• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Woda Woda

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.040 114 11
Podobny efekt można uzyskać używając wody przezroczystej i dodając pigmentów wg wlasnego uznania np brązowo, żółto zielonych. Oraz zamiast Mod Podge, można uzyc Vallejo, który ma podobny produkt (Water Texture).

A efekt u kolegi @J1974H0 bardzo fajny. Gratuluję!

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.663 443 99
Nie mówiąc a tym ze na załączonym obrazku wygląda na to ze jesteś na końcowym etapie. Trudno będzie zrobić reportaż krok po kroku jeśli jeszcze nie zacząłeś watku...
Mam archiwum zdjęć.
Świetna robota. Zdjęcia jak mniemam pod gołym niebem i w słońcu. Fajnie odbija sie słońce na tafli wody.

preferuję do wykonania zbiorników śródlądowych krystaliczną żywicę epoksydową lekko zabarwioną,
Co do tego jak barwić modelową wodę, to trzeba przyznać, że nie ma jednej receptury co do "koloru" wody /czy też ilości użytego barwnika/. Zdajmy sobie sprawę, że w zależności od tego jaki zbiornik czy też rzeczkę/rzekę (ciek wodny) odwzorowujemy na makiecie, czy dioramie, woda będzie miała różną barwę gdy patrzy się na nią.
Ważna jest więc obserwacja tego, co się odtwarza.
Wiem, że kolega @odysey doskonale o tym wie, patrząc na efekty jego pracy i odcienie niebieskiego/granatu jakie zostały użyte na tym zbiorniku (u mnie bardziej kolory brązowe/rdzawe bo takie były w realu). Osobiście wykonując rzeczkę, której zdjęcie wkleiłem wcześniej także obserwowałem oryginał - jaką ma barwę - dlatego użyłem wersję wody Woodland'a "MURKY" bo barwa mi odpowiadała. Nie do wszystkich cieków wodnych zapewne ta woda się nada, dlatego też Woodland ma w ofercie wersję "CLEAR" i różne barwniki. To a'propos produktu tej firmy ale oczywiście jak widać po zdjęciach kolegi są również inne świetne produkty.

Nie chodzi więc o to by wylać wodę modelarską "na pałę", ale o to by także barwa i przejrzystość wody (mętna/mniej mętna) była zgodna mniej więcej z tym, co odtwarzamy - a będzie różnie w zależności od tego czy jest to malutka, płytka rzeczka wijąca się przez pola uprawne i łąki (jak u mnie), rzeka górska, wielka nizinna rzeka, staw, czy też większe jezioro śródlądowe... Obserwujmy rzeczywistość zanim zaczniemy "lać wodę" ;-)

Tyle chciałem dodać. Dzięki.

Ostatnio edytowane:

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.261 1 0
Co do tego jak barwić modelową wodę, to trzeba przyznać, że nie ma jednej receptury co do "koloru" wody /czy też ilości użytego barwnika/.
Tak to prawda, barwienie ma tu kluczowe znaczenie i na tym etapie jednym ruchem niestety także można wszystko popsuć.

Ja na tym jeziorku trochę poeksperymentowałem z barwą, woda była wylewana w kilku warstwach, z tego ta pierwsza była najciemniejsza. Uzyskałem efekt lustra wody, dzięki temu jej barwa zmienia się i zależy od koloru nieba oraz nasłonecznienia.
Świetna robota. Zdjęcia jak mniemam pod gołym niebem i w słońcu. Fajnie odbija sie słońce na tafli wody.
Jeżeli chodzi więc o zdjęcia to były zrobione w dzień słoneczny z błękitnym niebem.

W dni pochmurne kolor wody przybiera bardziej szare barwy, tu dla porównania zdjęcie wykonane w dzień z dużym zachmurzeniem.
20211007_172430.jpg

Jeżeli chodzi o dostępność preparatów do imitacji wody to jak widać, jest w czym wybierać. Myślę że, wybór zależy już od indywidulanych potrzeb i od tego z czym nam się lepiej pracuje. Produkty gotowe typu Woodland, to oczywiście bardzo dobre materiały z których można uzyskać świetne rezultaty (co widać na pracy Kolegi).

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Bardzo fajne chociaż elemnt drobnej pianki przy końcówkach fal byłby na prawde ok...no i nie zrobiłeś czegoś czego niestety ja tez żałuje , że nie zrobiłem u siebie. Gdyby ze dwie, trzy figurki były przed zalaniem trochę wpuszczone w wodę efekt był by genialny.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Jeżeli w temacie wody, to ja natomiast preferuję do wykonania zbiorników śródlądowych krystaliczną żywicę epoksydową lekko zabarwioną, a w kwestii prac wykończeniowych wodę w płynie oraz w żelu Vellejo lub AK.
Wklejam kilka zdjęć z mojej makiety http://forum.modelarstwo.info/threads/na-kolejowym-szlaku.52955/ Zobacz załącznik 897392 Zobacz załącznik 897393 Zobacz załącznik 897394 Zobacz załącznik 897395
u Kolegi woda jak woda ale to gospodarstwo wyglada genialnie

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.663 443 99
W poniższym materiale wykonanie wody z pomocą żywicy dwuskładnikowej z barwieniem jej i efektem tekstury wody w postaci preparatu Vallejo... od minuty 28:00

Ostatnio edytowane:

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
898 34 1
Kupiłem jakiś czas temu Acrylic Water For Diorams od AMMO typu "Clear Water" A.MIG-2205. Dość naiwnie chciałem zalać tym podświetlany basen na makiecie. Pierwsze próby na sucho pokazały, że owszem Clear Water jest do osiągnięcia, ale tylko przy niewielkiej warstwie początkowo białej substancji... Grubsza warstwa pozostaje niestety biała.
Półprodukt raczej nadaje się do wykańczania powierzchni, albo płaskich dioram, z wstępnie przygotowanym kolorem dna...
Szukam więc żywicy - basen niewielki - więc i niewielka ilość jest mi potrzebna. Możecie coś polecić?

średnica zbiornika do ~75mm
wysokość ściany basenu ~11mm

Zdjęcia nie wrzucę, bo coś siadło - ale w stopce mam link do budowy. Można sobie poglądowe zdjęcie dorzucić.

Czy takie coś: Żywica EPOKSYDOWA EPOXY RESIN BEZBARWNA 300Gramów 7075366230 - Allegro.pl się nada i nie rozsadzi mi basenu?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 18