• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
O ile dobrze pamiętam początek dyskusji, to model ma dekoder wlutowany bezpośrednio do lokomotywy, bez złącza i jeździ w analogu. Jak kolega @Slash ma już sterowanie cyfrowe, to proponuję wybrać adres 3 i spróbować ruszyć. Jeżeli nie pojedzie, to prawdopodobnie dekoder ma ustawiony inny adres. Tu niestety, trzeba trochę się pouczyć: w instrukcji obsługi multiMAUS jest opisany sposób programowania dekoderów, a konkretnie zmiany adresu (CV1). Trzeba ustawić lokomotywę na torze, upewnić się, że na torze nie ma żadnej innej lokomotywy, a następnie wejść w tryb programowania. Jest to opisane w części 2 instrukcji: "Menu – Programowanie dla profesjonalistów i zainteresowanych", punkt 2 Menu "Programowanie", podpunkt 2.1 "Zmiana CV". Należy zmienić wartość CV na jakąkolwiek, wybraną przez siebie. Lokomotywa powinna drgnąć, co potwierdza przyjęcie komendy zmiany CV. Następnie wyjść z trybu programowania, wybrać na multiMAUS ustawiony wcześniej adres i spróbować ruszyć.

Edycja: Oczywiście w zdaniu "Należy zmienić wartość CV na jakąkolwiek, wybraną przez siebie." chodzi o zmianę wartości CV1. System podpowie wartość 3, można albo to zatwierdzić, albo wybrać dowolną inną wartość do 99.

Ostatnio edytowane:

Slash

Użytkownik
Reakcje
60 0 0
Przepraszam za wpis pod wpisem, ale czas na edycję minął.

Hm, no dobra. Może coś jest zepsute, a może ja jestem za głupi na to :X3: Ale na razie przyjmijmy, że żadne z tych dwóch :p

Wszedłem w programowanie, ustawiłem tryb na POM. Następnie w menu wchodzę w LOCO, w EDIT, ustawiam parametr L (adres lokomotywy?) na 50 (bo to Br50 to łatwiej zapamiętać). Potem 55 28 (dynamika ruszania?). Następnie znowu zmieniam tryb z POM na CV. Lokomotywa nie reaguje.

Co robię źle?

Instrukcja niezbyt pomaga. Brzmi jakby była przetłumaczona z niemieckiego translatorem.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
Używa Kolega trybu POM - w tym trybie nie można zmienić adresu. Należy przejść kroki opisane w punkcie 2.1. „ZMIANA CV“. Nie wchodzić w tryb POM (pkt. 2.3. instrukcji).

I póki co, nie używać w ogóle menu „LOKOMOTYWA“. Do tego wrócimy później.

Pytanie: Czy bez próby zmiany ustawień lokomotywa nie chciała jeździć? Dlaczego w ogóle Kolega wchodził w programowanie?

Ostatnio edytowane:

Slash

Użytkownik
Reakcje
60 0 0
Hm, nie wiem :)

U mnie jest napisane:

2.3. „TRYB“
multiMAUS ustawiony jest fabrycznie na „tryb programowania CV“. Jednakże gdy chce się
programować lokomotywy bez konieczności używania specjalnego toru programowania, należy
przestawić multiMAUS w tryb „POM“
(„programowanie główne“). Zatem można zaprogramować
lokomotywę, której adres został nastawiony w multiMAUS.

Mam wrażenie, że kiedy próbuje zaprogramować ten dekoder w trybie CV, wartość cały czas wraca mi do 3.
Kiedy próbuję w trybie POM wychodzi Error 4.

Robię to za pomocą komendy MENU + 1. Po wciśnięciu przez chwilę pokazuje się CV1. Potem V- 3. Wybieram sobie 50 zamiast 3. Zatwierdzam OK. Ale gdy znowu wciskam MENU +1, to wartość CV1 dalej wynosi 3.

Może ten dekoder jest "nieprogramowalny"?

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
To widać. ;)
Nie wiem, ile razy mam powtórzyć: w trybie POM (p. 2.3 instrukcji) nie można zmienić adresu. Jest to wyraźnie napisane w instrukcji.
2.3. „TRYB“
multiMAUS ustawiony jest fabrycznie na „tryb programowania CV“. Jednakże gdy chce się
programować lokomotywy bez konieczności używania specjalnego toru programowania, należy
przestawić multiMAUS w tryb „POM“
(„programowanie główne“). Zatem można zaprogramować
lokomotywę, której adres został nastawiony w multiMAUS.
Proszę przeczytać do końca:
Ewentualnie należy wykonać reset dekodera. Przestrzegać „PORAD I WSKAZÓWEK“ na stronie 28. CV1
(adres) programowanej lokomotywy nie można programować w trybie „POM“
.

Napisane jest przecież, co kolega @Slash sam zacytował, że w trybie POM można zaprogramować lokomotywę, której adres został nastawiony w multiMAUS. Właśnie na tym polega tryb POM, że najpierw wybiera się adres lokomotywy, w której chce się zmienić ustawienia, a potem dokonuje zmian, ale w tym trybie nie można zmienić adresu. Chodzi o to, że tryb POM służy do zmiany ustawień w lokomotywie np. na makiecie, gdzie są inne lokomotywy - dlatego najpierw wybiera się adres lokomotywy, żeby potem zmiany ustawień dotyczyły tylko tej lokomotywy, a nie żadnej innej - i dlatego nie można zmienić samego adresu. Chyba logiczne?

Ale niezależnie od tego, przecież wyraźnie napisałem, jak należy to zrobić: skorzystać z p. 2.1 instrukcji, a w żadnym wypadku nie stosować p. 2.3 instrukcji - ale Kolega zrobił po swojemu i dlatego nie wyszło...

