• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Woda Woda

Reakcje
21 3 1
W filmiku ruchy wody robił na papierze bo wierzchnia warstwa kelu czy lakieru jest znikoma. Ty dałaś teraz dużo tego kleju, więc dno może być gładkie. NIe wiem czy to wyjdzie na tym kleju , ale moża jak już będzie zastygał dmuchać przez słomkę powinny wyjść fale.

basia

Użytkownik
Reakcje
29 0 0
W filmiku ruchy wody robił na papierze bo wierzchnia warstwa kelu czy lakieru jest znikoma. Ty dałaś teraz dużo tego kleju, więc dno może być gładkie. NIe wiem czy to wyjdzie na tym kleju , ale moża jak już będzie zastygał dmuchać przez słomkę powinny wyjść fale.[/
Rozumiem Cię, ale nie wychodziły mi te fale poprzez dmuchanie. Klej wraca do pierwotnego miejsca, a gdy zgęstnieje jeszcze bardziej nie idzie go rozdmuchać...Albo ja nie potrafię.Tak więc sprawa tych falek zostaje otwarta: 1. albo robić dno na papierze, na nim ruchy wody bez malowania, klej i dopiero na nim pomalować fale w miejscach, gdzie utworzył je papier
2. Albo tak jak teraz (czyli dno z papieru, fale,malowanie dna i fal i na to klej
:niepewny::niepewny::niepewny:

basia

Użytkownik
Reakcje
29 0 0
To jest ostatnia opcja na fale. To ze zdjęcia, lecz to też kosztuje około 30 zł. Ale jest przezroczysty i na tyle gęste że można uformować fale i takie pozostaną do wyschnięcia. Ja już innych sposobów nie znam :)
To jest ostatnia opcja na fale. To ze zdjęcia, lecz to też kosztuje około 30 zł. Ale jest przezroczysty i na tyle gęste że można uformować fale i takie pozostaną do wyschnięcia. Ja już innych sposobów nie znam :)

Czyli wtedy należałoby robić dno bez papieru, pomalować, dać mój klej i jak wyschnie połozyć fale z Soudalu i je pomalować. Dobrze rozumiem?

Ostatnio edytowane:
Reakcje
21 3 1
Czyli wtedy należałoby robić dno bez papieru, pomalować, dać mój klej i jak wyschnie połozyć fale z Soudalu i je pomalować. Dobrze rozumiem?
Tak. Można pomalować , lub zrobić dno z jakiejś posypki czy piasku lub kamyczków. A na koniec tego Soudalu bym nie malował , można popsuć efekt, chyba że troche białą farba aby dodac wrazenie spienionej wody.

basia

Użytkownik
Reakcje
29 0 0
Tak. Można pomalować , lub zrobić dno z jakiejś posypki czy piasku lub kamyczków. A na koniec tego Soudalu bym nie malował , można popsuć efekt, chyba że troche białą farba aby dodac wrazenie spienionej wody.
Dzięki bardzo! Mówiąc o pomalowaniu fal z Soudalu miałam na myśli właśnie same ich gzywy, pianę...
Pozdrawiam

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.246 39 0
Moje zmagania z wodą na module dotychczas nie przynosiły dobrych rezultatów (używałem jednoskładnikowego Fallera oraz Vallejo). W trzecim podejściu skonsultowałem temat jeszcze z @Adam66 i zdecydowałem się na też jednoskładnikową gotową wodę Woodlanda. Tym razem przed pracą obejrzałem sobie jeszcze firmowy tutorial:
oraz doczytałem pełen opis na butelce. Myślę, że znalazłem dzięki temu źródło moich wcześniejszych niepowodzeń. Na butelce Realistic Water Woodlanda jest uwaga - nie używać z klejem PVA ! A ja niestety przygotowując otoczenie - dno i brzegi używałem do wykonania kleju typu wikol Pattexa - chyba właśnie dlatego ta woda robiła się mleczna.

Przechodząc do moich eksperymentów wodnych z Woodlandem to pierwsza była diorama 1:220 mostu w Płytnicy: http://forum.modelarstwo.info/threads/minidiorama.46259/page-6

Koryto rzeki najpierw 3 krotnie pomalowane zostało Flex Paste Woodlanda, potem pomalowane farbą tegoż producenta z linii Water Effects i wycieniowane (na mokrą farbę) przy pomocy akryli Valleyo. Elementy jakie miały być we wodzie - kamyki i konary drzew zostały wklejone uzywając Realistic Water jako kleju. Woda była wylewana w kilku (5 czy 6) możliwie cienkich warstwach. Do zabezpieczenia krawędzi przed wylaniem się plynu użyłem szerokiej taśmy maskującej Tamiya - sprawdza się doskonale, choć przy jej krawędzi powstaje menisk. Do drugiej warstwy wylewanej dodałem pigmentu - także z serii Water Products i niestety zamiast spodziewanych fajnych cieni trochę rozjaśniłem całą rzekę - operacja byłaby super na robienie stawu. Mam też miejsce gdzie leżące drzewa utworzyły naturalną tamę ze zbierającej się roślinności. W kolejnych etapach wylewania wody dodawałem w to miejsce niewielki kępki trawki elektrostatycznej oraz drobno mielonych gąbek. Na konarach wystających z wody także po posmarowaniu Realistic Water przy pomocy pędzelka przykleiłem posypując od góry trochę trawek - tak, że wyglądają jakby osadził je tam nurt rzeki. Na koniec przy użyciu Water Effects - bardzo drobna warstewka rozprowadzana nieregularnie pędzelkiem zrobiłem mikrofale - zmarszczki od wiejącego wiatru, na które przez drobne sitko rozsypałem trochę mieszaniny różnych odcieni liści jesiennych Nocha. Na brzegach rzeki - tak by zamaskować ew. nierówności malowania farbą i Flex Paste oraz aby podkreślić charakter jesienny dodałem klejonej znowu na Realistic Water wyschniętej trawki. Głazy w nurcie pomalowane są także powyżej poziomu wody przy użycie Realistic Water co daje efekt taki że wyglądają na mokre do pewnego poziomu. Efekt jaki udało się osiągnąć:

fot4-woda.jpg

IMG_3776.jpg

Drugi temat z wodą to rzeczka Osiecznica która płynie pod mostem w Chrzypsku małym który stanowi główny motyw dwóch modułów w skali Z, stanowiących część większego projektu: http://forum.modelarstwo.info/threads/projekt-368.32665/page-33
Tutaj staram się oddać naturę tej rzeki korzystając ze słabych ale jednak pokazujących naturę oryginału zdjęć:

IMG_0319.JPG

IMG_0320.JPG

Brzegi na module wykonane są ze styroduru i procedura przygotowania dna jest dokładnie taka sama jak wyżej z tym, że dno praktycznie całe w ostatniej warstwie pomalowane jest akrylem Vallejo. Po wyschnięciu dno pedzlem pomalowane jest Realistic Water, na który miejscami wysypana jest drobno mielona gąbka w kolorze ziemi (Woodland Fine Turf) po niedługiej chwili wylana i rozprowadzona jest pierwsza warstwa żywicy co powoduje, że drobiny gąbni trochę się rozpłynęły dając moim zdaniem bardzo dobry efekt. Ta sama gąbka jest także przyklejona do brzegów na pomalowany użytą jako klej żywicę Realistic Water. Wylane zostały dwie możliwie cienkie warstwy żywicy co dało efekt jak poniżej:

IMG_3855.jpg

IMG_3856.jpg

Same brzegi będą pewnie jeszcze poprawiane - trochę liści, trawek no i pewnie z jedno dwa przewrócone w poprzek nurtu drzewa - ale raczej ponad wodą.

basia

Użytkownik
Reakcje
29 0 0
No tak...to znowu ja, gdyż jak wcześniej pisałam nie lubię sie poddawać. Tak też jest i tym razem. Walczyłam z wodą długi czas by zrobić ją bez żywicy i wreszcie mam efekt, który mnie zadowolił. W tym temacie zaczełam więc i tutaj pokazuję całość dioramy jaka mi wyszła. Wiem, ze to nie jest miejsce właściwe, ale skoro tu był początek, to i konoec winien być w tym miejscu
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, wyjaśnienia i wszelaka pomoc. Będę próbować nadal i poprawiać swój warsztat, może kiedyś uda mi się zrobić coś podobnego znacznie lepiej, ale na dziś cieszę się z tych efektów jakie osiągnęłam
P.S. mam wreszcie sadzarkę do trawy, więc w przyszłości podłoża będą inne
Pozdrawiam

