• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ACME - modele wagonów pasażerskich

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.333 504 30
A to jest "problem z wagonem Tillig'a" (patrz tytuł wątku)? Jest wątek o wagonach ACME. A wracając do tematu: o jakie blaszki chodzi? Zdjęcie jest tak niewyraźne, że niczego nie widać.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Odświeżam wątek, może ktoś odpisze. Mam duzy problem. Posiadam wagony ACME z zestawu Ost-West i ... posiadają one małe blaszki na wysokości wózka, który uniemożliwia większe odchylanie się wózka a w konsekwencji wykolejenie pojazdu na ostrzejszych łukach. Co ciekawe, z zestawu takie blaszki posiadają 2 z 3 wagonów... Jak to wyjaśnić. Wygląda na to, że albo wagonami nie pojeżdżę albo potrzebuje łagodniejszych łuków. Te blaszki da się jakoś zdemontować czy tylko urwać?

Zobacz załącznik 973802
Obróć wózek o 180 stopni to powinno pomóc w kwestii wykolejenia. A poza tym jest odpowiedni temat na forum o modelach Acme: https://forum.modelarstwo.info/threads/acme-modele-wagonów-pasażerskich.19143/page-2

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Co ciekawe, z zestawu takie blaszki posiadają 2 z 3 wagonów...
Bo dwa wagony z tego zestawu to Gorlitz90, a trzeci to HCP 136a. Wagony Gorlitz90 są odwzorowane z tymi ogranicznikami, a wagon 136a już nie. Co ciekawe, nie na wszystkich zdjęciach wagonów 136a one występują. Podejrzewam, że w ACME wybrali do odwzorowania wagon akurat z czasów kiedy tych ograniczników nie było, a później ta sama forma została zastosowana do wszystkich wypustów HCP 136a.

Acatus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak jak kolega wyżej napisał, obróć wózek o 180 stopni.
Można te wypustki jeszcze zeszlifować od wewnętrznej strony tak, aby zwiększyć promień skrętu.
Dzięki za odpowiedź. No właśnie nie da rady obrócić wózka, bo go blokują te wstawki. Nie wiem po co ACME to zamontowało.

342530324_1644461496072219_9190192827636034692_n.jpg 343909038_537893068538395_1545463313213096872_n.jpg

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.716 15 0
No właśnie nie da rady obrócić wózka, bo go blokują te wstawki.
Chwyć za wózek i pociągnij na dół - powinno wysunąć się podwozie modelu. Wtedy swobodnie go obrócisz i wsuniesz podwozie z powrotem.
Uwaga tylko na imitacje przewodów przy zderzakach.
Nie wiem po co ACME to zamontowało.
Też nie wiem, powinni zrobić to jako element dodatkowy do zamontowania - tak jak w przypadku niebieskiej kuszetki, ale zrobili jak zrobili.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Też nie wiem, powinni zrobić to jako element dodatkowy do zamontowania - tak jak w przypadku niebieskiej kuszetki, ale zrobili jak zrobili.
A to się dowiedziałem czegoś nowego, bo nawet nie analizowałem zawartości tego woreczka :) Czyli 136a też ma ograniczniki, tylko opcjonalne.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Jeśli ktoś dostał palpitacji serca na świecące ściany wagonów ROBO, to przed oświetleniem ACME niech się skonsultuje z lekarzem lub farmaceutą ;) 139a (ACME 52770) świeci jak choinka.

20230518_172638.jpg 20230518_172931.jpg

Co ciekawe, 136a (ACME 52725) wygląda w miarę przyzwoicie.

20230518_173643.jpg

Wygląda na to, że praktykę z odklejania szyb, zabezpieczania otworów oraz obsługi aerografu mogę mieć szybciej niż się spodziewałem :D

kzk kolej

Ostrzeżony
Reakcje
56 3 0
Model prześwituje, to fakt, ale odnoszę wrażenie że oświetlenie wnętrza jest zbyt ostre, i dlatego to tak wygląda, choć może to być efekt zarejestrowania tego tak przez aparat

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Jeśli ktoś dostał palpitacji serca na świecące ściany wagonów ROBO, to przed oświetleniem ACME niech się skonsultuje z lekarzem lub farmaceutą ;) 139a (ACME 52770) świeci jak choinka.

Zobacz załącznik 976992 Zobacz załącznik 976991

Co ciekawe, 136a (ACME 52725) wygląda w miarę przyzwoicie.

Zobacz załącznik 976989

Wygląda na to, że praktykę z odklejania szyb, zabezpieczania otworów oraz obsługi aerografu mogę mieć szybciej niż się spodziewałem :D
Widocznie te listwy oświetleniowe są na „podczerwień”.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Model prześwituje, to fakt, ale odnoszę wrażenie że oświetlenie wnętrza jest zbyt ostre, i dlatego to tak wygląda, choć może to być efekt zarejestrowania tego tak przez aparat
Jedno i drugie to prawda. Nie regulowałem jeszcze jasności i celowo ciut prześwietliłem zdjęcie.

Widocznie te listwy oświetleniowe są na „podczerwień”.
Co masz na myśli? Nie spotkałem się z tym.

Ostatnio edytowane: