ostatni raz, cysterny 2-osiowe z pomarańczowym pasem, widziałem wiosną 1999 r. w trakcie podróży z Olsztyna Gł. do Piły, na torach pomiędzy Toruniem Gł. a Toruniem Kluczyki (tak przynajmniej wynika z notatek, jakie sporządzałem kiedyś z moich „kolejowych wypraw”). Nie jestem jednak w stanie powiedzieć, czy były to wagony wycofane i odstawione, czy czynne, w składzie jakiegoś pociągu, który akurat miał postój w Kluczykach.
Poniżej zdjęcia nawiązujące do dyskusji prowadzonej jakiś czas temu na temat 2-osiowych cystern spotykanych na kolejowych szlakach w Polsce. Tak jak pisałem - nie licząc eksponatów stojących w muzeach i skansenach, ostatni raz widziałem tego typu cysterny ponad 20 lat temu (w 1999 r., zarówno z pomarańczowym pasem jak i bez). Tymczasem podczas minionego właśnie, długiego weekendu, dwukrotnie przejeżdżałem przez stację Ostróda - gdzie, jak dobrze wiedzą zainteresowani, w dawnym ZNTK mieści się zakład napraw i modernizacji cystern, dawniej DEC, na początku XXI wieku przejęty przez GATX. Tam zawsze stoją "sznury" różnorakich cystern, jednak od ponad 20 lat nie widziałem tam cysterny 2-osiowej, choć zdaję sobie sprawę, że mogły tam gościć nie raz...
Tym razem, z okien wagonu, którym podróżowałem, zauważyłem tego typu cysternę. Niestety za pierwszym razem (w dniu wyjazdu), zauważyłem ją tylko kątem oka, nie było więc czasu na jakąkolwiek reakcję. Uzbroiłem się więc w cierpliwość, i w dniu powrotu, w niedzielę 19 czerwca, zbliżając się do Ostródy zająłem odpowiednią pozycję, z aparatem przy szybie. Na szczęście cysterna stała nadal. Muszę przyznać, że kolejny raz przekonałem się, że nawet niepozorny, typowo wypoczynkowo-odstresowujący wyjazd, bez większych planów, może sprawić "kolejową niespodziankę". Widok tej cysterny był dla mnie dużą frajdę, tym bardziej, że na własne oczy przekonałem się, że we "flocie" GATX-u, nadal można spotkać tego rodzaju cysterny.
Zdjęcia może nie najlepszej jakości, ale dokumentujące pobyt, co najmniej jednej 2-osiowej cysterny GATX-u, na torach zakładu w Ostródzie. Cysterna zarejestrowana w Niemczech, prawdopodobnie serii
Zes, o nr
23 80 7475 860-4 D-GATXD (litery i cyfry nieco rozmazane), stała obok 4-osiowych cystern do przewozu gazów skroplonych. Prośba - może ktoś rozpoznaje typ i napisze coś więcej na jej temat.