• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK "Kwachy"

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Imitację plandeki można zrobić z foli aluminiowej ,na klej od wewnątrz ,a pasy powinny przynajmniej udawać przymocowanie do wagonu lub dołu ładunku.
Folia imho jest do bani, ciężko ją usztywnić, gnie się jak cholera i nie układa się jak należy. Pasy są zawinięte pod spód palety, do której przymocowany jest ładunek. W Resie oczka do mocowania pasów są blisko krawędzi ramy poza którą wystaje mój ładunek. Poza tym z pewnych względów ładunek nie może być przymocowany na stałe do platformy. Ma to wyglądać cuś w te rybe:
Untitled-1.jpg

Patent fajny ale u mnie obawiam się, że nie wyjdzie. Serwo ma 12 mm wysokości a ja mam ramę grubości 8mm. Ty masz 32-osiówkę ja 24-kę, ciut się różnią.

Mój pomysł:
wózki skręcając przesuwają prostymi cięgnami pod wagonem ładunek.. itd
Czyli łoże z ładunkiem wychyla się za każdym razem i to mi się nie podoba. Powinien robić to tylko w skrajnych przypadkach i to nie tylko w łukach, czyli zdecydowanie musi być sterowalny. Podam prosty przykład, fabrycznie do tego wagonu przewidziany jest jako ładunek silnik okrętowy, który górną częścią na prostej zawadza o semafory. Przesuwając łoże w osi na jedną stronę, tak jak to jest możliwe w oryginale, miniemy je spokojnie.

Ostatnio edytowane:

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.541 252 31
a ,.....tobie Acido ,chodziło o uniki jak w 44-tym a nie jazdę po łukach,a to rzeczywiście insza istoria

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Hmmm brzmi w takim razie interesująco, poczekam na efekt finalny bo mam jeszcze pewne obawy co do mocy serwa. Nie wiem jak Twoje trafo ale imitacja tego mojego silnika plus ramiona łoża to około kilograma :). Teraz łoże przesuwa się ciężko ale to pewnie zasługa tych sprężynek blokujących w skrajnych pozycjach. Tak czy siak trzymam kciuki za projekt i chętnie skorzystam z doświadczenia.

1

12g

Gość
Hmmm brzmi w takim razie interesująco, poczekam na efekt finalny bo mam jeszcze pewne obawy co do mocy serwa.
Biały dyszel serwa porusza się po gwintowanym pręcie, więc moc powinna być wystarczająca
Nie wiem jak Twoje trafo ale imitacja tego mojego silnika plus ramiona łoża to około kilograma
Nie wiem ile ramiona z trafo, ale cały wagon prawie dwa kilo waży.

Po tych wszystkich galeriach znajdę w końcu trochę czasu na złożenie przynajmniej jednego ramienia. :gwizd:

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.745 12 2
Janusz, nie kumasz chyba. Wagony typu Norca maja mozliwosc przesuwu ladunku wraz z burtami i elementami wsporczymi burt na boki i gora-dol. Sam ladunek jest polaczony wlasnie z burtami lub dziobami zaleznie od jego specyfiki. Ladunek jest trwale polaczony z elementami wagonu.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.541 252 31
co do plastyki plandeki ,to chyba widzicie ,że jest ona naciągana,posiada zatem proste linie od krawędzi górnych do krawędzi kolejnych (dolnych) plus wystawanie elementów ,niczym cięciwa, a u was jakieś takie przylepione do ładunku jak przy dużym wietrze bocznym połączonym z lepkim deszczem, co by nie rzec :podstepny:kwaśnym deszczem;)

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Jasiu obejrzyj cytowany filmik tak od 2:40...... potem rzuć okiem na 1:52 tego:
.
Może Cię to zaskoczy ale nie każda plandeka jest naciągnięta niczym cięciwa. Zaś co do wiatru bocznego to 2:30 tegoż dzieła:
.
Owszem masz rację o naciąganiu plandek ale nie zawsze i nie w każdym przypadku :).

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
462 47 4
RAL 5015 zakupiony a wiec nie ma na co czekać i pobazgrać kolejne elementy mojej układanki. W międzyczasie powstał też pierwszy z dwóch Res-ów i dojechała też PseudoNorca od MaTrixa ;-). Wiedziałem, że to kawał wagonu ale nie myślałem, że aż tak. Nawet w wersji złożonej ma kłopoty by poruszać się po naszej makiecie, z pierwotnym ładunkiem nie przejedzie nawet przez Szadek. No cóż trzeba będzie wcielić Plan B. Jak Melius Manu się spręży z kalkami to może nawet uda się zrobić przedpremierowy pokaz składu w Toruniu.

Kolejny Heris zmasakrowany
Zobacz załącznik 363267

Element numer 3 moich puzzli. Najpierw zrobiłem plandekę z folii typu "stretch", wyszła bosko ale niestety za cholerę nie chciała się jej trzymać farba. Liczyłem po cichu, że Autocolor da radę, niestety łuszczy się. Pozostał więc w miarę sprawdzony sposób czyli papier. Efekt jest taki sobie ale z punktu widzenia przeciętnego oglądacza przypomina to co miało imitować więc na razie zostaje.

