• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park (dla konstrukcji sprzed 1945 roku na PKP)

OP
OP
A

AJ

Gość
Fajne sznurki. Wychodzi jak zwykle, że Niemcy wiedzą więcej. Co my byśmy bez nich zrobili ;). Dzięki nim potwierdza się rok budowy 1924 co chociaż daje taką satysfakcję, że dedukcja była prawidłowa. Teraz trzeba jeszcze tylko znaleźć informację o ilości zakupionych sztuk i wszystko stanie się jasne :gwizd:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Przecież w dokumencie, który zamieściłeś masz jak byk napisane, że były to cysterny do melasy.
Ale też jest ciekawy błąd:

P_20160209_161055.jpg

Ostatnio edytowane:

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
tylko do czego? melasa czy oliwa, którą też spadkobiercy handlowali?
Skoro panie/urzędnik napisały, że "pod melas" to na wagonach powinna być nawet taka adnotacja, chyba, że ktoś się pomylił. Czy jest możliwe używanie cystern zamiennie, w zależności od potrzeb? Czyli dziś wozi melasę, a pojutrze po wypłukani pojedzie po oliwę? Też zwróciłem uwagę na numerację! I bądż tu mądry, czy jeden numer był nieobsadzony, czy też urzędnik "z chęci szczerej" wystukał na końcu 3 zamiast 2, lub na początku 3 zamiast 4.

OP
OP
A

AJ

Gość
To jeszcze raz ja w sprawie cystern - ale obiecuję ostatni ;)
No i muszę złamać obietnicę. Kolejna poszlaka w sprawie ilości cystern Arbel'a

tabela.jpg

Jednak przejrzałem galerię historycznych zdjęć cystern Simotry i jest na nich też i taki 4-osiowy Arbel, więc dlatego teraz uważam, że PKP kupiło gotowy projekt.
A tu francuz http://www.simotra.com/v/s/content/61132
Pdf'y ze zdjęciami. Arblel chyba na 4, lub później. niektóre z tych typów wojenna zawierucha zagnała po 1945 na PKP.
Mógłbyś przybliżyć? Albo mi się PDF-y porozjeżdżały, albo nie umiem trafić na nic Arbel-o podobnego, tylko "amerykanka" mi się pojawia.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.004 1 0
Ktoś coś wie? Jakiś przemysł spożywczy raczej...
Tak jest - w Polsce Fuchs produkował słodycze. Jeszcze nie tak dawno widziałem blaszane pudełko po landrynkach Fucha. Natomiast w Niemczech w mieście Dessau Fuchs produkował ....wagony. :)
Czytaj całość - to cysterny warszawskiego Fuchsa. Tego od słodyczy.
I tu rację ma raczej Ariel.
Owszem cysterny należały do warszawskiego Fuchsa ale nie do tego od czekoladek ale do firmy kupieckiej "Leopold Fuchs" założonej w 1918 roku a wykreślonej z Rejestru Handlowego w 1955.
Oczywiście nie można wykluczyć, że były to cysterny do jakichś produktów spożywczych ale pozostaje to moim zdaniem kwestią otwartą.
Oczywiście nie można też wykluczyć współdziałania z firmą Franciszka Ksawerego Fuchsa (tego od czekoladek) - chociaż w owym czasie raczej z firmą jego spadkobierców.

forum-1.jpg
forum-2.jpg

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
635 3 1