• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wąskotorowe klimaty

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
1.113 6 0
12-cyfrowe numery na wąskotorowym taborze to jednak definitywnie lata 70-te. Ponieważ widnieją na odchwaszczarce, a wagony specjalne jako ostatnie otrzymały nowe numery, to już na pewno druga połowa lat 70-tych. Co nie zmienia faktu, że zdjęcia są fajne.

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
H0e
Reakcje
1.907 3 1
Zdecydowanie nie! Model kartonowy odwozorowuje wagon z Mławy. Jest on zbudowany na podwoziu wagonu osobowego KDM31. Tenże wagon osobowy powstał w 1906 roku w fabryce Wł. Gostyńskiego i był przeznaczony dla Kolei Dojazdowej Mareckiej. Rzeczona fabryka, w tym samym czasie, dostarczyła też wagony dla kolei Piotrków - Sulejów. Stąd na KDM, wagon ten (i 9 innych) był określany jako "piotrkowski".
Dziękuję za uwagę.

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.631 5 1
Warto zatem w ramach tego forum spróbować namierzyć konkretne miejsca wykonania tych zdjęć. Pobieżnie przejrzałem tą kolekcję i widać tam zdjęcia m.in. z Gryfic, Białogardu i Stargardu Szczecińskiego.

kolighyt

Znany użytkownik
Reakcje
931 5 0
Warto zatem w ramach tego forum spróbować namierzyć konkretne miejsca wykonania tych zdjęć. Pobieżnie przejrzałem tą kolekcję i widać tam zdjęcia m.in. z Gryfic, Białogardu i Stargardu Szczecińskiego.
O stacji Rymań Pomorski już pisałeś. Z niej jest sporo zdjęć (są na nich charakterystyczne białe słupki przydrożne). To zdjęcie jest bardzo ciekawe (pług na drugim planie), choć lekko nieostre. Widać na nim tablicę relacyjną Białogard-Świelino:

hamulcowy

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
1.347 28 1
Zdecydowanie nie! Model kartonowy odwozorowuje wagon z Mławy. Jest on zbudowany na podwoziu wagonu osobowego KDM31. Tenże wagon osobowy powstał w 1906 roku w fabryce Wł. Gostyńskiego i był przeznaczony dla Kolei Dojazdowej Mareckiej. Rzeczona fabryka, w tym samym czasie, dostarczyła też wagony dla kolei Piotrków - Sulejów. Stąd na KDM, wagon ten (i 9 innych) był określany jako "piotrkowski".
Dziękuję za uwagę.
Miałem na myśli ogólnie odchwaszczarkę, jako wagon.

ABP

Aktywny użytkownik
Reakcje
141 0 0
Tylko, że to zdjęcie już jest opisane poprawnie jako lata 80.
Niepoprawnie, bo to lata 70-te. Sądząc po kolejnym zdjęciu, można założyć, że jeśli wszystkie były robione w tym samym czasie, to jest to lato 1975 lub 1976.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.303 49 2
zapisałem około 60 zdjęć z tej kolekcji, więc będę je po trochę tu wrzucał
Powodzenia! :D:LOL: Po kilku latach wysłuchiwania i straszenia prawem, zaprzestałem wrzucania tu czegokolwiek z archiwum. :LOL:
Z samych kolorowych fotografii wąskotorowych lat 60-70 (nie liczę 80 i nowszych) oraz różnych kolejek w kraju (w tym przemysłowych), gdybym wrzucał tu po jednej dziennie, to zajęłoby mi to kilka lat. Z normalnotorowych to robota na kilkanaście lat. :LOL:
Se będę je podziwiał do śmierci mojej albo mojego komputera.

Bajo jajo