• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park (dla konstrukcji sprzed 1945 roku na PKP)

OP
OP
A

AJ

Gość
Ale... ja nie pisałem, że ta pocztówka jest również autorstwa Marca Dahlstroma ;). Zamieszczony przeze mnie fragment został wykonany na wjeździe do Chabówki. W albumie są oprócz tego jeszcze dwa inne ujęcia tego samego składu w innych miejscach. Widocznie na fotki wybrało się razem kilku panów i ganiali składy samochodem. Myśmy do tego "dorośli" dopiero w latach dziewięćdziesiątych...

Reakcje
3.609 30 0
Witam serdecznie

Być może już było, ale w tym dziale nie dostrzegłem takiego zdjęcia więc postanowiłem je zamieścić. Wyjątkowej urody fotka przedstawiająca 4-osiową platformę P.K.P. 658958 serii PPkz (patrząc na kształt dolnych podciągów na 99% budowy amerykańskiej – można również rozczytać napis: ładowność 30000 kg, a taką miały platformy dostarczone po I w. św. przez Wuja Sama, nie wiem zresztą czy nie były to jedyne 4-osiowe platformy przedwojennego PKP). Na niej wyjątkowy rarytas - interesujący się bronią pancerną zapewne docenią zdjęcie na swój sposób – czołg dowodzenia (wyposażony w kilka typów radiostacji, antenę jednej z nich widać na tyle kadłuba) PzBfWg (Panzerbefehlswagen) III Ausf. D1 (Sd.Kfz. 266/267/268). Bez wątpienia rok 1939, prawdopodobnie wrzesień, wskazują na to krzyż rozpoznawczy widywany na pojazdach Wehrmachtu tylko w czasie kampanii w Polsce w 1939 r. oraz polskie (jeszcze !) oznaczenia na platformie kolejowej.

Przy okazji składam wszystkim najlepsze życzenia noworoczne. Stanisław.

Załączniki

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
48 0 0
nie wiem zresztą czy nie były to jedyne 4-osiowe platformy przedwojennego PKP
Na szczęście nie byliśmy tacy zacofani i mieliśmy nawet 6-cio osiowe wagony PPg. "Wujek Sam" podarował Polsce sporo cennego taboru (czego dowodem są na przykład wagony sanitarne Mhx), lecz niezależnie od tego, PKP była w posiadaniu taboru zarówno nowoczesnego jak i specjalistycznego. Dlatego "szkopy" miały co kraść i potem czym wozić czołgi i żołdactwo na fronty wyznaczone przez szaleńca z wąsikiem. Osobną kwestią była mała ilość takiego taboru.
Wagon PPg.jpg

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.539 252 31
Witam serdecznie

Być może już było, ale w tym dziale nie dostrzegłem takiego zdjęcia więc postanowiłem je zamieścić. Wyjątkowej urody fotka przedstawiająca 4-osiową platformę P.K.P. 658958 serii PPkz (patrząc na kształt dolnych podciągów na 99% budowy amerykańskiej – można również rozczytać napis: ładowność 30000 kg, a taką miały platformy dostarczone po I w. św. przez Wuja Sama, nie wiem zresztą czy nie były to jedyne 4-osiowe platformy przedwojennego PKP). Na niej wyjątkowy rarytas - interesujący się bronią pancerną zapewne docenią zdjęcie na swój sposób – czołg dowodzenia (wyposażony w kilka typów radiostacji, antenę jednej z nich widać na tyle kadłuba) PzBfWg (Panzerbefehlswagen) III Ausf. D1 (Sd.Kfz. 266/267/268). Bez wątpienia rok 1939, prawdopodobnie wrzesień, wskazują na to krzyż rozpoznawczy widywany na pojazdach Wehrmachtu tylko w czasie kampanii w Polsce w 1939 r. oraz polskie (jeszcze !) oznaczenia na platformie kolejowej.

Przy okazji składam wszystkim najlepsze życzenia noworoczne. Stanisław.
mam takie cudo z Trixa, co spowoduje dzięki Tobie ,ze zostanie spolszczony ,dzięki !

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
Witam serdecznie
Wyjątkowej urody fotka przedstawiająca 4-osiową platformę P.K.P. 658958 serii PPkz (patrząc na kształt dolnych podciągów na 99% budowy amerykańskiej – można również rozczytać napis: ładowność 30000 kg, a taką miały platformy dostarczone po I w. św. przez Wuja Sama, nie wiem zresztą czy nie były to jedyne 4-osiowe platformy przedwojennego PKP). Na niej wyjątkowy rarytas ... polskie (jeszcze !) oznaczenia na platformie kolejowej.
-jakiś czas temu Kolega Szwed pokazał w swoim wątku taki rarytas http://forum.modelarstwo.info/threads/skansen-w-kościerzynie.12857/page-3, który jakimś cudem zachował się do dziś-
-odpory ściągu ostojnicy ewidentnie te same , więc ten element tego wagonu wykonany zza oceanem ,ale (niestety)wózki to (chyba) zaa wschodniej granicy, niemniej jednak rarytas i niewykluczone ,że kiedyś to była ..platrforma taka jak na archiwalnym zdjęciu z tankiem Kolegi Stanisława

Ostatnio edytowane: