• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.698 53 1
Na tych krzywych U-rurkach koła parowozu ślizgają się, nie ma przyczepności.
Wyprostuj dokładnie wszystkie tory i sprawdź czy jest wszędzie właściwy rozstaw szyn.
Czasem pogięte, zbliżały się do siebie i blokowały koła.:)
Przeczyść też dokładnie główki szyn i koła parowozika.
Powinien wówczas od razu lepiej pojechać.
Najważniejsze, że udało się ucyfrowić.(y)

Michstrow

Użytkownik
Reakcje
125 4 0
Kupiłem dekoder Railbox RB2212 do ST44 (PKP Cargo, Piko), bez dźwięku, sterowanie jazdą i światłami, w zasadzie w zupełności mi wystaczy. Najpierw postawiłem ją na osobnym torze, wykryło, jeździ, świeci z innymi ale ciągle wykrywa ją na nowo i psuje wszystko, i znów wykrywa nową na nowo i psuje. Usunąłem. Zresetowałem CV8 = 8 w trybie programisty, CV1 = 49 i wszystko ładnie. I znów, wykrywa nową i psuje to co już dawno ustawione i działa poprawnie! Z jednej o adresie #49 zrobił mi dwie, nadaje już numery #8000. Co jest?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.698 53 1
Napisz jeszcze proszę jaki system sterowania masz.
Ja nie wiem co to może być, ale jak wywołasz kol. @railbox , to może on coś pomoże, bo zna swój dekoder jak nikt inny.
EDYTKA.
Przejrzałem kilka wpisów wstecz i wiem już, że masz Piko WLAN.
Masz ciągłe problemy z podobnymi rzeczami.
Dlaczego tylko Ty je masz...?

Ostatnio edytowane:

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
356 0 2
Kupiłem dekoder Railbox RB2212 do ST44 (PKP Cargo, Piko), bez dźwięku, sterowanie jazdą i światłami, w zasadzie w zupełności mi wystaczy. Najpierw postawiłem ją na osobnym torze, wykryło, jeździ, świeci z innymi ale ciągle wykrywa ją na nowo i psuje wszystko, i znów wykrywa nową na nowo i psuje. Usunąłem. Zresetowałem CV8 = 8 w trybie programisty, CV1 = 49 i wszystko ładnie. I znów, wykrywa nową i psuje to co już dawno ustawione i działa poprawnie! Z jednej o adresie #49 zrobił mi dwie, nadaje już numery #8000. Co jest?
Jakie masz oprogramowanie w tym PIKO WLAN? Możesz po prostu wyłączyć RailcomPlus w dekoderze (CV28=2), ale problem raczej po stronę centralki.

Reakcje
125 4 0
Wyłączyłem RailcomPlus już wcześniej i przestał wykrywać ją na nowo wciąż.

Mam też problem z lokomotywą ET21 (Piko, DB), nie chce działać na dekoderze cyfrowym. Sprawdzałęm ją multimetrem, silnik działa, prąd niedochodzi gdzieś na płytce krzemowej, wyjąłem orginalny dekoder, wrzuciłem analogowy z ST44 i wszystko działa! Lokomotywa jest u mnie od trzech miesięcy. Kupiłem dekoder Railbox jak do ST44, najpierw zapaliły się wszystkie światła, zgasły gdy zacząłem ją dodawać, najpierw CV8=8 i nastepnie CV1=140, jak tylko dostał napięcie to z dekodera poszedł dym, dekoder sprawdziłem na ST44, nie działa. Lokomotywa ET21 nadal sprawna, tylko na dekoderze cyfrowym.

Znalazłem coś, gniazdo dekodera które jest od spodniej strony płytki jest częściowo oderwane. Będzie trzeba oddać do naprawy, może gniazdo było naderwane, stąd przerywana praca aż w końcu przestała jeździć, na analogowym działała bo pinów wystarczyło, dodając nowy dekoder jeszcze pogorszyłęm sytuację.

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.409 67 3
Niestety to wygląda na wadę w lokomotywie na płytce głównej. A skoro poszedł dym z dekodera to najprawdopodobniej doszło do jakiegoś zwarcia i niestety prawdopodobnie go usmażyleś. Tak więc nie ma co kombinować tylko lokomotywę oddać do reklamacji.
Ja miałem kiedyś trochę inną przygodę z nową ET21 442 i kiedy ją postawiłem na tory i zacząłem jeździć w analogu to buchnęła smrodem i z jednej strony miałem sygnał manewrowy. Dalej lokomotywa jeździła już dobrze bez buchania dymem. Tak więc model wymieniłem w sklepie na sprawny. Niestety bardzo rzadko ale zdarzają się wady w tej zaawansowanej elektronice. Lepiej jak to się zdarzy teraz a nie za kilka lat bo przynajmniej masz ochronę gwarancyjną.

Reakcje
125 4 0
Nie wiem czy gwarancja przejdzie, zaglądałem już do niej, nawiasem mówiąc nie mogę jej teraz złożyć, te śróbki strasznie głęboko są, zakładam że gniazdo dekodera mogło być uszkodzone, stąd przerywana praca i w końcu stop ale gdy wkładałem nowy dekoder poczułem opór, pewnie tylko pogorszyłem. Zastanawiam się żeby jej nie oddać do serwisu od drobnej elektroniki. Sam się na lutowaniu prawie nie znam a tu trzeba dużo przewodów odlutować aby ruszyć płytkę, potem gniazdo przylutować ponownie, bo sama płytka krzemowa raczej dobra jest, na analogu działa.

Załączniki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.409 67 3
Myślę że zdjęcie obudowy lokomotywy nie jest naruszeniem warunków gwarancji zwłaszcza że jest to element zdejmowany w przypadku smarowania mechanizmów I jest to czynność obsługowa wykonywana przez użytkownika. Nie kombinuj tylko postaraj się złożyć model do kupy i wyślij do naprawy lub do wymiany. No chyba że już coś pourywałeś.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14