• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park (dla konstrukcji sprzed 1945 roku na PKP)

Reakcje
3.666 30 0
Kolega FENIX pobudził moją wyobraźnię. Pz.Kpfw III Ausf. D robi MiniArt (skala 1:35), przeróbkę na czołg dowodzenia można by było zrobić we własnym zakresie, a Trix platformę, ale zapewne w skali 1:87. Eh i jak to pogodzić... A już widzę model jaki by powstał na podstawie zdjęcia (motocykl można było by odpuścić). Polski Orzeł na wagonie, Niemcy nawet nie zachlapali go farbą, i niemiecki krzyż na czołgu oddają w pewien sposób tragedię września 1939... Poniżej zamieszczam nieco przerobione przeze mnie rysunki 4-osiowej platformy typu amerykańskiego oraz czołgu aby oddać choć w zarysie wyglądu hipotetycznego modelu, a piękny i ciekawy byłby to model – do pokazywania zarówno dla miłośników kolei jak i miłośników militariów. Oryginalny rysunek platformy oraz wiele ciekawych informacji o 4-osiowych wagonach budowy amerykańskiej, które trafiły na PKP po I w. św. (krytych, węglarkach i platformach) można znaleźć w nr 4 Świata Kolei z 1995 roku (na stronach 26 – 29) w artykule „Amerykańskie wagony towarowe na PKP”. Autorem artykułu jest Pan Krzysztof Zintel. Rysunek czołgu (niestety nie znam autora, plik z rysunkiem ściągnąłem dawno temu z sieci) również nieco zmieniłem starając się dopasować go rozmiarem do platformy oraz zmieniając w nim trochę szczegółów (m.in. koła jezdne i gąsienice dopasowane do tego co widać na zdjęciu oraz dodatkowy zapas skrzyń, kanistrów i nie wiadomo czego, umieszczonych za wieżą czołgu). Całość ma zapewne wiele mankamentów ale to tylko uproszczona wizualizacja jak taki model mógłby wyglądać. Eh fajnie by to wyglądało...
Zagarnięta przez Niemców platforma PKP serii PPkz z czołgiem dowodzenia PzBfWg III Ausf D1.jpg

Ostatnio edytowane:

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.561 253 31
widzę dwa wyjścia, albo na lawecie polski sprzęt bo zapewne taki był wożony ,albo jeśli musisz , bo masz, to to niemieckie ścierwo uszkodzone we wrześniu 39

Reakcje
3.666 30 0
widzę dwa wyjścia, albo na lawecie polski sprzęt bo zapewne taki był wożony ,albo jeśli musisz , bo masz, to to niemieckie ścierwo uszkodzone we wrześniu 39
A czemu kolega taki cięty na technikę aby ją ścierwem nazywać. :( Sama technika nie jest zła ani dobra. Idąc tokiem rozumowania kolegi BR52, późniejsze Ty2 też ścierwa – bo żołdactwo niemieckie na fronty w całej Europie woziło ??? Techniką szeroko pojętą, zwłaszcza militarną interesuję się już od ponad 30 lat i nie przeszkadza mi czarny krzyż ani czerwona gwiazda malowane na niej. Osobiście nie łączę z nią polityki choć zdaję sobie sprawę z tego, że często jest narzędziem w jej rękach. Oceniam ją pod całkiem innym kątem (a właściwie pod wieloma kątami), w tym także pod względem estetycznym. A z czołgiem to trochę jak z nożem. Jeden pokroi chleb, drugi zabije człowieka... ale co winny temu nóż (a właściwie czołg ?). No cóż, każdy ma prawo oceniać „technikę” na swój sposób. Dla mnie hipotetyczny model polskiej platformy z niemieckim czołgiem byłby po prostu bardzo interesujący i estetycznie piękny bo oba pojazdy mają swoją ciekawą historię, a ich tak bliskie „namacalne” spotkanie gdzieś we wrześniu 1939 roku, utrwalone na zdjęciu przez anonimowego fotografa, tak jak już wspomniałem odzwierciedla pewien tragizm tamtych chwil... ale żeby zaraz Pz.BfWg III Ausf. D1 ścierwem nazywać ? Przecież on miał wieżę na stałe zamocowaną (nie obrotową) i drewnianą atrapę armaty :)

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
... tak niedawno było już prezentowane ... i to w tym samym wątku (str.28) :( a dodatkowo nawet ukochane przez Kolegę wa1aw. ;)
Obrazek okraszający życzenia okazał się być pocztówką. Przepraszam Kolegę za niedopatrzenie :)
Może taki (wygrzebany w pośpiechu) obrazek będzie lepszy?
Szczęśliwego Nowego Roku 2017 :)
Polski węgiel w Berlinie, 1940 rok.jpg

