• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony osobowe typu Bi, Ci, Ciy, BCiy, Oy (dwu i trzyosiowe)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Od wczoraj trwają nieustanne poszukiwania numerów wagonów Bi z "klasy" w rel. W-wa Główna Osob. - W-wa Główna Tow. i wreszcie znalazłem ...... numery wagonów pociągu rel. Przemyśl-Malhowice w dniu 4 marca 1984 r. Może to kogoś zainteresuje.
Skład pociągu wyglądał następująco:
SP30-205
Bi 50 51 24-15051-5 pomosty zakryte
Bi 50 51 24-15052-3 pomosty odkryte
Bi 50 51 24-15202-4 pomosty zakryte
Bi 50 51 24-15189-3 pomosty zakryte
SM42-516

Lokomotywy z MD Żurawica, wagony st. mac. Przemyśl.
Poprzednio pisałem, że w tym obiegu była tylko jedna lokomotywa /i chyba tak było w latach siedemdziesiątych/ tu widać, że były dwie i to różne!

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Poszukiwania trwają w dalszym ciągu. I znów znalazłem ;).... to czego nie szukałem :(. Przemyśl-Malhowice w dniu 1 czerwca 84 r.

Bi 50 51 24-15200-8 Bautzen 1929
Bi 50 51 24-15188-5 Bautzen
Bi 50 51 24-15202-4 Bautzen
Bi 50 51 24-15051-5
:)

W tym dniu obsługę trakcyjną stanowiły SP30-053 i SP30-102 z MD Żurawica.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Poprzednio pisałem, że w tym obiegu była tylko jedna lokomotywa /i chyba tak było w latach siedemdziesiątych/ tu widać, że były dwie i to różne!
Widziałem te pociągi pod koniec lat 70tych i pamiętam dwie SP30 na początku i na końcu, zarówno do Medyki jak i Malhowic.
Może ta pojedyncza to był jakiś wyjątek?

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Ja też je widywałem w końcu lat siedemdziesiątych. Niestety wtedy nic nie zanotowałem. Być może obsługa składu jedną lokomotywą to był przypadek jednostkowy. Ale pamiętam, że skład do Medyki był sporo dłuższy od tego do Malhowic.
Ale skoro nie zanotowałem w roku 1984 r wagonów do Medyki to znaczy, że już wtedy tą relację obsługiwała jednostka.
Ech, było na co popatrzeć ..... w Żurawicy stało około 10 szerokotorowych Ty23, lubelska Pt31 prowadziła Solinę z Lublina do Przemyśla i z powrotem a z Karpatami śmigał odolański SP45 mijając bokiem Skarżysko..... :)
Ale to minęło ...... :(

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Ech, było na co popatrzeć ..... lubelska Pt31 prowadziła Solinę z Lublina do Przemyśla i z powrotem a z Karpatami śmigał odolański SP45 mijając bokiem Skarżysko..... :)
Ale to minęło ...... :(
Ech Janeczku, trąciłeś tę strunę wspomnień ...
- a ja widziałem jak "w podwójnej trakcji" 2 x Pt31 prowadziły Karpaty !
i ... niestety ... tylko widziałem, żadnego pstryk ... :cry:
To było w 1970 roku, i nawet dwa dni później zaczaiłem się na trasie aby taki widok uwiecznić, ale ...
niestety wybrałem nie tę linię :oops: Karpaty skręciły inną łącznicą. To było chyba gdzieś pod Rozwadowem ?
Dzisiaj parafrazując ideologów, tamte czasy nazywam: okresem błędów i wypaczeń!

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
- a ja widziałem jak "w podwójnej trakcji" 2 x Pt31 prowadziły Karpaty
A właśnie Pt31 - w poniedziałek siedząc na ławeczce z klikoma Kolegami zapytałem jednego z nich, ówczesnego pracownika MD Wwa Wschodnia, czy pamięta uszkodzonego w katastrofie wawerskiej lubelskiego Pt31. I okazuje się, że mimo upływu prawie 50 lat obaj pamiętamy to samo. Obaj jednocześnie wskazaliśmy miejsce postoju i wygląd tego parowozu. Był to właściwie kocioł na kołach stojący na I stanowisku zaraz obok hali wachlarzowej.
A ten okres, o którym wspominasz też niestety mogę tak samo nazywać, to już nie wróci, to już tylko zostało w naszej jakże często ulotnej pamięci .....
I jeszcze dodam coś takiego - Os424 też pamiętał.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Ale tymi wspomnieniami znacznie odbiegliśmy od tematu Tadzinku - a teraz korzystając z tego, że jesteś na linii zapytam o coś takiego:
Jak pisałem wcześniej jestem w trakcie poszukiwań numerów wagonów ze Szczęśliwic, które tak dobrze ukryłem, że od wczoraj nie mogę znaleźć. Ale do rzeczy.
W dniu 7 kwietnia 1989 r. na st. W-wa Główna Osobowa stały 4 wagony dwuosiowe, chyba z pomostami, najprawdopodobniej sprowadzone w celu kręcenia jakiegoś filmu. Numery tych wagonów, były następujące:
Xo -806006 - kl. 2
Xo -806007 - kl. 3
Xo -806007 - kl. 3
806976 - Deutsche Post Osten - 12011.
Wagony miały namalowany przydział - St. Wrocław Gł. i datę rewizji 4.04.89.
Może to widziałeś albo jeszcze lepiej może uwieczniłeś?

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Film Kuca [teraz Kutza] "Krzyż walecznych" część "Wdowa":
Świeradów Zdrój. A w tym składzie są właśnie jak się podejrzewa wagony jakiejś kolei lokalnej.
No właśnie, jak już wcześniej napisałem; przebudowy nas mylą, czy jakoś tak (n)
Za przykład zapodam składzik, który mi na pierwszy rzut oka wyglądał jak nie z tej ziemi, czyli nieznanego pochodzenia. :obcy:
Ale teraz po dokładniejszym przyjrzeniu się wnioskuję, że tu są wagony znane lecz z nowymi dachami, i to te dachy właśnie powodują ten tajemniczy wygląd. Przykładowo ten pierwszy wagon na osobnym zdjęciu to przecież mój ulubiony trzyosiowy prusaczek przejściowy anno 1906.
Może i wagon o numerze 027951 z filmu Kutza, jest czymś takim ?
A ten ostatni w kadrze filmowym, czyż nie jest to taki sam jak ten ze składu Karsznickiego /piąte zdjęcie Kolegi Pt47-106/, lecz ze zmienionym środkowym oknem ?
R 004a.jpg
Wagony osobowe, Piła 06.08.1975, fot.T.Suchorolski

Biy 50 51 23-300-6, Piła 06.08.1975, fot.T.Suchorolski.jpg
Biy 50 51 23-300-6, Piła 06.08.1975, fot.T.Suchorolski
/trzech ostatnich cyfr nie jestem do końca pewien/

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
W dniu 7 kwietnia 1989 r. na st. W-wa Główna Osobowa stały 4 wagony dwuosiowe,
Może to widziałeś albo jeszcze lepiej może uwieczniłeś?
Janeczku, czy to nie był skład dla kręcenia filmu Lalka ?
Wagony miały rosyjskie napisy, ale chyba jeden osobowy i pocztowy /ex wittenberski/ były trzyosiowe.
Mam chyba slajd tego składu, ale muszę poszukać.
No i obiecałem dozować, bo wiesz serca kolegów ;)[DOUBLEPOST=1384371647][/DOUBLEPOST]
Dwóch cyferek brakuje Tadzinku.....
oj tak Janeczku, :oops:
Biy 50 51 23-22 300-6

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Janeczku, czy to nie był skład dla kręcenia filmu Lalka ?
Nie, Tadzinku - rok 1989. Te wagoniki stały jak dobrze pamiętam na tym torze, z którego odjeżdżała autokuszetka.
No i Deutsche Post Osten!
też coś nie pasuje - może ostatnia cyferka /samokontroli/ to 4 lub numer 50 51 23-20 300-6 - tylko przypuszczenia, błąd może być gdzie indziej.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Chyba nie - te, o które pytam widziałem 5 lat później. Ten Twój ze zdjęcia też widzę z "aktorską przeszłością". Zdjęcie z roku 1984 a napis na wagonie - "Do cięcia -Siedlce"