(...) Przy okazji może jakaś dobra dusza, np.
@Krzysztof Koj ;-) rzuciłaby okiem w swoje zbiory i dokumenty i pomogła zdobyć wiedzę na temat daty rewizji z lat 80-tych któregoś z wagonów z Łodzi Kaliskiej...
Czas zrobić oznaczenia i wybrać konkretny numer. Dzięki koledze Jarząbkowi mam już numerki wagonów ale brakuje mi dat. Chciałbym się też upewnić co do samego oznaczenia czy te wagony miały serię Pmx oraz czy przydział do łódzkiego urzędu pocztowego był ściśle związany z przydziałem do stacji Łódź Kaliska?
"Dobra dusza" rzuciła okiem w swoje "zbiory" i okazało się, że nie dysponuje jednak dowolnymi danymi, z dowolnie wybranego okresu...
.
Z lat 80-tych dysponuję jedynie niektórymi datami napraw wagonów pocztowych, które były wtedy przydzielone do UP Łódź 2. Niestety są to głównie wagony typu 101Ch oraz 304C i 304Ca, a daty napraw nie są kompletne i pochodzą już w większości z końca lat 80-tych. Znalazłem wśród nich tylko jeden wagon typu 101C...
Proponuję więc:
- typ: 101C
- producent: PFW, Wrocław
- rok budowy: 1966
- numer: 51 51 00-48 048-9
- seria: P
- Stacja: Łódź Kaliska
- UP: Łódź 2
- REV. OP. 88.05. ... (brak dnia)
na ścianie czołowej:
- ZNTK Opole, Napr. Śr. ? (brak daty)
albo
- typ: 101Ch
- producent: PFW, Wrocław
- numer fabryczny: 2274
- rok budowy: 1971
- numer: 51 51 00-48 193-3
- seria: Pmx
- Stacja: Łódź Kaliska
- UP: Łódź 2
- REV. OP. ... .11.82 (brak dnia)
na ścianie czołowej:
- ZNTK Opole, Napr. Śr. 11.82 (w przypadku ZNTK Opole data na ścianie czołowej podawana była bez dnia!).
Chciałbym dodać, że:
- wszystkie wagony pocztowe przydzielone do UP Łódź 2, były przydzielone do stacji mac. Łódź Kaliska.
W przypadku, gdy ambulans zaczynał/kończył kurs na stacji Łódź Fabryczna, był "przeciągany" ze stacji lub do stacji Łódź Kaliska, pociągiem służbowym relacji: Łódź Kaliska - Łódź Fabryczna, przez Łódź Olechów, Łódź Widzew (lub z powrotem: Łódź Fabryczna - Łódź Kaliska), nazywanym przez tut. kolejarzy pociagiem "dookoła Świata"
;
- od 1 stycznia 1985 roku, daty napraw były zapisywane (również na wagonach!) w "odwrotnej" kolejności, czyli np. 85.05.31;
- w tych latach, daty odbioru wagonu po naprawie z ZNTK, były najczęściej datą ostatniego dnia roboczego danego miesiąca, w którym zakończenie naprawy okresowej danego wagonu było zaplanowane...
.