• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wystawa w Krakowie 6-7.12.08 w Muzeum Inżynierii Miejskiej

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Maxeus, fajne fotki, takie dynamiczne, czy to Ty trzymałeś statyw na czubku głowy, bo coś takiego widziałem katem oka, ręką boga walcząc z SM48 (zdj. 2999).
I co to za czarnoksiężnik po lewej na 3002? :)

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
352 15 0
Ten czarnoksiężnik od frontu wyglądał jeszcze bardziej odjazdowo. Na prawdę rzucał się w oczy zarówno niecodziennym strojem jak i sposobem zachowania. Chłopak spacerował dookoła makiet dobrą godzinę albo lepiej. Stasznieś musiał być zaaferowany, żeś go nie zauważył :D Byli razem z tym gościem w berecie z 2995

Kamil Lisowski

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam Państwa, zaciekawiony waszym zaproszeniem, na forum postanowiłem się z rodziną przejść w niedziele na ową wystawe. Niestety z żalem i smutkiem musze powiedzieć, że nie spodziewałem się takiego przywitania, dosłownie za wszystko trzeba było płacićnawet za robienie zdjęć. Swego czasu miałem przyjemnośc być na targach "traco" (proszę mnie poprawić jeśli źle napisałem nazwe) w Gdańsku, i tam poziom makiet był troszke lepszy niż to co zobaczyłem w niedziele. Nie wiem od czego jest to uzależnione, ale niestety nie przykuły mej uwagi stacje w budowie i puste szlaki.

pantaleymon

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Kamil Lisowski napisał(a):
dosłownie za wszystko trzeba było płacićnawet za robienie zdjęć.
... tyle, że wystawiający makiety nie mają na to wpływu. Można było ustalić symboliczną cenę wstępu i traktować to jako reklamę oraz propagowanie idei modelarstwa głównie wśród młodzieży .....

A tak swoją drogą przeglądnąłem trochę prasy i brak w niej jakiejkolwiek informacji o wystawie. Dlaczego prawie zawsze tak w tym mieście musi być? Zwłaszcza, że znam przypadki innych miejscowości gdzie modelarstwo jest w mikrej skali, a informacja jest jak trzeba (nie wszyscy przeglądają fora modelarskie lub mają znajomych modelarzy) .......

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Witam Państwa, ...
My też Pana witamy na naszym forum modelarskim.

zaciekawiony waszym zaproszeniem, na forum postanowiłem się z rodziną przejść w niedziele na ową wystawe. Niestety z żalem i smutkiem musze powiedzieć, że nie spodziewałem się takiego przywitania, dosłownie za wszystko trzeba było płacićnawet za robienie zdjęć. ...
Z tego co wiem, to opłaty były za bilety i za możliwość robienia zdjęć, za nic więcej, nie jest to nowością na skalę światową, więc tu akurat Pana nie rozumiem, możliwe, że zbyt wiele się Pan spodziewał - wystawiajacy na to nie mają najmniejszego wpływu, więc pretensje niestety nie pod ten adres.

Swego czasu miałem przyjemnośc być na targach "traco" (proszę mnie poprawić jeśli źle napisałem nazwe) w Gdańsku, i tam poziom makiet był troszke lepszy niż to co zobaczyłem w niedziele. ...
Porównywanie imprezy lokalnej (wystawa makiet w Krakowie) z imprezą międzynarodową (Targi Trako) jest delikatnie mówiąc nie na miejscu, a co za tym idzie Pana oczekiwania znacznie przewyższały to, co Pan zobaczył, choć nie ukrywam, że w Krakowie nie było tak źle, bo byłem na imprezie i będę za tydzień jako gość (nie jestem członkiem klubu), to jednak z lekka Pan przesadza z tym narzekaniem, ale widać tak już isę utarło w naszym narodzie i to jest przykre.
Wiadome jest przecież nie od dziś, że na imprezach lokalnych wystawiają kluby swoje makiety oraz prywatne w róznej fazie budowy, niekoniecznie ukończone lub częściowo, a na targi Trako jadą specjalnie na ta okazję odpicowane lub wyselekcjonowane makiety.

Nie wiem od czego jest to uzależnione, ale niestety nie przykuły mej uwagi stacje w budowie i puste szlaki.
Zawsze tak Pan marudzi, czy akurat dziś, bo stacji ukończonych było kilka, no chyba, że te na środku hali policzył Pan jako stacje, a był to stacje techniczne, które nie wymagają strojenia w detale, jakie można spotkać na modułach ekspozycyjnych, bo spełniaja tylko funkcję techniczną, czyli układanie, zawracanie i programowanie taboru pod DCC.
Szlaki wcale nie były tak puste, chyba że był Pan w czasie przerwy pomiędzy godziną 14-ą a 16-ą, w pozostałych godzinach ruch odbywa się prawidłowo.
Pisząc prawidłowo, miałem na myśli ruch wahadłowy na szlaku jednotorowym, gdzie nie będzie jechał przecież pociąg zaraz za pociągiem siedząc mu na "zderzaku", tylko prawie na każdej stacji stał pociąg, który przepuszczał skład o wyższym priorytecie, a następnie kontynuował jazdę; szlaku dwutorowego było za mało, żeby jazdy odbywały sie z większym natężeniem.
Był rozkład jazdy, który świetnie funkcjonował oraz zegar według, którego odbywały się jazdy.
Zresztą, jeśli obserwował Pan kiedykolwiek prawdziwą kolej lub czytał o jazdach na makietach na różnych forach, to nie powinno to być dla Pana wielkim zaskoczeniem.
Jeśli idzie sie do salonu Forda i oczekuje jakości Audi, to wcale nie dziwi mnie rozgoryczenie.
Pozostaje jedynie zacząć budować samemu i poczuć ten smak .... dwuletniej przygody z ukończeniem makiety, a czesto te dwa lata to zdecydowanie za mało.

Kamil Lisowski

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mając na myśli ową "pustość" chodziło mi o brak infrastruktury wokół torów wyglądało to niczym tor który prowadzi przez letią, świeżo skoszoną łąke. Ja sie może nie znam na modelarstwie, tak jak osoby, które tworzą takie makiety, ale jako widz mam wrażenie ze czegoś brakuje. A co do trato, to bardzo mało było tam makiet miedzynarodowych, a przodowały nasze rodzime, a co za tym idzie bardzo ładne modele i makiety.

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Mając na myśli ową "pustość" chodziło mi o brak infrastruktury wokół torów wyglądało to niczym tor który prowadzi przez letią, świeżo skoszoną łąke. Ja sie może nie znam na modelarstwie, tak jak osoby, które tworzą takie makiety, ale jako widz mam wrażenie ze czegoś brakuje. A co do trato, to bardzo mało było tam makiet miedzynarodowych, a przodowały nasze rodzime, a co za tym idzie bardzo ładne modele i makiety.
Panie Kamilu,

Rozumiem, że z Pana punktu widzenia nie bardzo chce Pan na takowej imprezie oglądać makiety, które są w trakcie budowy, albo przynajmniej żeby była ich bardzo znikoma ilość.

A czy były jakieś aspekty wystawy, które się Panu podobały? Organizatorzy na pewno dołożą starań aby zapewnić ich powtórkę w przyszłości.

Pozdrawiam,
Marek

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Ogólnie kicha, prowadzący skłądy nie mieli firmowych mundurków, za mało krówek wyszło na łąki, bo ... była niedziela :D i do tego zimno, a zawiadowcy tylko plotkowali przez telefony o numerach pociągów ;)

ciekma napisał(a):
Maxeus, fajne fotki, takie dynamiczne, czy to Ty trzymałeś statyw na czubku głowy, bo coś takiego widziałem katem oka, ręką boga walcząc z SM48 (zdj. 2999).
I co to za czarnoksiężnik po lewej na 3002? :)
Maćku, statywu nie posiadam, stałem na podstawie filara trzymając aparat w wyciągniętych dłoniach ponad głową :D
Co do tego czarnoksiężnika, to może był ten z .... Krainy Oz :D

Ogólnie zdjęć zrobiłem ponad 200, ale wszystkiego nie będę tu wklejał, na tygodniu będę jeszcze we środę lub czwartek, to jeszcze ustrzele z kilka, resztę w sobotę i niedzielę.

Załączniki

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
23 0 0
Tak - impreza w ogóle do d...py

Najlepiej nic nie robić tylko pić piwko na ławce i narzekać na wszystko.

Ale że ktoś , coś buduje jedyne trzy lata i te puste ,wręcz gołe tory - SKANDAL :D

Kamil Lisowski

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie, ja nie rozumiem waszego oburzenia. Ja poprostu wyraziłem swoje zdanie na temat tego co widziałem, i co stwierdziła moja skromna rodzina. To jest tak samo, jakby któryś z was poszedł na wystawe samochodów, a 80% wystawianych modeli to 4 koła i rura wydechowa. To samo ja zauważyłem, było napisane na forum wystawa makiet kolejowych, takze myślałem, iż zobaczę coś konkretnego. Ale jeszcze raz mówie, to moja zdanie, i możecie się z tym niezgodzić. To tyle z mej skromnej stony.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Ja poprostu wyraziłem swoje zdanie na temat tego co widziałem
Proponuje uszanować wypowiedziane zdanie Kamila. W końcu różne osoby mają różne oczekiwania co do "wystawy makiet kolejowych". Ja np: byłem pod wrażeniem ilości stacji i działających na nich... semaforów... :shock:

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
399 1 0
Prosił bym uprzejmie o fotki całego składu ,ktorego ciągnął ten pięknie wyekspleatowany gagarin :D i zdjęcia tych brudnych :D weglarek szczegolnie podobala mi sie weglarka tillig PKP eanos :D

