• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
541 8 0
Do tej lokomotywki na pewno nie warto wkładać drogiego dekodera. Jak ktoś chce na początek spróbować swoich sił w DCC, może zainstalować najprostszy dekoder. 13 lat temu i mnie taka przygoda się przytrafiła. ;)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.267 67 3
Ten silnik raczej nie jest paliwożerny. Natomiast nie jest zbyt wysokiej jakości co w niektórych przypadkach może powodować duży pobór prądu jeśli dojdzie do zapchania rowków komutatora startym pyłem grafitowym ze szczotek. Tutaj może dojść do uszkodzenia dekodera jeśli prąd przekroczy wartości graniczne. Tanie dekodery jak choćby Lais nie ma zabezpieczeń prądowych i mogą się usmażyć. Natomiast lepsze dekodery takie zabezpieczenie zwykle mają, ale ich cena jak już wspomniałem przekracza wartość takiej lokomotywki. Owszem jak już po czasie uznamy że ta lokomotywa nie spełnia naszych oczekiwań to dekoder można odzyskać i go zainstalować w innym bardziej zacnym modelu.

sebol1708

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Synu, ja Cię poprowadzę (copyright M. Maleńczuk) ale najpierw musisz odpowiedzieć na kilka pytań
1. Czy wiesz jak na jakiej zasadzie działa sterowanie cyfrowe, jak mniemam w popularnym standardzie NMRA-DCC
2. Czy masz inne elementy systemu jak centralka, sterownik, zasilacz, kawałek toru do testów
3. Czy masz jakieś pojęcie o elektrotechnice i elektronice a także umiejętności typu lutowanie, rozlutowanie, odizolowanie końcówek kabli
4. Czy masz podstawowy sprzęt typu lutownica, taka normalna. Pistoletowa Lutola się nie sprawdzi, obcinaczki do kabli, cyna z kalafonią. Pożądany multimetr. Taki najtańszy z marketu za 20 zł też może być

Jak tak, to możemy zaczynać. Ta lokomotywa na pewno nie jest zmniejszoną repliką jakiejś konkretnej lokomotywy. Ale modeluje ideę pojazdu trakcyjnego. Do tego jest łatwa do ucyfrowienia a także dołożenia dodatków typu oświetlenie. Ale najpierw musisz odpowiedzieć pozytywnie na pytania z pkt. 1-4
1. Tak wiem trochę oglądałem filmików
2. Jeszcze nie zamierzam to wszystko kupić
3. Tak mam pojęcie i umiejętności
4. Tak mam sprzęt

Reakcje
35 1 0
Ja sam też stawałem przed takim dylematem i zawsze mogłem liczyć na pomoc i konstruktywną krytykę. Za co bardzo dziękuję.
Jest tu dużo cennych informacji a jeśli czegoś nie wiemy wystarczy rzucić temat i ktoś zawsze się odezwie.
Sam osobiście mam na swoim koncie kilka modeli lokomotyw które sam ucyfrowiłem.
Każda następna wychodziła lepiej a w miarę możliwości poprawiałem to co już kiedyś robiłem.
Życzę wytrwałości i cierpliwości bo to na pewno na początek się przyda.
Pozdrawiam

Reakcje
52 3 0
1. Tak wiem trochę oglądałem filmików
2. Jeszcze nie zamierzam to wszystko kupić
3. Tak mam pojęcie i umiejętności
4. Tak mam sprzęt
Super! Stąpamy po twardszym gruncie niż myślałem. Sterowanie DCC to podawane na tory napięcie stałe (tak, tak) zmodulowane sygnałem sterującym typu szeregowego, aczkolwiek nie w żadnym powszechnym standardzie, a specyficznym kolejkowym (NMRA-DCC właśnie). Twoim pierwszym wrogiem jest kondensator filtrujący zakłócenia EM, to coś czerwonego na wierzchu silnika z fotografii zakończonej cyframi 6819. Wytnij lub wylutuj. Możesz też mieć coś takiego w torze podłączeniowym jak już go kupisz. Jeżeli rzetelnie odpowiedziałeś na pkt 3 to zapewne wiesz, że taki kondensator stanowi zwarcie dla części zmodulowanej sygnału DCC, czyli ją wycina i dekoder nic lub niewiele usłyszy.
PS Jeżeli jesteś krótkofalowcem, łącznościowcem daruj że Ci wykładam takie podstawy.

