• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wąskotorowe klimaty

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Zdjęcie to poświęcam pamięci nieżyjącego już Krzysztofa Bambra, którego poznałem podczas reaktywacji ruchu turystycznego na kolejce średzkiej prawie 20 lat temu. Jechaliśmy wtedy w wagonie 1Aw, a Krzysztof wspominał początki swojej drogi zawodowej na kolei, gdy parowozy były jeszcze obecne na wielu liniach, a Gniezno było jedną z wielkopolskich twierdz pary.

Załączniki

Marek Marecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 4 0
Px49-1793, Płocochowo, lata 70.
Nasielska Kolej Dojazdowa
Ale najlepsza na tym zdjęciu jest gwizdawka zamontowana wprost na zbieralniku pary. Takiego "patentu" nie widziałem nigdzie indziej na żadnym peiksie, jak widać pomysłowość kolejarzy z wąskich torów jest nieograniczona ;). Gwizdawka wystaje bardzo wysoko, ciekawe czy w ogóle mieściła się w skrajni taboru?

Te dwa zdjęcia (skany zdjęć klasycznych) poświęcam pamięci nieżyjącego już Krzysztofa Bambra. Są to zdjęcia autorstwa Krzysztofa i przedstawiają one ostatnią jazdę parowozu Px48-1752 na Mławskiej Kolei Dojazdowej wiosną 1991 roku.
Też byłem na tej imprezie, było to 20 kwietnia 1991 roku, choć minęło od tego czasu ponad 30 lat ciągle miło ją wspominam.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
To była bardzo ciekawa sieć wąskotorowa. Niestety nie udało mi się odwiedzić tej kolejki. Jeśli masz Marku zdjęcia z tej kolejki, z czasów gdy jeszcze normalnie pracowała ...

Marek Marecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 4 0
Jeśli masz Marku zdjęcia z tej kolejki, z czasów gdy jeszcze normalnie pracowała ...
Mam zdjęcia z tej imprezy, poza tym byłem jeszcze na tej kolei 2 razy w drugiej połowie lat 80 ale zdjęć nie robiłem bo wtedy były jeszcze inne czasy, a pozwolenia na fotografowanie nie miałem. Żeby było śmieszniej to podczas jednej z wizyt w 1987 roku zostałem nawet pogoniony z terenu stacji w Mławie przez dyżurnego ruchu bo "tu jest zakład pracy i nie wolno przebywać osobom postronnym".

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Mnie pogonił w 1987 roku kierownik kolejki średzkiej, bo chodziłem po torach na stacji Środa Miasto. Nic to, że znał mnie z widzenia. Przepis, to przepis!
Poszukuję też zdjęć stacji Koło Wąsk. z lat 80. Masz może Marku fotografie tej stacji?

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Z mojej strony ;)

Koło, wrzesień 1994 r.
Fot. John Phillips
Zobacz załącznik 878821

Podobno również Koło
Kwiecień 1978
eBay

Zobacz załącznik 878823
Ciekawe, czy to jest Koło. Całkiem możliwe, że tak.
Na następnym zdjęciu Lxd2-318 w chyba ciągle oryginalnym malowaniu. Przypuszczam, że wąskotorowe węglarki pracowały jeszcze wtedy całorocznie i przewoziły głównie miał węglowy do Cukrowni Brześć Kujawski.
Dziękuję za te fotografie.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Miło mi, że takie w sumie mało ciekawe zdjęcie (niewiele na nim widać) wzbudziło takie zainteresowanie Kolegów. Niestety, więcej z Koła nie mam, nigdy się tam nie zatrzymywałem na dłużej. Podejrzewam, że ten skład, który złapałem, był wykorzystywany do wywożenia starego tłucznia i ziemi z podtorza podczas remontu toru normalnego. Ale to tylko moje domysły. A skąd kolega Michał wie, że to Lxd2-318? Na moim zdjęciu, nawet przed zmniejszeniem do publikacji, nie mogę odczytać numeru, musiałbym zrobić skan w większej rozdzielczości.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Znam tę damę bardzo dobrze. Pierwsze z nią spotkanie miałem we wrześniu 1988 roku, kiedy to jechaliśmy na biwak harcerski z Łodzi do Gosławic via Koło i Sompolno (pisałem kiedyś o tym na forum). Później widziałem tę lokomotywę w 1992 roku w identycznym malowaniu (identycznie wygląda również na filmie Steve'a Thomasona z tego samego roku) i zwróconą przedziałem silnikowym w stronę Sompolna. Z kolei na filmie p. Andrzeja Mastalerza z cyklu "Nostalgii za parą' 93" wciąż prezentuje się tak, lub prawie tak jak na powyższym zdjęciu. Ostatni raz widzieliśmy się z tą miłą lokomotywą w sierpniu 1997 roku w Dobrem. Do końca żywota zachowała też swoje oryginalne rumuńskie serce.
Kolega Marek mógłby tutaj dużo wyjaśnić, podobnie jak kolega Michał (Mafia) ale na moje oko to jest właśnie Lxd2-318 tak na 95 procent.
Niestety moje zdjęcia z przejazdu Koło-Sompolno z września 1988 roku, robione lunetkowym Kievem zaginęły bezpowrotnie.
Na moje wyczucie, to skład z miałem węglowym do cukrowni w Brześciu Kujawskim ale oczywiście, to dyktuje tylko intuicja. Tłuczeń jest również możliwy. Być może taki zużyty i zanieczyszczony tłuczeń był wykorzystywany na linii wąskotorowej, podobnie jak staroużyteczne, ex normalnotorowe, podkłady drewniane, które były przycinane i odwracane dawną spodnią częścią na górę i tak montowane w torze wąskim.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Wyciąłem z oryginalnego skanu mniejszy fragment i już bez zmiany rozdzielczości wstawiam tu. Trochę lepiej widać numer (ale i tak nie da się odczytać) i ładunek w pierwszym wagonie - to moim zdaniem taki sam "gruz", jak ten leżący między torami. Ale sprawdziłem odbitkę: tam pod lupą da się numer odczytać i faktycznie jest to Lxd2-318.

82 (1)b.jpg

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
Nie zgaduję, bo znam tą lokomorywę. Michał prosił mnie w innym wątku o pomoc, to ją dostał. A odczytywanie tabliczek że zdjęć też bywa zawodne - np znajomy kiedyś tak źle odczytał numer myląc 6 z 8.