Zobacz załącznik 363268

Inspiracja filmami jest bezsprzeczna :). Wzorowałem się na wagonie pokazanym na filmie przez Morfeusza.

Zobacz załącznik 363269

Przy naturalnym oświetleniu struktury plandeki niemalże nie widać, silne światło z góry mocno to uwypukla.

Zobacz załącznik 363270
Zawał. PIĘKNA ROBOTA!!!!

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Niczym "Moda Na Sukces" czy "D jak Dekiel" serial ze skrajnią STK w roli głównej trwa w najlepsze w kwaśnym zakątku roboczym. Przy okazji zabawy z RAL-ami załapują się inne zabawki:

Po złożeniu do kupy (do wymiany stopnie, i jak dopadnę lepsze zdjęcia podwozia, zbiornik paliwa i pozostałe pierdoły ale to później)
_MG_0699.jpg

W ZNTK-u pojawił się wehikuł czasu i PIKO 96643 cofnęło się w czasie o parę latek przy okazji przenosząc się z Poznania do Chojnic :)
_MG_0703.jpg

Wracając do meritum czyli mojego serialu, tym razem wątek Science-Fiction :
_MG_0708.jpg

To wagonik Electrotrena i prawdopodobnie jego oryginalny ładunek czyli trafo zostanie zajumane na potrzeby diabelskiego monstrum a w to miejsce pojawi się jakiś kloc pod plandeką jak na filmie Morfeusza
_MG_0705.jpg

Drugi Res DB Schenkera
_MG_0710.jpg

Deskowanko:
_MG_0715.jpg

I propozycja podania (ewentualnie ta platforma będzie wykorzystywana do transportu elementów łoża, kiedy duża platforma podróżować będzie bez ładunku. To plan C na poruszanie się całego składu bez obawy o zniszczenie czegokolwiek bo wtedy po prostu całość mieści się w skrajni :) )
_MG_0717.jpg

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Zanim w serialu wystąpi główna gwiazda przedstawmy obsadę ról drugoplanowych.

Pierwowzór postaci odgrywanej przez S200-272 :)
S200-301_19_05_2014_Tluszcz.jpg

Zdjęcie pochodzi z serwisu kolegi Michciu22

A oto i nasza bohaterka:
_MG_0746.jpg

_MG_0758.jpg

_MG_0762.jpg

Żaluzje to nie jest szczyt marzeń ale lubię takie gadżety i będę musiał z takimi żyć

_MG_0730.jpg

_MG_0740.jpg

:)

_MG_0728.jpg

Odtwórca drugiej roli drugoplanowej nie wcześniej niż pod koniec marca.

P.S. Ogromne podziękowania za pomoc w przygotowaniu malowania i oznaczeń dla Sebastiana "Gor717"

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
No bo niestety taki jest, to kalki z innego źródła niż dotychczas korzystałem i muszę nauczyć się z nimi pracować. Dość szybko łapią i jak podczas dociskania coś się przesunie ciężko to poprawić bez uszkodzenia kalki. Nie zrobiłem zapasu i dlatego są takie kwiatki. Z drugiej strony kalka z adresem firmy też jest przekoszona. Niestety pośpiech to bardzo zły pomocnik....

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.541 252 31
No bo niestety taki jest, to kalki z innego źródła niż dotychczas korzystałem i muszę nauczyć się z nimi pracować. Dość szybko łapią i jak podczas dociskania coś się przesunie ciężko to poprawić bez uszkodzenia kalki. Nie zrobiłem zapasu i dlatego są takie kwiatki. Z drugiej strony kalka z adresem firmy też jest przekoszona. Niestety pośpiech to bardzo zły pomocnik....
Mnie obsługuje http://www.meliusmanu.pl/ i jest ok nanoszenie na chemię Microscale
[DOUBLEPOST=1456003348][/DOUBLEPOST] Acid twoje modele to pikna i fachowa robota !!!!!

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Mnie obsługuje http://www.meliusmanu.pl/ i jest ok nanoszenie na chemię Microscale
Mnie też, ale stosuję chemię Mr Hobby (nie trawię zapachu Microscale) ale od niedawna i dlatego też napisałem, że muszę się nauczyć je kłaść. Muszę po prostu przećwiczyć kilka kombinacji bo są subtelne różnice w zachowaniu kalkomanii różnych producentów, stosując różne zmiękczacze, w zależności od sposobu przygotowania podłoża etc. Nic nie zastąpi praktyki.

Czmielak przeszedł chrzest bojowy na imprezie w Toruniu i okazało się, że robienie przedniego zgarniacza dokładnie w skali a zwłaszcza jego wysokość nad główką szyny nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem :LOL:

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
muszę się nauczyć je kłaść
Spróbuj Michał kłaść szybko klejące kalki, na dużą ilość wody na modelu. Dłużej pływa i jest czas ją spokojnie ustawić. Jeżeli szybko klei to znaczy, że nie trzeba używać dodatkowego kleju pod kalkę. Po zmiękczeniu jak już dobrze leży i się nie rusza, dociśnij kalkę gąbką (oczywiście nie taką do kąpieli ;))

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9