• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ACME - modele wagonów pasażerskich

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
134 3 0
Generalnie ta kuszetka wygląda dobrze, ale przez ten napis nie wiem czy nie odpuszczę sobie kupna tych kuszetek :niepewny: Ten napis, jak widać, jest częściowo w cyrylicy, częściowo w łacinie.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Tak, dokładnie z tego zestawu. Kupiłem zestaw i jeden wagon sprzedałem zatrzymując sobie drugi. Dziwię się polityce ACME. Podejrzewam, że lepiej sprzedawałaby się pojedynczo.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jeżeli chodzi o wagony ACME z mojej kolekcji to napiszę szczerze - poza modelami ČD (z form ex-RailTop) oraz ÖBB są jakimś kosmicznym nieporozumieniem. W wagonach Eurofima DB (Avmz, Apmz, Bpmz) bolączką są odpadające nagminnie fototrawione stopnie dla manewrowego - nie da się zdjąć obudowy z modelu bez odpadnięcia wszystkich czterech sztuk, a czasem zdarza się że model już w sklepie ma np. trzy stopnie zamiast czterech. W jednym Bpmz miałem fabrycznie latającą po całym wagonie parę foteli, więc trzeba go było od razu rozebrać.
Co do modeli wagonów Z1A i Z1B PKP (52700, 52710, 52711) to podobnie jak u Kolegi @mikl w moich egzemplarzach poodpadały imitacje zbiorników na fekalia, więc do akcji został wezwany klej cyjanoakrylowy. Mocowanie imitacji gumowych wałków na zatrzaski do wypraski z szybami drzwi czołowych też jest skopane - za płytko, w związku z czym wałek ma tendencje do wypadania po użyciu niewielkiej siły. O spartaczonym wnętrzu nie wspomnę - w Z1A nie pomalowano lufcików w WC. Wspólną cechą zrobionych na "odwal się" wnętrz w "papuzich" Z1A i Z1B jest poręcz w oknach przez całą długość korytarza, niewłaściwie zaaranżowany przedsionek od strony przedziału nr 1 oraz biały kolor podłóg i ścian w przedsionkach, przedziałach i na korytarzu.
Po "prezentacji" zestawu EC Polonia, gdzie wagon Z1A ma wnętrze niemieckiego Avmz 107 powiedziałem "dosyć partaniny" i tym samym zaprzestałem kupowania modeli wagonów ACME - nie mam BWE, Polonii, Wawela ani Kiepury. Jak się nauczą produkować modele odpowiedniej jakości to wtedy być może skłonię się do zakupu produktów tej firmy. Na teraz mówię im kategoryczne NIE.
Do licha. Dotąd myślałem że ACME do naprawdę górna półka i ich modele polskich wagonów prezentują wysoki poziom. Mam przynajmniej nadzieję, że zewnętrznie tj. pudło i malowanie są prawidłowe i te wagony to faktycznie polskie wagony.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.821 15 0
Nie rozumiem. O co chodzi z wnętrzem w wagonie Z1A?
Jakie powinno być?

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.821 15 0
No tyle to doczytałem, ale zależy mi na szczegółach.
Nie znam wagonów Avmz więc nie wiem czym te wnętrza się od siebie różnią.

D

Docteur

Gość
Tu masz fotkę korytarza Z1A
Z1A.jpg

A teraz weź sobie Z1A z zestawu Polonia i popatrz na drzwi przedziałów. Coś się nie zgadza, nieprawdaż?
A jako ciekawostkę mogę dodać, że model 52700 ma mniej-więcej prawidłowe ścianki przedziałów.
"Poloniowy" Z1B też ma spieprzone drzwi przedziałów i tapicerkę w kolorze brudnościerkawym, zamiast jasnej zieleni...

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
sęk w tym że też nie znam. ale skoro tak napisał to pewnie wie dlaczego tak napisał. no zobaczymy może docteur coś więcej napisze. no i napisał ;) tylko teraz nie wiem czy kolory wenątrz się nie zgadzają czy coś jeszcze.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.821 15 0
Tapicerka w wagonach jest różnego koloru. Więc nigdy nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić akurat te wagony w Polonii.
W wagonie dodatkowym ACME 90026 (Z2B) kolor tapicerki jest miętowy. Więc tym bardziej myślałem, że dokładnie odwzorowali wnętrze poszczególnych wagonów.
Choć nie jestem maniakiem oglądania modeli od środka, to trochę mnie ten fakt rozczarował.

To wnętrze wagonu B11mnouz 61 51 21-90 021-6:
Porownanie_ZB_46.jpg

Ostatnio edytowane:

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Akurat w Z1 Henschel nigdy nie było brązowej tapicerki ani w pierwszej ani w drugiej klasie. Od niemieckich Avmz różnią się jednynki wystrojem zasadniczono. Zresztą Avmz to wagony tzw. Eurofima z 1978 r. po kilku liftingach.

D

Docteur

Gość
Wagony Z1A i Z1B od chwili wejścia do służby na PKP nie miały wymienianej tapicerki (poza wagonami całkowicie przebudowanymi - na Z1AWR i 507A), więc Z1A ma fotele wiśniowe, a Z1B jasnozielone. Poza tym modele z zestawu Polonia mają podzielone na pół drzwi i ścianki przedziałów, a w oryginale drzwi są całe przeszklone, ścianki zaś mają jedynie kratki wentylacyjne na wysokość max. 10 cm. od poziomu podłogi.
Ciekawe jest to że modele w malowaniu "papuga" mają wnętrze bardziej zbliżone do oryginału niż "Polonia".

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.821 15 0
No cóż. Choć to i tak nie wpłynęłoby na moją decyzję zakupu, czuje się trochę zmieszany.
Są to jedne z moich ulubionych modeli wagonów pasażerskich i do tej pory wydawało mi się, że zrobione są perfect.

D

Docteur

Gość
Osobiście uważam, że za kwotę >=50 EUR/wagon można wymagać więcej w zakresie wierności oryginałom. Dziwne jest tylko to, że w znakomitej większości modeli wagonów niemieckich producent nie narobił takich błędów. Przypadek? Raczej nie - niemiecki konsument jest bardziej wymagający i z reguły nie kupuje partaniny, tylko dlatego że ma logo DB.
W związku z tym mój Z1A przechodzi obecnie kurację poprawkową - na chwilę obecną ma już prawidłowy układ poręczy na korytarzu, biały lufcik w oknie WC, zamaskowane dziury z kinematyką w podłodze przedziałów 1 i 9. Do zrobienia jest jeszcze cała malatura przedsionków i podłóg w korytarzu oraz w przedziałach, dorobienie drzwi do WC, imitacji szafy rozdzielczej oraz zmiana aranżacji jednego przedsionka. Na teraz tyle, reszta może wyjdzie w trakcie, ale poprawek jak na model za 55 EUR trochę zbyt dużo.

Bart

Użytkownik
Reakcje
124 5 1
"Poloniowy" Z1B też ma spieprzone drzwi przedziałów i tapicerkę w kolorze brudnościerkawym, zamiast jasnej zieleni...
Czy aby na pewno nie ma w rzeczywistości Z1B z taką właśnie tapicerką brudnościerkawą? Faktycznie wszystkie są koloru tylko zielono-miętowego? Nie pomyślałbym, że ACME może taką wtopę zaliczyć. Trochę szkoda bo również wagony postrzegałem za idealnie odwzorowane.