepszego polonika nasz malutki rynek nie wchłonie, ewentualnie takie, do produkcji których dorzuca się podmiot trzeci.

W kolejkach mamy na szczęście takie alternatywy jak Robo, czy w mojej ocenie świetne modele ACME i L.S. Models.

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.317 67 1
A ja powiem tak że model mi się bardzo podoba . Może ma parę niedoskonałości , ale jak wiadomo żaden model nie jest doskonały . Co do oryginału to każdy może sobie nr taktyczny zmienić , napisy zmyć bo jak wiadomo ile w naszym pięknym kraju jednostek OSP tyle odmian tego stara . Każdy przerabia pod to jak mu będzie pasowało .

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.400 47 0
A ile nowych modeli zrobił w ostatnich dwóch latach TLLk.Jakie to ma znaczenie ile się zrobiło, skoro mozna zrobić 30 poloników i każdego spier...
Ta dyskusja nie ma dalej sensu i ją kończę.Zwyczajnie Polacy to naród, któremu się nie dogodzi, ale jeszcze bardziej mnie dziwi i wnerwia że potrafią niemca chwalić nawet jak wyda syf a polaka zganić za całkiem dobry model.Już dawno stwierdziłem że w tym kraju i na tym rynku a zwłaszcza dla tych ludzi nie warto nic, ale to kompletnie nic robić.Każdy tylko potrafi krytykować, chociaż sam niewiele robi.Dziwię się Pawłowi że chce robić te dwa Solarisy bo zaraz znajdzie się tysiąc znawców co będą widzieli same wady.Na tym kończę tą bezcelową dyskusje.Dodam tylko jeszcze że większość wpisów w tematach Tola nie ma na celu konstruktywnie skrytykowac czegoś, tylko dokopać osobie, której się nie lubi.Takie mam zdanie już od dłuższego czasu bo co by ta osoba nie zrobiła i nie zaprezentowała to zaraz kilku kraczących o byle gówno sie doczepi, a to że kontakt badziewny a to że wycieraczka krzywo a to coś tam znowu.Na tym kończę tą bezcelową dyskusje.Powodzenia.

Matt

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Widzisz. Szkoda, że nie opowiedziałeś mi na moje pytanie. Niemca natomiast nikt nie chwali, jedynie wytknąłem Ci błędy w Twoim rozumowaniu.

Pawła w to nie mieszajmy, wszystkie błędy w modelu zostały wykryte na etapie projektu i modele będą maksymalnie zbliżone do oryginału (co potwierdzają miłośnicy komunikacji miejskiej z Warszawy i nie tylko).

Z taką retoryką nie mam ochoty dalej walczyć, serdecznie Cię pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

PS. Zawsze łatwo krytykować, ale jeszcze łatwiej akceptować same pochwały.

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Blaszki są żółte bo są wytrawione z mosiądzu i nie były malowane, dlatego też mamy mosiężną drabine, podesty na dachu zabudowy i żaluzje. Wyglądało by to lepiej gdyby blaszki zostały wytrawione z nowego srebra (mosiądz wysokoniklowy) i wtedy były by srebrne. A już najlepiej wyglądały by gdyby zostały pomalowane na kolor jaki mają w oryginale.
I tak jest Panie Michale! Nie trawię nigdy takich elementów w blaszce mosiężnej.
Blaszki są wytrawione z nowego srebra i są w odcieniu zbliżonym do aluminium. Foto robiłem w olbrzymim pośpiechu bo model już odbierał zamawiający.Oryginalne fotografie wyszły w odcieniu żółtym bo źle zaprogramowałem w aparacie temperaturę barwową (odcień bieli).
Ja chciałbym mieć TEGO Stara 244 w swojej kolekcji. Nie mam, bo co tylko zrobimy coś ekstra to znika natychmiast żegnane pomimo wszystko moim smutnym spojrzeniem.

Modele Auto Loko Motiv mogą się nie podobać. Każdy ma pełne prawo do własnej oceny, ale klikanie na ocenę "słabe" w tym konkretnym przypadku było moim zdaniem nieprzemyślane i tendencyjne.
W żadnym jednak wypadku nie jest to model "słaby". Jak podawałem ten model do rąk własnych zamawiającego, to mi się łapy trzęsły.
Zrobię model ze zdjęcia podanego w linku w 95% - ale proszę mi zapłacić 500 złotych. Czas oczekiwania 2 - 3 miesiące.
Pozdrawiam.
Wasz Anatol Gacek

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.513 18 1
A ja niczym ten upierdliwy upierdliwiec ponowię pytanie o Stara 266 Foresterka :) W czerwcu pisaliście Państwo, że już prawie witamy się z gąską, później było info, ze odłożone ze względu na inne priorytety.
A jak wygląda sprawa na dzisiaj?

pozdrawiam
Jerzy

Ostatnio edytowane:
OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
A ja niczym ten upierdliwy upierdliwiec ponowię pytanie o Stara 266 Foresterka :) W czerwcu pisaliście Państwo, że już prawie witamy się z gąską, później było info, ze odłożone ze względu na inne priorytety.
A jak wygląda sprawa na dzisiaj?

pozdrawiam
Jerzy
Wcale tego jako upierdliwość nie odbieramy. W jednej z naszych odpowiedzi jest napisane: żniwo wprawdzie wielkie ale robotników mało.
Niektórzy blisko Bielska zamiast konkurować i kopać się cenowo powinni ostro współpracować, wtedy modele by były po prostu zajeb..te.
Stan "Foresterka" jest taki, jak pod koniec Czerwca. Wszystko gotowe do montażu. Blachy trawione z nowego srebra, wytoczki CNC, części do odlewów, części frezowane. Wystarczy usiąść i poskładać, ewentualnie z głową przerobić.
Z tym modelem będzie tylko jedno ale: mało i drogo. Powolny i uważny montaż oraz staranne i przemyślane malowanie. (tak jest zresztą ze wszystkim ale tu będzie specyficzny limit)

Pozdrawiam.
Wasz

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.513 18 1
Dziękuję za odpowiedź. Co do skali żniwa, robotników i twierdzenia: "żniwo wprawdzie wielkie ale robotników mało" to jak rozumiem zboże jest już zebrane i gotowe do zżęcia. I nie brakuje robotników do zbierania zboża, tylko do jego żęcia. Skoro tak to liczę że się brakujące fachowce od żęcia szybko znajdą - czego Państwu i sobie życzę :)

pozdrawiam

kubamich1

Znany użytkownik
Reakcje
5 0 0
kubamich1 - wspomnij. Śmiało!
Błotniki tylne przednich kół- brak na zdjęciu, i coś z tym dachem kabiny nie tak. Co oczywiście nie znaczy że mi się nie podoba. a tak wogóle to ciekawie by wyglądał taki Star z oznaczeniami i tablicami takimi jak w serialu zmiennicy ale tam chyba starszy model był z płaskim dachem.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.630 387 20
Witam.
Mała aktualizacja. Do większej czeka nas jeszcze sporo pracy.
Zamieszczam zdjęcia modeli Jelcz 3W-640.
Cena modelu 190 zł. Dla stałych klientów rabat. Realizacja zamówień po świętach.
Zapytania proszę kierować na adres mailowy office@autolokomotiv.pl

Ewa Gacek
www.autolokomotiv.pl
Ja tak zapytam, co tam słychać w sprawie Jelcza? Realizacja miała być po świętach, mamy już prawie połowę lutego, a nic nie słychać. Zamówienie złożyłem dawno, a jak na razie odpowiedzi nie ma. Może tu się coś dowiem?