P.S.Wybaczcie tło, ale połapałam się dopiero po wykonaniu zdjęć, a brak czasu...

sebek1974

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.067 1 1
Super diorama. Czolg 7TP jednowiezowy, polscy ulani. Domyslam sie ze jest wrzesien 1939 gdzies w polsce. W jakej skali budujesz? Na moje oko to 1-35. Ja tez buduje dioramy militarne z czasu drugej wojny swiatowej w skali 1-220. Moje prace mozna ogladac na forum.trybunaly.eu. Jest to polskie forum kolejowe w skali z. Ja umiescilem moje zdjecia na watku militarne.

basia

Użytkownik
Reakcje
29 0 0
Witaj!

To może teraz Ty zdradzisz, jak tego dokonałaś?
To najzwyklejszy klej BCG przezroczysty, tubka 50 ml kosztuje 1,80 PLN, a nie kilkadziesiąt złociszy. Na taki kawałek wody jak na dioramce wylałam ok 35-40 ml w dwóch rzutach. Po całkowitym wyschnięciu malowanie najzwyklejszym Sidoluxem, ale uwaga! ok 8-10 razy. No i cała filozofia...Powinnam była jedynie albo nieco zagłębić część kamieni w dno albo dać więcej kleju, ale to moja pierwsza woda, którą uważam za naprawdę udaną tym bardziej, że kosztowała mnie około 3-4 PLN
Aha, skala to 1/72
P.S. Ktoś wcześniej napisał, że ta diorama to jakaś abstrakcja nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością...No cóż, jest w życiu realizm i jest fikcja i tak ma byc. Pomijając wszystkie błędy jakie popełniłam uważam, że diorama wcale nie musi oddawać rzeczywistości, może oddawać fikcję wymyśloną przez autora
Dodam też, że czytając Wasze posty w ogromnej wiekszości przebija jeden ton: robić należy z rzeczy nowych i kupionych, a nie imitujących jakąś rzecz, bo tak się robiło 20 lat temu. Dla mnie jako laika to totalna bzdura, bo nie kazdego stać na takie zakupy a wykonanaie czegoś z naturalnych surowców tym bardziej winno stanowić dodatkowy plus...
Ale spoko, to mój mam nadzieję, ostatni wpis, więc już nie będę co niektórym psuć nerwów. Dzięki wszystkim, pozdrawiam i może kiedyś diorama Baśki faktycznie zasłuży na pochwałę, choćby byłą czystą fantazją wykonaną z naturalnych surowców znalezionych w lesie i parku
Pa

Ostatnio edytowane:

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.702 17 0
"Dodam też, że czytając Wasze posty w ogromnej wiekszości przebija jeden ton: robić należy z rzeczy nowych i kupionych, a nie imitujących jakąś rzecz, bo tak się robiło 20 lat temu."
Nie przejmuj się tym tak bardzo. Nie zawsze wychodzi cudnie "pierwszą razą";)

"Ale spoko, to mój mam nadzieję, ostatni wpis, więc już nie będę co niektórym psuć nerwów"
Bez sensu zupełnie! ;) Przede wszystkim Ty masz być zadowolona ze swojej pracy :) I próbować dalej.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Ło matulu jedyna. Co za dramatyczne zakończenie. Ostatni wpis... Odeszła...:cry:
Dobrze że chociaż nam dioramę po sobie zostawiła... wraz z dojmującym poczuciem winy:podstepny:
BTW - Strach będzie teraz zamieścić fotografie z wodą droższą niż 2 złocisze, żeby nie być posądzanym o rozrzutność:niepewny:

Powiem szczerze, mnie takie sytuacje odbierają chęć do pomagania.
Każdą wydaną złotówkę oglądam cztery razy zanim coś kupię. Staram się szukać maksymalnego efektu modelarskiego za naprawdę najniższą cenę (spytajcie Huberta Hugwę jak potrafię być oszczędny). Jeśli nie przynoszę do pracowni rzeczy z ogródka, to dlatego, że uważam iż to nie wystarczy by osiągnąć akceptowalny dla mnie efekt, a nie dlatego, że uwielbiam napychać kieszenie modelarskim koncernom. Z drugiej strony nie mam zamiaru się wstydzić, że na półce mam produkty drogie ale warte swojej ceny. Uważam, że jestem za biedny by kupować tandetę.

