• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Auto Loko Motiv nowa firma

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
865 78 5
Zazwyczaj formy są z silikonu.Ten starcza tak jak Tolo napisał na maksymalnie 20 odlewów.Model z formy trzeba wyjąć a to za każdym razem osłabia formę a przy nieumiejętnym wyjmowaniu mozna bez problemu taką formę uszkodzić.Pracowałem trochę przy odlewaniu modeli kilka lat temu, więc sam doświadczyłem jak szybko można "zajechać" taka formę.
Czy posmarowanie formy wazeliną nie przedłuży żywotności formy?

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.630 387 20
Jeśli Nyska będzie dobra, będzie trzymała formę i wymiary to cena około 100zł i nieco powyżej za sztukę będzie do przełknięcia.

marekh0

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zazwyczaj formy są z silikonu.Ten starcza tak jak Tolo napisał na maksymalnie 20 odlewów.Model z formy trzeba wyjąć a to za każdym razem osłabia formę a przy nieumiejętnym wyjmowaniu mozna bez problemu taką formę uszkodzić.Pracowałem trochę przy odlewaniu modeli kilka lat temu, więc sam doświadczyłem jak szybko można "zajechać" taka formę.
A jak z tym radzi np:HERPA czy WIKING?Oni chyba nie maj takich form????

Matt

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
A jak z tym radzi np:HERPA czy WIKING?Oni chyba nie maj takich form????
Herpa i inni producenci wielkoseryjni mają formy, ale wtryskowe, zrobione z metalu, które starczają na duuuuużą ilość modeli. Tyle, że koszt zrobienia takiej formy to tysiące (a może i kilkanaście tysięcy) złotych ;)

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Żuki i Nysy są po stówie.
Wersje wielokolorowe lub specjalne (straż / milicja) po 110 zł.

Herpa/Viking/Rietze/Brekina - to modele ze stalowych form wtryskowych. Inna technologi - inna bajka, inny przerób.

Smarujemy wewnątrz formy co poprawia odchodzenie żywicy od silikonu przy rozformowaniu. Ale bywa, że i po 15 odlewach jest shit i trzeba robić nową formę.

Uwaga osobista - mamy 4 rodzaje grilów do Nys i w związku z tym obsłużymy różne wersje.
Wkrótce prezentacja.[DOUBLEPOST=1364760487][/DOUBLEPOST]
Herpa i inni producenci wielkoseryjni mają formy, ale wtryskowe, zrobione z metalu, które starczają na duuuuużą ilość modeli. Tyle, że koszt zrobienia takiej formy to tysiące (a może i kilkanaście tysięcy) złotych ;)

a może kilkadziesiąt tysięcy? Raczej się nie mylę.
Zresztą było to już intensywnie wałkowane na forach dziesiątki razy.

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Po informacje i cenniki zapraszam na: tololoko@tololoko.pl

Niestety ceny Stara 266 "Leśnik" tam nie znajdziemy bo trwa jeszcze proces prototypowania części.
A jest ich całe mnóstwo ( w porównaniu do modeli skrzyniowych to przepaść) i nadal się jeszcze głowię co w trawionkach a co w odlewach.
Szacunkowo mogę jednak zadeklarować, że cena będzie oscylowała wokół 250 - 300 zł za sztukę.
Bo to będzie SUPERLEŚNIK.
W skład zestawu wejdzie pojazd, wózek z dyszlem i ładunek. I nie będzie to sympatyczna zabawka z Igry tylko Model.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Po informacje i cenniki zapraszam na: tololoko@tololoko.pl

Niestety ceny Stara 266 "Leśnik" tam nie znajdziemy bo trwa jeszcze proces prototypowania części.
A jest ich całe mnóstwo ( w porównaniu do modeli skrzyniowych to przepaść) i nadal się jeszcze głowię co w trawionkach a co w odlewach.
Szacunkowo mogę jednak zadeklarować, że cena będzie oscylowała wokół 250 - 300 zł za sztukę.
Bo to będzie SUPERLEŚNIK.
W skład zestawu wejdzie pojazd, wózek z dyszlem i ładunek. I nie będzie to sympatyczna zabawka z Igry tylko Model.

CENA !...:eek::eek::eek:[DOUBLEPOST=1364831268,1364830941][/DOUBLEPOST]
Zastanawia mnie dlaczego nie?

Musieliśmy SAMI Nysy zaprojektować, frezować, zaprototypować, odlać, sprawdzić, poprawić, znowu frezować, znowu odlać, obrać, pomalować, wykończyć a rynek w PL jest tak kiepściutki, że hej...
Jedna forma to max 20 sztuk. Płace, prąd, ogrzewanie, czynsz...

Jak ktoś z buta zamówi 500 sztuk to Auto Loko Motiv pewnie i odda po 95. Ale za żonę nie ręczę.