sebol1708

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Super! Stąpamy po twardszym gruncie niż myślałem. Sterowanie DCC to podawane na tory napięcie stałe (tak, tak) zmodulowane sygnałem sterującym typu szeregowego, aczkolwiek nie w żadnym powszechnym standardzie, a specyficznym kolejkowym (NMRA-DCC właśnie). Twoim pierwszym wrogiem jest kondensator filtrujący zakłócenia EM, to coś czerwonego na wierzchu silnika z fotografii zakończonej cyframi 6819. Wytnij lub wylutuj. Możesz też mieć coś takiego w torze podłączeniowym jak już go kupisz. Jeżeli rzetelnie odpowiedziałeś na pkt 3 to zapewne wiesz, że taki kondensator stanowi zwarcie dla części zmodulowanej sygnału DCC, czyli ją wycina i dekoder nic lub niewiele usłyszy.
PS Jeżeli jesteś krótkofalowcem, łącznościowcem daruj że Ci wykładam takie podstawy.
Ok dzięki za odpowiedz tak wiem, że trzeba go usunąć.

sebol1708

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ja sam też stawałem przed takim dylematem i zawsze mogłem liczyć na pomoc i konstruktywną krytykę. Za co bardzo dziękuję.
Jest tu dużo cennych informacji a jeśli czegoś nie wiemy wystarczy rzucić temat i ktoś zawsze się odezwie.
Sam osobiście mam na swoim koncie kilka modeli lokomotyw które sam ucyfrowiłem.
Każda następna wychodziła lepiej a w miarę możliwości poprawiałem to co już kiedyś robiłem.
Życzę wytrwałości i cierpliwości bo to na pewno na początek się przyda.
Pozdrawiam
Ok dzięki za pomoc będę się dopytywał jak i co.

Reakcje
52 3 0
Ok dzięki za odpowiedz tak wiem, że trzeba go usunąć.
Na razie tyle, póki nie będziesz miał kawałka toru testowego i czegoś co poda napięcie DC ok 12V to nie dobierzemy dekodera. Za tor może być 1 odcinek flexa, i tak się potem przyda nie raz, podłączy się krokodylkami. Za zasilacz nawet od biedy prostownik samochodowy wystarczy.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.267 67 3
Przede wszystkim najpierw potrzebny jest zakup zestawu sterowania DCC. Bez tego nie ma co zaczynać. Myślę że warto nawiązać kontakt z kimś w pobliżu kto już ma jakiś zestaw sterowania cyfrowego i może zademonstrować jak to działa. Przynajmniej będzie można sprawdzic czy dany zestaw wygodnie się obsługuje czy ewentualnie warto poszukać czegoś innego.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
152 1 0
Przykładowo:
https://www.modelmania.eu/dekoder-do-lokomotywy-mx600-slim-z-przewodami-92288

Stosunkowo tani, mały, prosty. Do poznania się z cyfrą i dostępną lokomotywką w zupełności wystarczy. Po co doktoraty z obciążeniem? Zabezpieczenie przeciążeniowe, przeciwzwarciowe itd. itp...
Jeżeli to prezent, nowa, ale w analogu, to nie ma o co bić pianę.
Wyciąć wszystko pomiędzy odbierakami prądu a silnikiem, podłączyć przewody od dekodera do odbieraków (czerwony i czarny) i do silnika(szary i pomarańczowy) i można już jechać w cyfrze.
Czerwony do prawej, czarny do lewej patrząc zgodnie z kierunkiem jazdy do przodu lokomotywy.
Pomarańczowy na plus silnika, szary na minus. Jeśli połączysz odwrotnie, to nic złego się nie stanie.
Potem jakieś świata do przodu i do tyłu. Dobór rezystora do każdego obwodu! Led bez rezystora nie może pracować!
Wspólny plus to niebieski, biały to światła przednie, żółty tylne.
Podstawa gotowa.
Potem można się pobawić w regulację i zmiany fabrycznych ustawień. Oczywiście powinieneś nauczyć się swojego systemu sterowania (Piko, Roco? Może jakiś inny?), jak się wprowadza zmiany do CV. No i oczywiście trzeba znać tabelę CV właściwą dla konkretnego dekodera. Część CV jest stała, wspólna dla wszystkich producentów.
Wszystkie te rzeczy są opisane na forum. Trzeba jednak sporo poczytać

