Taką konwencję narzuca raczej sam internet, tzw. netykieta, ale oczywiście jak najbardziej tak. Chyba wszyscy tu jesteśmy po to aby się wyluzować od codzienności i przy okazji czegoś nauczyć. Co do meritum - to tak jak napisałem - to tylko moje zdanie bazujące na skromnej "bazie", dlatego liczę na to, że KK-toś jeszcze zabierze głos w dyskusji, bo temat niewątpliwie ciekawy
.
Pozdrawiam również
W zakresie kolejnictwa, posiadam wiedzę, że ... lubię "kolejkę"
Dlatego jestem Ci wdzięczny Andrzeju za okazane zainteresowanie tematem wagonów sanitarnych, w tym Mhx.
Jeszcze w 2014 roku ogólnodostępna wiedza w tym zakresie była wręcz znikoma. Wspólnie z Kolegami, moderatorami tego tematu na forum Odkrywca, udało nam się skompletować pokaźny materiał i postawić szereg hipotez, z których część udało się nam uprawdopodobnić. By nie wyliczać całego postępu nadmienię, że od tego czasu doprecyzowaliśmy datę przekazania Mhx-ów do Polski, zidentyfikowaliśmy personalnie osobę, która to zrobiła, oraz określiliśmy stan ilościowy wagonów w kontekście ich numeracji, jak i samą numerację P.S.-ów z wagonami Mhx.
Rozpoczęliśmy także detektywistyczną pracę, mającą na celu wykazanie, czy angielski wagon będący w posiadaniu PTMKŻ, rzeczywiście mógł być wagonem sanitarnym ze składu P.S.84, prowadzonego w 1939 roku przez Pm36-1. Jeśli uda nam się, także z Wami, Kolegami z forum modelarstwo.info udowodnić taki związek, to moglibyśmy skompletować wniosek i dokumentację o dofinansowanie odbudowy tego wagony w barwach P.S.84. Oznaczało by to, że wreszcie mamy w posiadaniu jedyny, oryginalny polski wagon z wojskowego taboru II RP!
Ilość postawionych hipotez, którą uda się udowodnić w trakcie badań jest rzeczą wtórną, ponieważ ich formułowanie nie ma na celu udowadnianie własnej racji lecz ma służyć prześledzeniu wszelkich możliwych tropów oraz ma wykazać progres w temacie. Osobiście uważam, że część moich domniemań z czasem może okazać się całkowicie błędna. Skutkuje to tym, że ponownie jestem Ci Andrzeju bardzo wdzięczny za to, że jako fachowiec zechciałeś być surowym krytykiem i uczestnikiem w rozpracowywaniu tego tematu
Marzy mi się, żebyśmy wszyscy wspólnie w 2019 roku mogli ujrzeć pięknie odbudowany wagon, na jego stulecie wcielenia do WP. Zamiast "świętego graala kolejnictwa" w postaci Pm36-1, miejmy chociaż wagon, który na pewno stykał się z naszą mityczną lokomotywą. Postarajmy się zatem uratować OSTATNIEGO ŻOŁNIERZA II RP NA TORACH.
Wracając do wagonów pocztowych to ...
Zamieszczam obrazek (chociaż nie wiem czy już był - jeśli tak to wybaczcie), który mam nadzieję, że okaże się być przydatny w temacie wagonów pocztowych. Swoją metodę poszukiwania w internecie materiałów związanych z wagonami Mhx nazwałem "świńskim, lecz legalnym ryjkiem", ponieważ wygrzebuję czasami z internetowego śmietnika (z materiałów całkowicie przypadkowych) sporą ilość ciekawych materiałów na temat kolejnictwa. Bieżący rysunek jest tego przykładem.