• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK "Kwachy"

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.581 13 6
Ja jako fan gabarytów z niecierpliwością czekam na dalszą relację z budowy składu. A czy wnętrze wagonu też będziesz przerabiać?.

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Wagon typu Norca też będziesz rzeźbić?
Tak, choć będzie to totalna fikcja a w zasadzie przemalowanka wagonu Trixa 24019. Dostanie oznaczenia 24-osiowej platformy używanej przez STK i już. Nie mam dostępu do oryginału na tyle by wydziergać to monstrum od podstaw. Skład będzie wyglądał następująco: S200-301, 2 x Res oraz Kds (te będą zrobione na cacy), 2 szt. salonek na podstawie 111A Herisa zrobione na tyle na ile to możliwe by przypomniały oryginał, jedna platforma zagłębiona oraz wspomniany Uai (oba to absolutna fikcja).

Ja jako fan gabarytów z niecierpliwością czekam na dalszą relację z budowy składu. A czy wnętrze wagonu też będziesz przerabiać?.
Nie, z bardzo prostej przyczyny. Nie mam absolutnie bladego pojęcia jak wygląda wnętrze wagonu 93A oraz czy np. nie różnią się między sobą w zależności od przewoźnika.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.006 63 25
Jakiś czas temu widziałem przepiękny film Morfeusza120 portretujący ładny składzik STK-u ze skrajnią. Podobny zestaw przewija się czasami przez Łódź, wioząc transformatory z ABB w różne części świata. Zawsze podobały mi się transporty "gabarytów" a ten film:

stał się inspiracją do sklecenia własnej "skrajni". Zawsze czegoś tam brakowało, albo nie było kasy lub też zwyczajnie chęci do zabrania się do roboty. Obniżka cen na S200 jak i zapowiedź rychłej premiery wagonów z rodziny 111A zaowocowała zwarciem pośladów i zakasaniem rękawów. Na początek mała zajaweczka:

Zobacz załącznik 360270

Więcej zdjęć pozostałych części układanki niebawem.
Przy okazji powtórzę pytanie zadane już na części samochodowej, czy ktoś z Was zna może numerek RAL (lub systemu w jakim jest malowany) niebieskiej farby używanej przez Felbermayr'a do malowania ich sprzętów?
Swego czasu dla firmy STK splodzilem jeden wagon. Ze względu na brak lepszej bazy do wykonania wagonu Sk posłużył do tego wagon Roco 2kl. Aby pudełko nie biło po oczach tez dostało stosowne barwy. Jak znajdę w czelusci dysku zdjęcia wagonu to pokaze :) Na szybko jednak znalazłem te 2 focie.

Załączniki

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
RAL 5015 zakupiony a wiec nie ma na co czekać i pobazgrać kolejne elementy mojej układanki. W międzyczasie powstał też pierwszy z dwóch Res-ów i dojechała też PseudoNorca od MaTrixa ;-). Wiedziałem, że to kawał wagonu ale nie myślałem, że aż tak. Nawet w wersji złożonej ma kłopoty by poruszać się po naszej makiecie, z pierwotnym ładunkiem nie przejedzie nawet przez Szadek. No cóż trzeba będzie wcielić Plan B. Jak Melius Manu się spręży z kalkami to może nawet uda się zrobić przedpremierowy pokaz składu w Toruniu.

Kolejny Heris zmasakrowany
_MG_0679.jpg

Element numer 3 moich puzzli. Najpierw zrobiłem plandekę z folii typu "stretch", wyszła bosko ale niestety za cholerę nie chciała się jej trzymać farba. Liczyłem po cichu, że Autocolor da radę, niestety łuszczy się. Pozostał więc w miarę sprawdzony sposób czyli papier. Efekt jest taki sobie ale z punktu widzenia przeciętnego oglądacza przypomina to co miało imitować więc na razie zostaje.

_MG_0680.jpg

Inspiracja filmami jest bezsprzeczna :). Wzorowałem się na wagonie pokazanym na filmie przez Morfeusza.

_MG_0682.jpg

Przy naturalnym oświetleniu struktury plandeki niemalże nie widać, silne światło z góry mocno to uwypukla.

_MG_0681.jpg

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Niestety nie zrobiłem dokumentacji fotograficznej ale mam pomysł, który muszę przetestować w praktyce. Polega on na tym by pomalować ładunek kolorem plandeki o później stretch od wewnętrznej strony i zobaczyć jak wtedy się to zachowuje. Plan B zakłada użycie transformatora jaki mam w tej chwili na kolejnej zagłębionej platformie jako głównego ładunku do 24-osiówki a na zagłębioną położyć takiego klocka jaki jest na filmie właśnie pod kolejną plandeką.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
749 8 0
Jak się przy najbliższej okazji spotkamy przy makiecie to może zapniemy mojego M62-1242?
Znasz pewnie ten film na którym się pięknie wpisuje w łuk ze skrajnią w zimowej scenerii?
A tak bez pitu pitu - super pomysł i realizacja.
Pozdrawiam serdecznie