sebol1708

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Przykładowo:
https://www.modelmania.eu/dekoder-do-lokomotywy-mx600-slim-z-przewodami-92288

Stosunkowo tani, mały, prosty. Do poznania się z cyfrą i dostępną lokomotywką w zupełności wystarczy. Po co doktoraty z obciążeniem? Zabezpieczenie przeciążeniowe, przeciwzwarciowe itd. itp...
Jeżeli to prezent, nowa, ale w analogu, to nie ma o co bić pianę.
Wyciąć wszystko pomiędzy odbierakami prądu a silnikiem, podłączyć przewody od dekodera do odbieraków (czerwony i czarny) i do silnika(szary i pomarańczowy) i można już jechać w cyfrze.
Czerwony do prawej, czarny do lewej patrząc zgodnie z kierunkiem jazdy do przodu lokomotywy.
Pomarańczowy na plus silnika, szary na minus. Jeśli połączysz odwrotnie, to nic złego się nie stanie.
Potem jakieś świata do przodu i do tyłu. Dobór rezystora do każdego obwodu! Led bez rezystora nie może pracować!
Wspólny plus to niebieski, biały to światła przednie, żółty tylne.
Podstawa gotowa.
Potem można się pobawić w regulację i zmiany fabrycznych ustawień. Oczywiście powinieneś nauczyć się swojego systemu sterowania (Piko, Roco? Może jakiś inny?), jak się wprowadza zmiany do CV. No i oczywiście trzeba znać tabelę CV właściwą dla konkretnego dekodera. Część CV jest stała, wspólna dla wszystkich producentów.
Wszystkie te rzeczy są opisane na forum. Trzeba jednak sporo poczytać
Super bardzo dzięki za tak szczegółowy opis biorę się do zakupów i działam.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.532 50 1
Na tych załączonych przez Ciebie zdjęciach jest tylko centralka z zestawem PIKO.
Reszta to dekodery od ROCO do zwrotnic, semaforów i innych akcesoriów.

Jak pytasz o centralkę, to od ROCO są z21 Start, z21 i Z21.

Zrzut ekranu 2025-10-02 012018.jpg
Do tego kontrolery multiMAUS (przewodowy, albo wi-fi zależnie od wyboru centralki).

Zrzut ekranu 2025-10-02 012158.jpg
TU LINK

Ja tam lubię ROCO i uważam ten system za wygodny i użyteczny w domowych warunkach.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.532 50 1
Na Twoje potrzeby droższego sprzętu chyba raczej nie potrzebujesz
Niby tak, ale może nie.:)
Ja teraz też jeszcze używam starszy komplet ROCO, ale z zasilaczem laptopowym, który jest o wiele stabilniejszy.
Roco zestaw DCC z zasilaczem HP.jpg
Komplet ten jak wiadomo ma pewne ograniczenia, które zaczynają mi już trochę przeszkadzać.
Głównie chodzi o zaawansowane przeprogramowywanie dekoderów.
Nie wiemy jakie plany rozwojowe ma pytający kolega.
Jeśli planuje się nieco rozwinąć, to jednak nie cofałbym się, tylko zakupił nowszy i funkcjonalniejszy sprzęt.
Jeśli tylko zabawa na podłodze, czy coś podobnego, to rzeczywiście taki komplet wystarczy w zupełności.
@sebol1708 Musisz się sam na coś zdecydować.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14