• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wąskotorowe klimaty

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Stoi sobie w Sochaczewie, a pod parą był jeszcze w 1986 roku, w czasie oficjalnego otwarcia sochaczewskiego muzeum.
W "Dzienniku Łódzkim" ukazał się nawet obszerny artykuł o otwarciu tego muzeum, choć na zdjęciach widoczne były głównie wagony osobowe typu 1Aw.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Te dwa zdjęcia (skany zdjęć klasycznych) poświęcam pamięci nieżyjącego już Krzysztofa Bambra. Są to zdjęcia autorstwa Krzysztofa i przedstawiają one ostatnią jazdę parowozu Px48-1752 na Mławskiej Kolei Dojazdowej wiosną 1991 roku. Zdjęcia te otrzymałem od Krzysztofa 28 września 2002 roku podczas reaktywacji przewozów turystycznych na kolejce średzkiej. Dużo mi wówczas opowiadał o swojej pracy maszynisty, w szczególności gdy prowadził parowozy normalnotorowe i o wyprawach z aparatem fotograficznym na dokumentację pracy trakcji parowej głównie w Wielkopolsce.

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Stoi sobie w Sochaczewie, a pod parą był jeszcze w 1986 roku, w czasie oficjalnego otwarcia sochaczewskiego muzeum.
W "Dzienniku Łódzkim" ukazał się nawet obszerny artykuł o otwarciu tego muzeum, choć na zdjęciach widoczne były głównie wagony osobowe typu 1Aw.

A także w Koluszkach jako pomnik. Px49-1799

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Tutaj Px49-1992 w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie wiosną 2011 roku. Zagrał swego czasu z Kasią Figurą w "Pociągu do Hollywood".
Pamiętny dialog z tego filmu:
- O! złote, w zeszłym roku były srebrne - (Mariolka do Żeni),
- Ty też w zeszłym roku pachniałaś gorszymi perfumami - (Żenia do Mariolki).
I na koniec Żenia:
- A ja ich i tak wszystkich przetrzymam!
Być może podobne zdjęcia już zamieściłem w tym wątku.

Załączniki