Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
12-cyfrowe numery na wąskotorowym taborze to jednak definitywnie lata 70-te. Ponieważ widnieją na odchwaszczarce, a wagony specjalne jako ostatnie otrzymały nowe numery, to już na pewno druga połowa lat 70-tych. Co nie zmienia faktu, że zdjęcia są fajne.
Zdecydowanie nie! Model kartonowy odwozorowuje wagon z Mławy. Jest on zbudowany na podwoziu wagonu osobowego KDM31. Tenże wagon osobowy powstał w 1906 roku w fabryce Wł. Gostyńskiego i był przeznaczony dla Kolei Dojazdowej Mareckiej. Rzeczona fabryka, w tym samym czasie, dostarczyła też wagony dla kolei Piotrków - Sulejów. Stąd na KDM, wagon ten (i 9 innych) był określany jako "piotrkowski".
Dziękuję za uwagę.
Tylko, że to zdjęcie już jest opisane poprawnie jako lata 80. Dzisiaj zajrzałem jeszcze raz na ebay i zapisałem około 60 zdjęć z tej kolekcji, więc będę je po trochę tu wrzucał. Znalazłem więcej ujęć odchwaszczarki:
Warto zatem w ramach tego forum spróbować namierzyć konkretne miejsca wykonania tych zdjęć. Pobieżnie przejrzałem tą kolekcję i widać tam zdjęcia m.in. z Gryfic, Białogardu i Stargardu Szczecińskiego.
Warto zatem w ramach tego forum spróbować namierzyć konkretne miejsca wykonania tych zdjęć. Pobieżnie przejrzałem tą kolekcję i widać tam zdjęcia m.in. z Gryfic, Białogardu i Stargardu Szczecińskiego.
O stacji Rymań Pomorski już pisałeś. Z niej jest sporo zdjęć (są na nich charakterystyczne białe słupki przydrożne). To zdjęcie jest bardzo ciekawe (pług na drugim planie), choć lekko nieostre. Widać na nim tablicę relacyjną Białogard-Świelino:
Zdecydowanie nie! Model kartonowy odwozorowuje wagon z Mławy. Jest on zbudowany na podwoziu wagonu osobowego KDM31. Tenże wagon osobowy powstał w 1906 roku w fabryce Wł. Gostyńskiego i był przeznaczony dla Kolei Dojazdowej Mareckiej. Rzeczona fabryka, w tym samym czasie, dostarczyła też wagony dla kolei Piotrków - Sulejów. Stąd na KDM, wagon ten (i 9 innych) był określany jako "piotrkowski".
Dziękuję za uwagę.
Niepoprawnie, bo to lata 70-te. Sądząc po kolejnym zdjęciu, można założyć, że jeśli wszystkie były robione w tym samym czasie, to jest to lato 1975 lub 1976.
Powodzenia! Po kilku latach wysłuchiwania i straszenia prawem, zaprzestałem wrzucania tu czegokolwiek z archiwum.
Z samych kolorowych fotografii wąskotorowych lat 60-70 (nie liczę 80 i nowszych) oraz różnych kolejek w kraju (w tym przemysłowych), gdybym wrzucał tu po jednej dziennie, to zajęłoby mi to kilka lat. Z normalnotorowych to robota na kilkanaście lat.
Se będę je podziwiał do śmierci mojej albo mojego komputera.
Te foty na Ebay co teraz krążą, to prawdopodobnie są odbitki znanego dokumentalisty wąskich torów Klausa Kiepera. Jest nawet cały pakiet 116 odbitek do kupienia i widać chyba te same kadry, ale aukcja zaraz się kończy.