• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony osobowe typu Bi, Ci, Ciy, BCiy, Oy (dwu i trzyosiowe)

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
Taką fotkę znalazłem w swoich zbiorach ,ciekawy skład.
..w swoich zbiorach "Świata Kolei" chyba... Bo tam było publikowane.
A dokładnie, jest to zdjęcie ze zbioru dawnego CAF, dzisiaj zapewne w NAC.
Autorem jest fotograf CAFu pan Gręda, wtedy podpisywano dziwnie tylko nazwiskiem. Zdjęcie wykonane w 1960 roku. Sygnatura CAF 97910/1.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 56 5
Szkoda ,że wrzuciłem fotkę bo dostałem "minus" ,a miało być tak fajnie :( . Nigdy nie zapisuje skąd są zdjęcia ,ale widocznie trzeba podawać wszystkie możliwe okoliczności.....to chyba już nic nie dodam....:cenzura:

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Proszę , dodawaj zdjęcia koniecznie, a jak ktoś będzie wiedział skąd jest fotka lub czyje to zdjęcie, to i tak napisze... niech te zdjęcia wreszcie wyjdą na "światło dzienne"..

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
152 1 0
A jak mam pisać ,ze to moje zdjęcia? Zdjęcia nie są wykonane przeze mnie ! Mam je w swoich zbiorach ,to jak mam to nazwać? :cenzura:
Np. Wstawiam skan z tego i tego/ wstawiam zdjęcie znalezione w internecie. Zdjęcie wykonałem( ja)/ zdjęcie wykonała taka i taka osoba. Proste mówisz z czego masz zdjęcie, czy wykonałeś je sam czy zeskanowałeś/pobrałeś z neta itp. Tu cie nikt nie zeżre za to że wstawiłeś zdjęcie z internetu czy zeskanowałeś (oczywiście jeżeli podasz źródła, autora). Ja też wiele zdjęć wstawiam na forum z internetu i z jakiś książek, gazet ale do tego podaje to co wymieniłem wyżej.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
Szkoda ,że wrzuciłem fotkę bo dostałem "minus" ,a miało być tak fajnie :( . Nigdy nie zapisuje skąd są zdjęcia ,ale widocznie trzeba podawać wszystkie możliwe okoliczności.....to chyba już nic nie dodam....:cenzura:
Oczywiście w miarę możliwości wskazane jest, aby podawać okoliczności, i to chyba jest oczywiste.
Ale nie załamuj się, wstawiaj dalej i po prostu przyjmij, że taki jest zwyczaj w cywilizowanym świecie.
Tu pomocne są tłumaczenia matis_kr (y)
Ale :
Tu cie nikt nie zeżre za to że wstawiłeś zdjęcie z internetu czy zeskanowałeś (oczywiście jeżeli podasz źródła, autora).
- czyżby podane przeze mnie informacje odnośnie omawianego zdjęcia było z mej strony próbą zeżarcia ??? o_O

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 56 5
Nie ,nie chodzi mi o wasze komentarze ,przyjąłem je z pokorą i doceniłem odpowiednią nagrodą w postaci "+" ,ale jeden kolega się wykazał "-" i to w sumie nie wiadomo za co. "Być może ze ŚK , na pewno jest to skan ":obcy:

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
Dzięki matiskr !
ale jeden kolega się wykazał "-" i to w sumie nie wiadomo za co. :obcy:
Ty5 - nie przejmuj się, znam Ariela, jest trochę ... porywczy :(

No to może coś na poprawę nastrojów:
niedawno był poruszany temat klasy Warszawa Główna - Odolany.
Ja jeździłem nią, jak odchodziła z malutkiego sypanego peronu na poboczu stacji Warszawa Zachodnia.
Wtedy Tr203 z MD Odolany ciągało dwa wagony 43A. Było zamieszczane gdzieś na tym forum zimowe zdjęcie, na którym w drugim planie widać właśnie ten pociąg. Potem, trasę przedłużono do Warszawy Głównej i zatrudniano SM30 oraz trzy wagony dwuosiowe, lecz w zimową porę wracał poprzedni skład do czasu sprowadzenia lokomotywy SP30. W ostatnim okresie linię klasy zelektryfikowano i nastał czas EN57, którą wielokrotnie zresztą sam prowadziłem. Ale zdjęć nie zamieszczę, bo to nie ten temat.
Wracając jednak do wagonów dwu i trzyosiowych, klasa na Odolany właśnie z nimi:
Klasa na Odolany, SP30-233 i 3xBi, Warszawa G łówna 17.04.1977, fot.T.Suchorolski.jpg
Klasa na Odolany, SP30-233 i 3xBi, Warszawa Główna 17.04.1977, fot.T.Suchorolski

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Ja jeździłem nią, jak odchodziła z malutkiego sypanego peronu na poboczu stacji Warszawa Zachodnia.
Warszawa Zachodnia - Budynek kasy biletowej - Tor nr 9, km 3,00. - tak tą stację określono w służbowym rozkładzie jazdy pociągów na rok 1975. Wg tego rozkładu było 11 par. pociągów w relacji W-wa Zach. - Odolany. Lokomotywa SP30, obciążęnie 90 t. Przypuszczam, że z chwilą oddania do użytku Dworca Centralnego i odejścia pociągów dalekobieżnych z Głównej wydłużono relację "klasy" z Zachodniej na Główną . Na Twoim zdjęciu /rok 1977/ jest już na Głównym.