• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ACME - modele wagonów pasażerskich

D

Docteur

Gość
To nie jest prawda. W wagonach Z1B obicia siedzeń zmieniono. Fabryczny jasnozielony materiał został "wyparty" przez coś co kiedyś nazywano "Dżdżownice na trawie".
Istotnie, umknął mi ten fakt:niepewny:. Niemniej w ogólnym odbiorze zmienił się tylko odcień zieleni.
Tapicerka przed zmianą wyglądała tak:
Z1B_alt.jpg

A po zmianie (czyli obecnie) tak:

Z1B_neu.jpg

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
131 3 0
A czy jakieś poważniejsze mankamenty wystąpiły w wagonach z zestawu IC Bystrzyca? Bo na nie też szczerzę sobie zęby, ale to za jakiś czas dopiero spróbuję je kupić.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Szlag mnie wczoraj nieomal trafił gdy próbowałem założyć krótkie sprzęgi Fleischmanna w gniazda NEM wagonów IC Bystrzyca. Część z nich wchodziła z bardzo dużym oporem a część nie chciała wejść wcale mimo użycia znacznej siły z mojej strony. Ostatecznie udało się po delikatnym spiłowaniu płaszczyzn dyszli sprzęgów... Skrócone atrapy węży hamulcowych w pewnych przypadkach blokują ruch sprzęgu doprowadzając do wykolejeń, więc zmuszony byłem do ich usunięcia. Takie rzeczy nie powinny mieć miejsca w przypadku modeli z tej półki cenowej. Kolejnym mankamanetem, o którym była już mowa jest prześwitująca obudowa w przypadku oświetlonego wagonu pierwszej klasy. Szczególnie rażą prześwitujące czoła wagonu i szczerze mówiąc nie wiem jeszcze jak ten problem rozwiązać. Wagony same w sobie są piękne, jednak jakość wykonania pozostawia nieco do życzenia.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Kolejnym mankamanetem, o którym była już mowa jest prześwitująca obudowa w przypadku oświetlonego wagonu pierwszej klasy. Szczególnie rażą prześwitujące czoła wagonu i szczerze mówiąc nie wiem jeszcze jak ten problem rozwiązać. Wagony same w sobie są piękne, jednak jakość wykonania pozostawia nieco do życzenia.
Spróbuj od środka podkleić taśmą izolacyjną (nie bardzo wiem jak ona się fachowo nazywa). Jest bardzo cienka plastikowa i co najważniejsze nie przepuszcza światła - znakomicie się do tego celu nadaje. Ponadto w każdej chwili możesz ją później usunąć. Wielokrotnie korzystałem z takiego rozwiązania.

100_1624.JPG

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
82 1 0
Spróbuj od środka podkleić taśmą izolacyjną (nie bardzo wiem jak ona się fachowo nazywa). Jest bardzo cienka plastikowa i co najważniejsze nie przepuszcza światła - znakomicie się do tego celu nadaje. Ponadto w każdej chwili możesz ją później usunąć. Wielokrotnie korzystałem z takiego rozwiązania.

Zobacz załącznik 171570
Czarna tasma polipropylenowa do izolacji przewodów elektrycznych ;):). Bardzo fajna jest firmy " TESA" (akurat pod ręką miałem czerwoną )
016.JPG [DOUBLEPOST=1391694807][/DOUBLEPOST]
Minusem jest czarny kolor wewnętrznych ścian po użyciu takiej taśmy...
Kolorów jest cały asortyment:)

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Spróbowałem rozwiązania z białą taśmą izolacyjną. Niestety taśma przepuszcza światło. Dobrym materiałem nieprzepuszczającym światła okazała się kuchenna folia aluminiowa. Ze względu na kolor wymaga jednak zaklejenia warstwą białego papieru.