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Nieee no jasne Gbb, ale takie porównywanie o którym już wspominałem z imprezą, na którą mogą przyjechać tylko i wyłącznie wpełni gotowe lub gotowe w 85 % makiety jak Trako nie ma sensu, a do tego gosć nie zrozumiał na czym polega ranga imprezy lokalnej, a na czym międzynarodowej i do tego bardzo prestiżowej, ktoś tu jednak czytać nie umie.
Mało tego, za język trzeba ciągnąć, czy wogóle widział jakieś pozytywy, bo widział tylko negatywy i same niewykonczone skrzynki, pytanie, dlaczego nie oglądał gotowych stacji, których na 9 było 6, gdzie prym wiodła stacja Marcina, następnie Bartoszów i Strumień, tego nikt nie widział, dlatego wkurza mnie taka krótkowzroczność, pomimo tego, że nie należę do klubu i nie było tam ani jednego mojego modułu.
Napisałem jak ja to widzę, bo nie lubię kłamać udając, że pisze prawdę, bo według mnie jak ktoś liczy na cuda, to ewidentnie powinien jechać do Lourdes.
Bedąc na targach motoryzacyjnych w Genewie, a idąc potem na wystawę na ul.Klimeckiego w Krakowie, nigdy nie patrzyłem przez pryzmat Genewy, bo to impreza w zupełnie innym wymiarze.

WM sorry, ale cholera mnie brała i musiałem walnąć tak wielkiego posta, może uda Ci się przez niego jakoś przebrnąć.

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
180 0 0
Myśle ze nie ma się co rzucać i skakać sobie do gardeł, a słowa krytyki należy przyjąć i ustosunkować się do nich. Następnym razem będzie lepiej. Ja też uważam że pewne rzeczy należy poprawić, i to co ja zauważyłem to będę chciał zmienić, omówić na spotkaniu klubowym. A problemy z rozkładem i jazdą i pomyłkami to choroby wieku dziecięcego, które sa do wyeliminowania. :)

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
takze myślałem, iż zobaczę coś konkretnego.
Zobaczył byś na pewno więcej jak by była trakcja na modułach. Tak sobie koledzy ubzdurali. Zauważyłem że oprócz nowych modułów wszystko co spotkania jest takie samo...

Żałuje że nie mogłem przyjechać bo nie chciano dopuścić elektrowozów do wystawy. Szkoda bo naprawdę chciałem tam być.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
35 0 0
Darth Maul napisał(a):
Prosił bym uprzejmie o fotki całego składu ,ktorego ciągnął ten pięknie wyekspleatowany gagarin
Prosisz i masz. Na mój gust to najlepsza walorka na imprezie! Salut dla Właściciela!

Załączniki

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
23 0 0
Michał Szewczyk napisał(a):
Zobaczył byś na pewno więcej jak by była trakcja na modułach. Tak sobie koledzy ubzdurali. Zauważyłem że oprócz nowych modułów wszystko co spotkania jest takie samo...

Żałuje że nie mogłem przyjechać bo nie chciano dopuścić elektrowozów do wystawy. Szkoda bo naprawdę chciałem tam być.
A to się mylisz kolego gdyż jeżdził model EU04 a właścicielem był JAN-KOL :shock:

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
SAPER napisał(a):
Myśle ze nie ma się co rzucać i skakać sobie do gardeł, a słowa krytyki należy przyjąć i ustosunkować się do nich. Następnym razem będzie lepiej. Ja też uważam że pewne rzeczy należy poprawić, i to co ja zauważyłem to będę chciał zmienić, omówić na spotkaniu klubowym. A problemy z rozkładem i jazdą i pomyłkami to choroby wieku dziecięcego, które sa do wyeliminowania. :)
Przemilczałbym komentarz Kamila, gdyby napisał krytykę jak nalezy, czyli opisał, co było dobre, a co nie podobało mu się wogóle, a gosć pisał jak to robi 90% narodu, tylko narzekał i marudził, krytykowac też trzeba umieć, tak wiec do niego nic nie ma, ale do jego komentarza jak najbardziej tak.

Przestań facet walić farmazony jak obrażona baletnica na baletki, bo sam sobie jesteś winien, że nie przyjechałes, bo z tego co pamiętam, to Krzysiek Ci odpisał:

Krzychu napisał(a):
Marcin napisał(a):
NO CHŁOPIE ZROZUM - POPROSTU - NIE MA TRAKCJI - NIE MA JAZDY ELEKTROWOZAMI !!
Stary nie krzycz bo głuchy i ślepy nie jestem.

Jak taką politykę prowadzicie to róbcie to jak uważacie i jeździjcie sobie nawet drezynkami. Udanej imprezy życzę. Po takiej miłej pogadance dziękuję za takie spotkania
Michał, nie przejmuj się tymi wypowiedziami, ja zostałem wyznaczony do zbierania informacji o taborze, Twój skład został wpisany na liste i na pewno stanie na makiecie.

Pozdrawiam.

Krzysiek Kulka
Elektryki same mogłyby jeździć już po zamknięciu części otwartejwystawy, a w trakcie wystawy można by je było przeciągać lokomotywami spalinowymi dla oddania realizmu, ale dziwnym trafem nikt o tym nie pomyślał i Ty chyba też..
Więc Michale, końcem tygodnia mam nadzieje spotkać Cię w Krakowie przy makietach, sam będę tak w niedzielę jak i w sobotę przed południem - daj spokój z tym obrażaniem się, liczą się konkrety.

Stachu fajne foty gagarka z cysternami :D