• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

Reakcje
26 1 0
Liczę się z tym że będę musiał znaleźć miejsce w balaście. Ale bardziej mi chodziło o ogarnięcie tych wszystkich kabelków. W dekoderze jazdy i oświetlenia miałem max 8 wyjść a w dekoderach dźwiękowych jest ich 21, do jakich miejsc je przylutować? To jest dla mnie największy problem.

20181007_224324.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.014 531 30
W dekoderze jazdy i oświetlenia miałem max 8 wyjść a w dekoderach dźwiękowych jest ich 21
Dekodery dźwiękowe, tak samo jak dekodery jazdy, są z różnymi złączami, są i z wtykiem 8-pinowym na kabelkach, jak i ze złączem MTC21 czy Plux22. Jeśli chodzi o podłączenie do modelu, nie ma żadnej różnicy, poza dodatkowymi dwoma przewodami do głośnika.

Reakcje
26 1 0
Czyli sprawa jest prostsza niż sobie wyobrażałem :) ktoś może zaproponować jakiś dekoder do takiej lokomotywy Rowa Elektrowóz BR 151 028-8 DB IV ep. Mam tam na płytce zainstalowane złącze 8 pin

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.014 531 30
Jeżeli w modelu nie ma gniazda i dekoder jest podłączony przewodami bezpośrednio do obwodów lokomotywy, a wystarczające są dwa dodatkowe wyjścia funkcyjne (AUX1 i AUX2), to proponuję ESU LokSound 5 w wersji ze złączem 8-pinowym na przewodach (ESU 58410).

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.014 531 30
Chciałbym wykorzystać już to co mam na płytce
Widzę tu gniazdo 8-pinowe, więc dekoder, który zaproponowałem, będzie najlepszy. Po prostu wpina się wtyczkę w gniazdo. Dodatkowy fioletowy przewód wychodzący z dekodera to AUX2, przewody brązowe to głośnik. Nowością dla mnie są dwa przewody na drugim końcu, seledynowy i różowy, z analizy instrukcji wnioskuję, że są to wyjścia AUX3 i AUX4, tak więc dostępne byłyby cztery dodatkowe wyjścia (AUX), a nie dwa, jak napisałem wcześniej (tak było w starszych wersjach dekoderach).

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.669 31 1
@kobik21 Możesz zamówić u kolegi Karola w DCC24 - Poznań, na forum przez PW @karol_mar, lub stronę TU LINK, albo u kolegi Leszka - Jastrzębie Zdrój, na forum w wiadomości PW @Elvis, lub poprzez jego stronę, telefon i maila TU LINK

Uzupełniając jeszcze sprawę dekoderów. Równie dobrym, choć ja uważam, że lepszym byłby ZIMO MS450R.
Zimo MS450R.jpg
Dodatkowo, w Twoim przypadku, łatwość wlutowania do tego dekodera kondensatora podtrzymującego napięcie bez montowania dodatkowych części, przemawia właśnie za nim.
Zimo MS450 Schemat1.jpg
Ceny obu dekoderów są porównywalne, o ile nie prawie takie same.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
26 1 0
RailBoxy nie jest zły ale brak bazy do większej liczby lokomotyw szczególnie tych mało popularnych..... i to jest największy minus.
A jest gdzieś wykaz do jakich modeli są dostępne te dekodery dźwiękowe?

Slash

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
To najbardziej rozsądne podejście do tego tematu. Oskórowanie tego dekodera wcale nie musi dostarczyć informacji na jego temat a jest to nawet bardzo prawdopodobne że niczego się nie dowiemy jeśli jest to jakiś mniej znany dekoder i nikt nie skojarzy jego architektury. Natomiast takie działanie bez ważnej potrzeby niesie za sobą duże ryzyko uszkodzenia.
@Lyntog @Jacek765 @cyruss

Panowie chciałbym odgrzać temat. Jakiś czas temu pytałem o możliwość identyfikacji dekodera w lokomotywie. Teraz jestem już posiadaczem czerwonego mausa. Podpowiecie jak ugryźć temat?

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.061 6 2
Z centralką 10764 czy z z21? I jaki jest soft w nim? Pytam, bo nie każda konfiguracja ma możliwość odczytu CV, generalnie musisz odczytać wartość zapisaną w CV8.

Slash

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
@Lyntog

-10764
-soft, o ile dobrze odczytuję, to jest 1,02

generalnie musisz odczytać wartość zapisaną w CV8.
Właśnie się dowiaduję, że istnieją jakieś CV - to obrazuje poziom mojego zaznajomienia z tematem ;)
Zgooglałem jakiś podręcznik, ale jeżeli panowie pomogą szybciej przez to przebrnąć, to będzie mi bardzo miło.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14