Wasz Tolo

Jezeli formy sa silikonowe to co Tolo robi frezarka w silikonie ?:eek:;)
Co do ilosci zrobionych "kopii" z formy to wiem ile mozna z tego wycisnac,sam robie w silikonach

marekh0

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Silikon to jest plus minus 50-60 zł. Dodajmy do tego ewentualny koszt prądu która zużyje sprężarka żeby w formie nie było bąbli. Ciekawi mnie tylko fakt że SAW potrafi zrobić model za bodajże 150 złotych i to jest zastanawiające
Czyli koszt formy to 60 zł.ok.podzielić przez 20 modeli to koszt formy do modelu to 3 zł;)

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.407 47 0
To jest cena "pi razy drzwi". Trzeba doliczyć koszty prądu (wystarczy umiejętne zalewanie sylikonu jak i żywicy), płace dla pracowników no i sporawe wynagrodzenie :D. Ale to tylko takie moje skromne kalkulacje.
No właśnie tylko kalkulacje.Rzeczywistośc wyglada zupełnie inaczej zarówno w procesie produkcji jak i potem klejenia i malowania takiego modelu.Ten kto się tym nie zajmował nigdy tego niezrozumie.Ja też dziwiłem się dlaczego Ursus z Tololoko był w takiej cenie w jakiej był dopóki sam nie musiałem skleić 30sztuk.Wyliczenia że na model idzie 3 złote na jego odlanie tez można sobie odpuścić.Żeby było jasne nie bronie żadnego z producentów bo sam chciałbym żeby ceny były znacznie nizsze za modele, ale pracowałem przy tym i wiem że niekiedy się zwyczajnie nie da.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.630 387 20
Czytam Wasze posty i zastanawiam się. Piszecie o kosztach form, o frezowaniu modelu wzorcowego, nie zgadzacie się z ceną zaproponowaną przez producenta. Producent mówi swoje także o cenach frezowania itp itd. Tylko niestety nic z tego nie wynika. I jedno tylko mnie zastanawia czy w ogóle będą kiedykolwiek dostępne takie modele. Bo jak na razie to nasi rodzimi producenci tylko obiecują, podają, że jakiś model już jest prawie gotowy ( z naciskiem na prawie...). A niestety modele jak na razie niedostępne. Proponuję skończyć tą czczą dyskusję i poczekać na ofertę producenta. Jeśli jakość modelu będzie dobra, a przy tym cena do zaakceptowania to kupimy taki model. Jeśli nie, to producent pójdzie z torbami. A propozycje producentów i ich reklamy to tylko chyba po to, żeby w nas wzbudzić dyskusję. A jak na razie to jeszcze te modele są w fazie marzeń,
Reasumując: czekam na konkretną propozycję producenta, czyli kiedy można kupić dany model i jego cenę.

Reakcje
0 0 0
Silikon to jest plus minus 50-60 zł. Dodajmy do tego ewentualny koszt prądu która zużyje sprężarka żeby w formie nie było bąbli. Ciekawi mnie tylko fakt że SAW potrafi zrobić model za bodajże 150 złotych i to jest zastanawiające
Czy SAW pracuje na Elektrowozami EU/ET, czy pracuje nad poprawą montażu parowozu OL49?
Czy SAW zrobił jakikolwiek model wagonu klasy "brass" ?
Nie piszę tego przeciwko firmie SAW.

Nie porównuje się (co tutaj próbujecie wmontować) nie przystających do siebie problemów.

BTW: Kopiowanie modeli cudzych jest niewątpliwie tańsze :)

Manufaktura z takim asortymentem musi pozyskiwać środki na rozwój. Z czego je ma pozyskiwać? Z kradzieży?
Musi oszczędnie gospodarując umiejętnie przeznaczać środki ze sprzedaży na zapewnienie swojego istnienia.
Po to - aby Kolekcjonerzy mieli NOWE, DOBRZE zaprojektowane i wykonane modele do swoich zbiorów lub makiet.

Modele marzeń to seria polskich straży pożarnych w skali 1:43... reszta zapowiedzi jest na etapie wprowadzania ich do produkcji.

Najwięcej pracy jest jeszcze przy Leśniku. Potem dźwigu ŻSH-6 i koparce KS-251.

NYSA 2.jpg

Pozdrawiam.

Młody

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy SAW pracuje na Elektrowozami EU/ET, czy pracuje nad poprawą montażu parowozu OL49?
Nie piszę tego przeciwko firmie SAW.(...)BTW: Kopiowanie modeli cudzych jest niewątpliwie tańsze :)(...)Z kradzieży?
Nie zrozumieliśmy się Pani Ewo :(. Chodzi o to że SAW potrafi zrobić to taniej. Nie chodzi o to że teraz kogoś bronie albo atakuje ale moim skromnym zdaniem jeżeli jest podejrzenie kradzieży to powinni Państwo wstąpić na drogę sądową. Poza tym ciężko by było zrobić takiego Jelcza w taki sposób żeby nie padały podejrzenia plagiatu.
Pozdrawiam ;)

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
396 37 5
Nie piszę tego przeciwko firmie SAW.

Nie porównuje się (co tutaj próbujecie wmontować) nie przystających do siebie problemów.

BTW: Kopiowanie modeli cudzych jest niewątpliwie tańsze :)
Nie pisze Pani nic przeciwko firmie SAW, tak? To po co taka "docinka" z Pani strony : "Kopiowanie modeli cudzych jest niewątpliwie tańsze" ?
Po to aby wywołać znowu konflikty, wprowadzać "nie zdrową" atmosferę? To przypominam, że nie do tego służy te forum i ten
dział, więc proszę o zaniechanie takich "zaczepek" na przyszłość a wszelkie "niejasności" w tej kwestii wyjaśniać między sobą na gruncie prywatnym
czy też w sądzie a nie na forum otwartym.

Pozdrawiam
Maverick