Ponieważ ciągle nie daje mi spokoju pierwszy (
?) wagon lodownia budowany seryjnie w Polsce odrodzonej, pozwólcie że znowu do niego wrócę. Tak się czasami wgapię w te pare zdjęć które znamy i człowiekowi przyjdzie coś do głowy. Na początek chciałbym się spytać, czy ktokolwiek byłby w stanie odcyfrować numer choćby tej pierwszej "chłodni" z Cegielskiego ze zdjęcia poniżej?
Teraz przechodząc do sedna. Patrząc na to zdjęcie i dobrze znane fragmenty dwóch kolejnych:
dało mi do myślenia coś na co wcześniej nie zwróciłem uwagi. Asymetrycznie usytuowana budka hamulcowa. Na wszystkich trzech załączonych fotkach. Co więcej - nie sama budka jest posadowiona asymetrycznie na pomoście, ale również pionowe słupki konstrukcyjne ściany czołowej. Podążając tym tropem zerknąłem na fragment rysunku fabrycznego z "Wagonu":
i jak widać ta asymetria słupków ściany czołowej jest na nim dobrze widoczna.
Jak myślicie, czy na tej podstawie (plus wcześniejsze rozważania) można by uzyskać przekonanie graniczące z pewnością, że na tych zdjęciach są utrwalone właśnie konstrukcje "Wagonu" i na tej podstawie przyznać im miano właśnie "tych pierwszych"?