No to dziś ostatni odcinek ballady o złamaniu się drzewa. Drzewo zostało przez kogoś z toru uprzątnięte, pozostał jeszcze tylko pniak jeśli można to tak nazwać.
Krzych374 napisał(a):
Dzisiejszy pociąg roboczy na GKW na odcinku Bytom Karb Wąsk. - Tarnowskie Góry. Było oczyścicie kilka niespodzianek w postaci połamanych drzew po ostatnich wichurach które przewróciły się na nasze tory, szlak do TG jest przejezdny w 100%
Czy sprzątnięcie tego drzewa to Wasza robota ? Patrząc na zabłocone tory kilkadziesiąt metrów wcześniej nie wygląda aby coś po nich ostatnio przejeżdżało.
Ciekawi mnie kto jest właścicielem tych wąskich torów i przyległego do nich terenu ? Od Tarnowskich Gór-Lasowic do Miasteczka Śląskiego tor biegnie przez las będący kiedyś i chyba dziś także terenem wojskowym o czym informują umieszczone tu i ówdzie na drzewach zardzewiałe już tablice. A dziś nawet jakiś wojskowy "jeep" do lasu wjeżdżał. Jest tam w głębi otoczony betonowym murem teren do którego nawet tor normalny jest doprowadzony.
Tor ten krzyżuje się z torem wąskim
Nie wiem co za płotem się znajduje ale chyba była tam w dawnych czasach między innymi strzelnica. Co ciekawe w nocy teren ten oświetlają lampy a wydawało mi się zawsze że to teren opuszczony i zapomniany. No ale wieczorem wcześniej w tych okolicach nie chodziłem a z powodu wichury i drzewa na torze taki spacer mi się przydarzył.