1

12g

Gość
RAL 5015 zakupiony a wiec nie ma na co czekać i pobazgrać kolejne elementy mojej układanki. W międzyczasie powstał też pierwszy z dwóch Res-ów i dojechała też PseudoNorca od MaTrixa ;-). Wiedziałem, że to kawał wagonu ale nie myślałem, że aż tak. Nawet w wersji złożonej ma kłopoty by poruszać się po naszej makiecie, z pierwotnym ładunkiem nie przejedzie nawet przez Szadek.
Proponuje zainstalować w ramie wagonu serva do przesuwu bocznego. Zawsze to poprawi trochę wpisywanie się wagonu w łuki.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.541 252 31
Niestety nie zrobiłem dokumentacji fotograficznej ale mam pomysł, który muszę przetestować w praktyce. Polega on na tym by pomalować ładunek kolorem plandeki o później stretch od wewnętrznej strony i zobaczyć jak wtedy się to zachowuje. Plan B zakłada użycie transformatora jaki mam w tej chwili na kolejnej zagłębionej platformie jako głównego ładunku do 24-osiówki a na zagłębioną położyć takiego klocka jaki jest na filmie właśnie pod kolejną plandeką.
spróbuj z tkaniną jak przystało na real ,a konkretnie użyj szyfonu jedwabnego,
PRYSKAMY GO KLEJEM W SPREJU OD WEWNĄTRZ I UKŁADAMY ARTYSTYCZNIE NA ŁADUNKU
postaram ci się go skołować ,tylko musisz podlecieć -PW

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Jak się przy najbliższej okazji spotkamy przy makiecie to może zapniemy mojego M62-1242?
Bardzo chętnie, filmik znam a jakże, co więcej na razie gagarina STK-u mieć nie będę więc spoko użyczę składu. Natomiast pierwszy dedykowany ciągnik jest już gotowy ale zasługuje na trochę więcej niż zwykłe ordynarne biurko a nie mam kiedy wpaść do studia by go obfocić.

spróbuj z tkaniną jak przystało na real ,a konkretnie użyj szyfonu jedwabnego,
Myślałem nad tkaniną, nawet zrobiłem kipisz w szafie żony ale nie znalazłem niczego sensownego. Kiedyś robiłem próby z jakimiś rajtkami ale efekt był taki sobie. Natomiast plandeka to nie do końca tkanina, mam kilka na stanie bo pracuję przy druku wielkoformatowym i właśnie bardziej przekonuje mnie chusteczka niż coś regularnie tkanego. Ot muszę to pomacać przy okazji jakiej wycieczki do najbliższego szmatexu.

Proponuje zainstalować w ramie wagonu serva do przesuwu bocznego. Zawsze to poprawi trochę wpisywanie się wagonu w łuki.
Pomysł nienajgłupszy, nawet jest trochę miejsca pod tym "analogowym" układem do przesuwu, ale nie mam kompletnie bladego pojęcia jak bym mógł to zrobić a nawet jak poradziłbym sobie z serwem to jeszcze pozostaje kwestia sterowania nim. Natomiast byłoby to genialne rozwiązanie, zgodne z realem i umożliwiające bezstresowa jazdę po wielu makietach. Przy maksymalnym wychyleniu platforma przechodzi przez Szadek nawet z ładunkiem, który sporo przekracza skrajnię. Owszem całość wisi wtedy nad peronami ale przynajmniej mija spokojnie semafory i nie zdejmuje mi latarni ani zieleni na stosunkowo ciasnym łuku jednotorowym.
A Ty jak to rozwiązałeś w swojej?

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.713 56 5
Imitację plandeki można zrobić z foli aluminiowej ,na klej od wewnątrz ,a pasy powinny przynajmniej udawać przymocowanie do wagonu lub dołu ładunku.
004.JPG
006.JPG
007.JPG

1

12g

Gość
To zainstaluj w prototypie swoim i pokaz innym jak sie to robi. ;)
Pomysł nienajgłupszy, nawet jest trochę miejsca pod tym "analogowym" układem do przesuwu, ale nie mam kompletnie bladego pojęcia jak bym mógł to zrobić a nawet jak poradziłbym sobie z serwem to jeszcze pozostaje kwestia sterowania nim. Natomiast byłoby to genialne rozwiązanie, zgodne z realem i umożliwiające bezstresowa jazdę po wielu makietach. Przy maksymalnym wychyleniu platforma przechodzi przez Szadek nawet z ładunkiem, który sporo przekracza skrajnię. Owszem całość wisi wtedy nad peronami ale przynajmniej mija spokojnie semafory i nie zdejmuje mi latarni ani zieleni na stosunkowo ciasnym łuku jednotorowym.
A Ty jak to rozwiązałeś w swojej?
Na razie jestem na etapie przymiarek. Pierwsza rama wyfrezowana i z otworami pod śruby trzymające servo. Teraz mnie czeka frezowanie tego kawałka metalu co w miejscu serva powinien być, a jeśli mi to niewyjdzie, to jakieś blaszki będę musiał zaprojektować.
DSC_0005.JPG

Sterowane to to będzie za pomocą Zimo MX685.
Servo to http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/WYPOSAZENIE-RC/Serwa/DYMOND-D15.html?pa=2

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.581 13 6
Też jestem zainteresowany tym patentem. A mógł by kolega pokazać zdjęcie spodu tej ramy?. I następne pytanie, czy ta rama to gotowy odlew czy też wyfrezowany samodzielnie?.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.541 252 31
bez tytułu.JPG
no dobra ,zamiast marnować czas i kasę na dekoder ,serwo i atencję podczas jazdy na obsługę tego serwa ( co można zastąpić układem żyro) ,czyli zbliżamy się się do kilkuset złotych,
...................................................................................

Mój pomysł:
wózki skręcając przesuwają prostymi cięgnami pod wagonem ładunek
a widzę to tak : do wyboru,
na różowo układ dośrodkowy- dociążenie na łukach-równoważenie siły odśrodkowej-większe prędkości
na zielono(małe prędkości) trzymanie skrajni

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.282 504 30
Pomysł ciekawy, pytanie, czy układ nie będzie stawiał takiego oporu obrotom wózków, że wagon się wykolei?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9