Slash

Użytkownik
Reakcje
60 0 0
Ale przecież napisałem, że tak robię. Nie działało i w trybie CV i POM. Zaczynam się zastanawiać czy mysz faktycznie widzi się z lokomotywą. Da się to jakoś sprawdzić? Po przyłożeniu multimetru do torów coś tam pokazuje, ale co powinno pokazać dokładnie to nie wiem.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.636 64 3
Generalnie jeśli jest komunikacja sprzętu z lokomotywą w czasie programowania to jak napisał Andrzej lokomotywa powinna trochę drgnąć przy zapisywaniu danych i powinny być słyszalne ciche "pomrukiwania" silnika. Jeśli tego nie ma to znaczy że zmiany nie są wprowadzane do tego modelu. Niestety nie mam sprzętu DCC Roco więc nie pomogę w objaśnieniu jak to należy robić na nim.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
Ale przecież napisałem, że tak robię.
Napisał Kolega tak:
Wszedłem w programowanie, ustawiłem tryb na POM. Następnie w menu wchodzę w LOCO, w EDIT, ustawiam parametr L (adres lokomotywy?) na 50 (bo to Br50 to łatwiej zapamiętać). Potem 55 28 (dynamika ruszania?). Następnie znowu zmieniam tryb z POM na CV. Lokomotywa nie reaguje.
Wszystko nie tak. Po pierwsze, nie ustawiać POM. Po drugie, nie wchodzić w menu LOCO i EDIT. Parametr L do nazwa lokomotywy w bibliotece multiMAUS, nie adres dekodera. Pisałem, żeby nie korzystać ani z punktu 1. MENU „LOKOMOTYWA“, ani 2.3 instrukcji, a wyłącznie z punktu 2.1. „ZMIANA CV“. Potem Kolega napisał:
Robię to za pomocą komendy MENU + 1. Po wciśnięciu przez chwilę pokazuje się CV1. Potem V- 3. Wybieram sobie 50 zamiast 3. Zatwierdzam OK. Ale gdy znowu wciskam MENU +1, to wartość CV1 dalej wynosi 3.
I tak jest dobrze. Ustawił Kolega adres 50. MultiMAUS w połączeniu ze wzmacniaczem, jaki ma Kolega, nie odczytuje wartości CV. "CV = 3" to wartość fikcyjna, domyślna (tak wychodzą dekodery z fabryki). Proszę w normalnym trybie jazdy wybrać adres 50 (jeżeli taki Kolega ustawił) i spróbować ruszyć. Po zatwierdzeniu adresu OK należy wyjść z trybu programowania i normalnie jeździć. Ponowne wciśnięcie menu 1 znowu wprowadza w tryb programowania i sugeruje ustawienie wartości 3 dla CV1.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.774 61 10
Wejdź po prostu w menu+strzałka (dolny, lewy róg), lokomotywa naciśnij OK i daj w prawo ( strzałka po prawej od STOP), pojawi się edycja, daj OK, masz nazwę lokomotywy, daj OK i znowu OK pokaże Ci jaki jest adres lokomotywy, jak chcesz inny to go zmień i daj OK i OK. Koniec.

Slash

Użytkownik
Reakcje
60 0 0
Najpierw zrobiłem źle.

A później dobrze. W sumie to nawet w pierwszej chwili zrobiłem tak samo wg. filmu na youtube. Ale nie działało. I nie działa dalej. Nie wiem czemu. Potem kombinowałem z POM itd. Nie wiem co nie działa. Najpewniej coś jest nie tak z tym dekoderem. Ale teraz już nie będę go męczyć. Dokupię dekoder do jakiejś innej lokomotywy, która ma oryginalnie gniazdo i zobaczymy wtedy

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
Ale próbował Kolega ruszyć tą lokomotywą po zmianie adresu? Gdzie kolega @Slash mieszka? Jeśli w Warszawie, to może mógłbym pomóc. Sam jestem ciekaw, co jest z tą lokomotywą i dekoderem.

Slash

Użytkownik
Reakcje
60 0 0
Wejdź po prostu w menu+strzałka (dolny, lewy róg), lokomotywa naciśnij OK i daj w prawo ( strzałka po prawej od STOP), pojawi się edycja, daj OK, masz nazwę lokomotywy, daj OK i znowu OK pokaże Ci jaki jest adres lokomotywy, jak chcesz inny to go zmień i daj OK i OK. Koniec.
No i też nie działa. Z tym, że to co ty nazywasz "pokaże Ci adres lokomotywy" wyświetla jako "L". Andrzej mówi, że to nazwa lok. w bibliotece.

Jeśli w Warszawie, to może mógłbym pomóc.
Akurat w Warszawie mieszkam. Ale najpierw spróbuję chyba z inną lokomotywą z innym dekoderem, bo jak się okaże, że to zwyczajny szrot, to nie chcę głowy zawracać z tak błahego powodu.

Niemniej dziękuję panowie za wpisy i zaangażowanie.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.459 28 1
Należy tylko pamiętać, że instruktaż jest na nowszej centralce z21 i MultiMaus'ie, które odczytują rzeczywiste wartości CV.
Przy zestawie MultiMaus i Roco-skrzynka 10764 wartości pokazywane są fikcyjne (u Ciebie).
Upewnić się, że jest ustawiony tryb CV, nie POM. Na końcu, po przeprogramowaniu wszystkiego można, ale nie trzeba ustawić tryb POM.

Programowanie adresu CV1:

Wpisywanie lokomotywy do biblioteki MultiMaus:

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14