Natomiast Kolegom prowadzącym dysputę na temat platformy PPkz pragnę wraz z życzeniami pokazać następujące obrazki. Nie jest to strzał w 10-kę, lecz może coś te obrazki wniosą do Waszego wątku :)
PIC_51-107-7.jpg

transport liny 1935.jpg

PIC_1-G-3136-4.jpg

Jozefów koło Otwocka_lato44.jpg

bei Warschau Warszawa Baustelle Eisenbahn Strecke - orig. Foto um 1942.jpg

41c401be4f1e7b95.jpg

Autora ostatniego zdjęcia przepraszam, że nie odnotowałem jego autorstwa. Dzisiaj tego nie wiem :( Wiem tylko, że są to Skierniewice. Serdecznie dziękuję Autorowi za piękne zdjęcie. Na pewno Koledzy modelarze dołączą się do życzeń pomyślności w Nowym Roku :)

Ostatnio edytowane:

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Skoro za sprawą Kolegi yahya pojawił się wagon trzyosiowy, to także wrzucę obrazek trzyosiowego wagonu, który dedykuję Koledze JoncaA.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Adamie :)

Heizwagen LZ674. Kolegom z forum wyjaśniam, że obrazek jest związany z obszarem tematycznym, którym się zajmuję, czyli pociągi sanitarne. Na innych tematach kolejowych kompletnie się nie znam ;)
LZ674.jpg

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
numeru nie znajdę ,pudełko poszło .........
a model Trixa tak wyglada
Model bardzo fajny ale nijak się ma do platformy ze zdjęcia. Niestety nie ma chyba obecnie w ofercie modelu tej platformy a te które były to niszowa oferta (francuska), np. Haxo-modele:
TP_HM-PlatRanchers-28-1200-Haxo-modele.jpg
i huet-trains (chociaż nie jestem pewien czy to H0):
plttphuetr.jpg
Były też w "0" firmy Amjl (też francuskiej).
Szkoda, że Fleischmann nie uzupełnił serii wagonów TP o tą platformę. Pozostaje liczyć na Makete lub REE - może wypuszczą.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
mam takie cudo z Trixa, co spowoduje dzięki Tobie ,ze zostanie spolszczony ,dzięki !
Czy ty naprawdę nie potrafisz rozróżnić typów platform, czy tylko Ci się nie chciało spojrzeć i popatrzyć. Trix robi platformę bawarską, a to jest USTC'17.
[DOUBLEPOST=1484169500][/DOUBLEPOST]
Model bardzo fajny ale nijak się ma do platformy ze zdjęcia. Niestety nie ma chyba obecnie w ofercie modelu tej platformy a te które były to niszowa oferta (francuska), np. Haxo-modele:
Zobacz załącznik 446137
i huet-trains (chociaż nie jestem pewien czy to H0):
Zobacz załącznik 446138
Były też w "0" firmy Amjl (też francuskiej).
Szkoda, że Fleischmann nie uzupełnił serii wagonów TP o tą platformę. Pozostaje liczyć na Makete lub REE - może wypuszczą.
Ta platforma jest ale w wersji z niskimi burtami. W zależności od potrzeb były zakładane lub demontowane [jak w 401Z].

OP
OP
A

AJ

Gość
Tak mi się przy okazji zebrało parę "kamyczków" z ogródka kolegi wa1aw to wrzucę. Wszystko pochodzi z oficjalnych stron internetowych, więc pewnie wielce odkrywcze nie będzie, może coś nowego się znajdzie, a jak nie - to chociaż nie bijcie ;).
Na początek - Muzeum Historii Fotografii
dwa razy Tarnów rok 1920

Polska - Tarnów 1920 MHF 137_II.jpg Polska - Tarnów 1920 MHF 136_II.jpg

oraz Pociąg Zakaźny Nr. 34

Pociąg Zakaźny nr 34 1920 MHF 15867_II.jpg
[DOUBLEPOST=1484412262][/DOUBLEPOST]Źródło to samo - Muzeum Historii Fotografii - tym razem rok 1938 i Czeski Cieszyn, PS 32

oficerowie lotnictwa S.G.O.Śląsk MHF 6049_II_20.jpg Cieszyn, stacja kolejowa, MHF 6049_II_38.jpg Cieszyn, stacja kolejowa, oficerowie. MHF 6049_II_30.jpg Cieszyn, stacja kolejowa, oficerowie. MHF 6049_II_34.jpg MHF 6049_II_10.jpg MHF 6049_II_15.jpg MHF 6049_II_23.jpg MHF 6049_II_24.jpg MHF 6049_II_32.jpg MHF 6049_II_37.jpg MHF 6049_II_39.jpg MHF 6049_II_40.jpg