Odpowiadam na PW bardzo wielu kolegom (koleżance Basi też pisałem o drzewach, jak mnie zapytała) bo nie mam zamiaru zabrać swojej skromnej wiedzy do grobu. Z drugiej strony dziwi mnie to, że w jednym poście ktoś prosi o pomoc a dwie strony dalej strzela fochy, po tym jak uzyskał odpowiedź na wszystkie swoje pytania.

Moim skromnym zdaniem temat jest do wyczyszczenia. Z wątku w dziale technik modelarskich zrobiła się relacja z budowy.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.943 387 20
To ja wrzucę coś kolegi Łukasza
Jeśli znasz Łukasza to zwróć mu uwagę, że jeżeli robi film instruktażowy, to kameę niech ustawi z drugiej strony, bo przy wylewaniu żywicy i przy rozprowadzaniu jej za pomocą patyczka widać tylko grzbiet dłoni. Jako instruktaż to słabo się takie coś ogląda...

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.814 138 3
Łukasz (Pan Pikuś z Torunia) wie że to skopał, to nie jego pierwszy film. Ale nie ma szans na duble dlatego wrzucił go tak ;)

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.058 114 11
Ło matulu jedyna. Co za dramatyczne zakończenie. Ostatni wpis... Odeszła...:cry:
Dobrze że chociaż nam dioramę po sobie zostawiła... wraz z dojmującym poczuciem winy:podstepny:
BTW - Strach będzie teraz zamieścić fotografie z wodą droższą niż 2 złocisze, żeby nie być posądzanym o rozrzutność:niepewny:
Powiem szczerze, mnie takie sytuacje odbierają chęć do pomagania.
Każdą wydaną złotówkę oglądam cztery razy zanim coś kupię. Staram się szukać maksymalnego efektu modelarskiego za naprawdę najniższą cenę (spytajcie Huberta Hugwę jak potrafię być oszczędny). Jeśli nie przynoszę do pracowni rzeczy z ogródka, to dlatego, że uważam iż to nie wystarczy by osiągnąć akceptowalny dla mnie efekt, a nie dlatego, że uwielbiam napychać kieszenie modelarskim koncernom. Z drugiej strony nie mam zamiaru się wstydzić, że na półce mam produkty drogie ale warte swojej ceny. Uważam, że jestem za biedny by kupować tandetę.
Odpowiadam na PW bardzo wielu kolegom (koleżance Basi też pisałem o drzewach, jak mnie zapytała) bo nie mam zamiaru zabrać swojej skromnej wiedzy do grobu. Z drugiej strony dziwi mnie to, że w jednym poście ktoś prosi o pomoc a dwie strony dalej strzela fochy, po tym jak uzyskał odpowiedź na wszystkie swoje pytania.
Moim skromnym zdaniem temat jest do wyczyszczenia. Z wątku w dziale technik modelarskich zrobiła się relacja z budowy.
A tu jeszcze moje próby używając sklepowych a nie dzierganych w pocie czoła składników.

20200504_105648_copy_4096x2170_copy_2560x1356.jpg

@basia - a tak na poważnie, ja bym się wsłuchał w rady kolegi Adama, gdyż kto jak to ale on pewnie pare wiosen spędził wykładając modelarstwo stosowane

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Mimo bardzo szczerych chęci z g#wna bata nie ukręci.
Tak mi się jakoś przypomniało stare powiedzenie, odnośnie robienia z niczego czegoś.

aj1601

Użytkownik
Reakcje
16 2 0
miki Noooo, jeśli Ty nazywasz to"... moje próby...", to mam wrażenie , że efekt finalny wylałby się z monitora. a ja na zawsze wybiłbym sobie wszelkie wysiłki popełnienia wody na dioramie i w odpowiednim miejscu wstawiłbym tablicę " Tu miał być staw, ale nie dowieźli"

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 18