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Witam,

....Postanowiłem się podzielić z moimi doświadczeniami z wagonami osobowymi ACME. Założyłem ten temat bo nie wiem czy ja jestem takim nieszczęśnikiem, który co rusz natrafia na coś wadliwego czy kontrolerzy jakości coś byli niewyspani na zmianie kiedy pakowali moje wagony. A może jednak delikatność tych wyrobów powoduje ze jakiegokolwiek. Proszę podzielcie się Waszymi spostrzeżeniami....

pozdrawiam serdecznie

Michal

Co tu wiele pitolić, każdy wie jakie jest ACME, i jaka kase za to trza wywalić :eek:
np tu:
http://forum.modelarstwo.info/threa...niowych-sąsiadów-Čd-Čsd-Žsr-zssk.13859/page-9

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Tak, w przypadku ACME mocno kuleje kontrola jakości. Prześwitujące ściany można oczywiście poprawić, jednak w tej klasie cenowej takie wpadki zdecydowanie nie powinny się zdarzać.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.253 118 11
Ja właśnie odebrałem moje wagony LS Models do EN Jan Kiepura i powiem szczerze że nie mogę się na nie napatrzec bo są naprawdę przepiękne. Naweet żaluzje można sobie w nich zasłonić!! A z drugiej strony szlag mnie tylko trafia ze muszę je połączyć z wagonami ACME, bo choć z daleka prezentują się równie dobrze do brak dbałości o detale zabija całą przyjemność z posiadania tychże wagonów. Całe szczęście, że reszta Kiepury to już same produkty Ls.

Na Bystrzycę miałem wielką ochotę ale wciąż się bije z myślami czy ją kupić gdyż trudno mi się przekonać że cena jest adekwatna do jakości. Może za dużo się naczytalem o tych przeswitach...

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Ja właśnie odebrałem moje wagony LS Models do EN Jan Kiepura i powiem szczerze że nie mogę się na nie napatrzec bo są naprawdę przepiękne.
a je podświetl jeszcze, jest wtedy miodzio :)
Na Bystrzycę miałem wielką ochotę ale wciąż się bije z myślami czy ją kupić gdyż trudno mi się przekonać że cena jest adekwatna do jakości. Może za dużo się naczytalem o tych przeswitach...
1 klasy nie przeskoczysz, będzie prześwitywać, chyba, że będziesz kombinować jak koledzy powyżej, ale żeby był efekt to musisz obkleić dach,czoła i boki wagonu również

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Nie przecze, ze pomysł przedni a i produkt placement też się ładnie w to wszystko wpisał. Pomyślimy zobaczymy bo trochę tych jankowych wagonów się nazbierało:)
nie pożałujesz, a radość jeszcze pełniejsza będzie - zapewne widziałeś w odpowiednim wątku jak to wszystko się prezentuje.

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
Pomalowanie wnętrza wagonów na czarno powinno zlikwidować prześwity. Jak się komuś czarne wnętrze nie będzie podobało, to może je sobie potem ponownie pomalować właściwym kolorem. Prześwitów i tak już nie będzie.
U mnie w dwóch wagonach problemem była nadmierna sztywność wózków, przez co na niektórych łukach - zwłaszcza na tych w gorszym stanie, wagony wyskakują z toru.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Z przykrością muszę przyznać, że patent z folią aluminiową i papierowymi szablonami nie wypalił. Wagon nie chciał się właściwie zamknąć. Trzeba było wszystko zrywać i tak jak napisał Bodek, pomalować na czarno. Następnie trzy warstwy farby białej aby miało to jakiś wygląd... Mnóstwo roboty i mnóstwo czasu na to poświęciłem. Przy okazji zeszła cała farba z ramek okiennych, więc dodatkowa robota. :eek: Modelarz ze mnie żaden, więc i zapału jakby mniej ale jak się rozgrzebało, trzeba było skończyć.

P.S.
W aktualnym ŚK jest artykuł dot. wagonów z zestawu "Bystrzyca", którego autor wyraża się o nich w samych superlatywach.... Wychodzę z założenia, że nie próbował oświetlać "jedynki"...

Ostatnio edytowane: