Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Fajne sznurki. Wychodzi jak zwykle, że Niemcy wiedzą więcej. Co my byśmy bez nich zrobili . Dzięki nim potwierdza się rok budowy 1924 co chociaż daje taką satysfakcję, że dedukcja była prawidłowa. Teraz trzeba jeszcze tylko znaleźć informację o ilości zakupionych sztuk i wszystko stanie się jasne
Tak jest - w Polsce Fuchs produkował słodycze. Jeszcze nie tak dawno widziałem blaszane pudełko po landrynkach Fucha. Natomiast w Niemczech w mieście Dessau Fuchs produkował ....wagony.
Tak jest - w Polsce Fuchs produkował słodycze. Jeszcze nie tak dawno widziałem blaszane pudełko po landrynkach Fucha. Natomiast w Niemczech w mieście Dessau Fuchs produkował ....wagony.
Skoro panie/urzędnik napisały, że "pod melas" to na wagonach powinna być nawet taka adnotacja, chyba, że ktoś się pomylił. Czy jest możliwe używanie cystern zamiennie, w zależności od potrzeb? Czyli dziś wozi melasę, a pojutrze po wypłukani pojedzie po oliwę? Też zwróciłem uwagę na numerację! I bądż tu mądry, czy jeden numer był nieobsadzony, czy też urzędnik "z chęci szczerej" wystukał na końcu 3 zamiast 2, lub na początku 3 zamiast 4.
Jednak przejrzałem galerię historycznych zdjęć cystern Simotry i jest na nich też i taki 4-osiowy Arbel, więc dlatego teraz uważam, że PKP kupiło gotowy projekt.
A tu francuz http://www.simotra.com/v/s/content/61132
Pdf'y ze zdjęciami. Arblel chyba na 4, lub później. niektóre z tych typów wojenna zawierucha zagnała po 1945 na PKP.
I tu rację ma raczej Ariel.
Owszem cysterny należały do warszawskiego Fuchsa ale nie do tego od czekoladek ale do firmy kupieckiej "Leopold Fuchs" założonej w 1918 roku a wykreślonej z Rejestru Handlowego w 1955.
Oczywiście nie można wykluczyć, że były to cysterny do jakichś produktów spożywczych ale pozostaje to moim zdaniem kwestią otwartą.
Oczywiście nie można też wykluczyć współdziałania z firmą Franciszka Ksawerego Fuchsa (tego od czekoladek) - chociaż w owym czasie raczej z firmą jego spadkobierców.