• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Dziś będąc w Warszawie na bocznicy na Okęciu w składzie węglarek była poniżej przedstawiona. Dosyć ciekawa, bo tylko jedne drzwi, a do tego pojedyncze.

Warszawa Okęcie
22.01.2023
Eanos
33 54 5375 448-3
CZ-TSSC
TSS Cargo a.s.
IMG_20230122_142423.jpg

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.398 31 1
Wagony tego typu (41WS) produkowane w ZNTK Wrocław zasadniczo przeznaczone do przewozu ładunków wrażliwych na warunki atmosferyczne (wapno, kreda, gips itp.) Czy w tych wagonach należących do Kombinatu Górniczo-Hutniczego w Lubiniu transportowano rudę miedzi trudno stwierdzić ? Być może tego typu wagonami transportowano sól - bo to też urobek wydobywany w Lubiniu przy okazji wydobycia miedzi.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
OK, nie ma sprawy. Ale jest to częsty błąd: pisanie Kostrzyń - w Kostrzyniu, Kwidzyń - w Kwidzynie, czy właśnie Lubiń - w Lubiniu zamiast prawidłowo Kostrzyn - w Kostrzynie, Kwidzyn - w Kwidzynie i Lubin - w Lubinie. W tym ostatnim miałem praktykę dyplomową w 1977 roku, właśnie w KGHM i bardzo mi zwracano uwagę na prawidłowe wymawianie i pisanie nazwy miasta Lubina (nie Lubinia). Dlatego zdecydowałem się na zwrócenie na to uwagi

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Ciekawe, że poza Niemcami ktoś po wojnie stosował system Culemeyera. W Polsce widziałem powojenne zdjęcia tych przyczep w transporcie, ale niekolejowym już. Ktoś zna może inne informacje na ten temat w PL?