• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Tu masz jeszcze jedno ujęcie tego wagonu kilka lat później (oraz Ty2-153 i Ty2-1164).
Jaworzyna Śląska 05.06.1979

EDIT:
Znalazłem jeszcze dwa zdjęcie z tej samej sesji, na których jest bok tego wagonu.

Na tym 3cim zdjęciu jest drugi OOt.
I na sesji znalazł się jeszcze trzeci Ty2 110 Jaworzyna Slaska 31.05.77 | Bahnbilder von W. + H. Brutzer | Flickr
Tu widać je wszystkie trzy Ty2 .... Jaworzyna - Slaska 04.09.79* | Foto: A. Boese | Bahnbilder von W. + H. Brutzer | Flickr
W książce wydawnictwa Eurosprinter są zdjęcia rzadkiego prywatnego OOt, który przynajmniej do końca 80tych stał w lokomotywowni Ruda Śląska.

Szkoda, to były imponujące wagony.

Ostatnio edytowane:

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
474 1 0
Na tym 3cim zdjęciu jest drugi OOt.
I na sesji znalazł się jeszcze trzeci Ty2 110 Jaworzyna Slaska 31.05.77 | Bahnbilder von W. + H. Brutzer | Flickr
Tu widać je wszystkie trzy Ty2 .... Jaworzyna - Slaska 04.09.79* | Foto: A. Boese | Bahnbilder von W. + H. Brutzer | Flickr
W książce wydawnictwa Eurosprinter są zdjęcia rzadkiego prywatnego OOt, który przynajmniej do końca 80tych stał w lokomotywowni Ruda Śląska.

Szkoda, to były imponujące wagony.
Tego typu wagon produkcji firmy Talbot stał w składzie opału parowozowni w Nowych Skalmierzycach. Miał 4 niezależne osie, złomowany około 1985 roku.

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
A tutaj pojedyncza sztuka w mieszanym składzie. :)

Bytom 1957
Autor: Zofia Rydet
Skąd to zdjęcie? ŚLąska Biblioteka Cyfrowa, czy jakaś inna strona? Wydaje mi się, że to właśnie wagon prywatnego typu - ale przez dym widać to co widać. Oprócz Rudy Śląskiej jeszcze drugi taki stał bodajże w Fosowskich. O ile pamiętam takie zdjęcia pan Pietrzyka były na FB.

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Tak dziękuję. O tym myślałem.
To nasz @spptkw2 :)
Parowozownia Fosowskie 1989...foto:jo
FB
Zobacz załącznik 893383

@404W Eaos Tomku, co rozumiesz poprzez "OOt prywatnego typu"? :) Był podział na konstrukcje znormalizowane oraz przeznaczone dla przemysłu/przedsiębiorstw?
Tak. Jeszcze przed 1 w.ś. kilka hut Ruhry i Saary pozamawiało 4osiowe wagony samowyładowcze do rudy, ale w ogólnym typie szutrówek. Natomiast jak widać z tych zdjęć jakieś zakłady zamawiały też i swoje OOt w typie "talbota". Do tej pory był szerzej znany wojenny OOt koncernu HG, między innymi dla kopalń Salzgitter, dosyć podobny do OOtz44. Natomiast gdy pierwszy raz zobaczyłem zdjęcie tego prywaciarza, to w pierwszej chwili myślałem, że to jakaś NRDowska LOWA, czy z wyraźnienie innymi rozwiązaniami niż OOt DRG [oczywiście oprócz serii konkursowych]. Ale wtedy nie powinna mieć tych nitowanych elementów. Przypuszczalnie może to być konstrukcja Orensteina lub Gothy. Choć znam zdjęcie, z Drehscheibe, że przynajmniej jeden taki wagon był też na kolejach przemysłowych na Ruhrze. Postaram się kiedyś zapytać na Drehscheibe.

A ten OOt z Jaworzyny w 1987, to chyba jeszcze inny niż tamte ze wspólnego zdjęcia.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.784 37 1
W lokomotywowni Jaworzyna długo były dwa talboty ale możliwe że wcześniej był jeszcze jeden dodatkowy,
W 1990 roku jeszcze jeden z nich nadal stał.
272209614_473528577488145_3726207354186468718_n.jpg

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
A tutaj pojedyncza sztuka w mieszanym składzie. :)

Bytom 1957
Autor: Zofia Rydet
Wie ktoś może w którym miejscu zrobiono to zdjęcie? Jestem ciekaw, ponieważ wg mnie na stacji w Bytomiu nie ma aż takich różnic wysokości. Sytuacja ze zdjęcia bardziej przypomina mi Gliwice (od strony Zabrza). Mogę się mylić.

bochr68

Aktywny użytkownik
Reakcje
207 1 0
À propos należących do Tankwagonu szwedzkich cystern, to kiedyś przypadkiem trafiłem na taki wagon: 33 74 7880 023-4 Zaes. Zaciekawiła mnie jego budowa, a sam nigdy takiego nie widziałem. Strona Tankwagonu opisuje to jako typ MB540-632 (tam na zdjęciu wagon z nr 020-0), ale chyba jest on niezbyt liczny, bo nie znalazłem innych zdjęć tych beczek.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.226 39 0
Wagony firmy Lafarge z Kujaw. Przy okazji innego hobby byłem w Piechcinie (pomiędzy Żninem a Inowrocławiem). Wagony te transportują kamień wapienny do zakładu gdzie jest on przeładowywany na kolejkę linową którą transportowany jest do Janikowa.

IMG_9945.JPG

IMG_9943.JPG

IMG_9944.JPG