• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.619 64 3
Też mam model dokładnie tej lokomotywy 11425 Geneve i jest on fabrycznie wyposażony w gniazdo DCC 8 pinowe. Ja w moim modelu pozostawiłem oświetlenie żarówkowe. Czy poza zmianą oświetlenia zewnętrznego na diodowe wprowadziłeś jeszcze jakieś inne modyfikacje?

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 0
Nie. Wpiąłem dekoder ( tam jest taki rezystor szeregowy z silnikiem - pozostawiłem go)- wywaliłem diody z układu zmiany oświetlenia , wywaliłem światłowody. Zamocowałem klejem UV diody z opiłowaną obudową bezpośrednio w budzie. Wszystko pięknie się mieści.
Mamtakie diody- pięknie się obrabiają. I do tego półprzewodnikowy element świecący ma kształt kulki.

Slash

Użytkownik
Reakcje
55 0 0
Podepnę się pod ten wątek z moim pytaniem żeby nie mnożyć tematów.

A pytanie mam następujące. Nie miałem jeszcze styczności ze strerowaniem cyfrowym w kolejkach, także w temacie jestem noga. Ale kupiłem jakiś czas temu z drugiej ręki parowóz, od człowieka, którym sam do końca nie wiedział co sprzedaje, bo lokomotywę kupił tez od kogoś jako "dekorację do pokoju". Moją uwagę zwrócił tender, który nie do końca się domykał, więc rozebrałem go i okazało się, że w środku jest dolutowana płytka, której nie widzę w Ersatzteilliste od Roco. Model pudełkowo oczywiście jest analogiem. Jeździ na analogowym sterowaniu. Ale czy ta płytka przypadkiem nie jest jakimś dekoderem jazdy?

IMG_20241117_210600.jpg

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
340 1 0
Wygląda to na dekoder jazdy ale...
Nie widzę białego przewodu a powinien być. To światła białe z przodu. Żółty jest - to światła białe z tyłu. Chyba że coś jest pokombinowane.
Zielony przewód - o ile dobrze widać - nie jest nigdzie podłączony ? dekoder dcc kolory przewodów.gif

Slash

Użytkownik
Reakcje
55 0 0
Dzięki za odpowiedź. Rozebrałem jeszcze raz tender i wygląd ana to, że jest biały kabelek, tylko schował się pod pozostałymi na poprzednim zdjęciu. Czy da się może powiedzieć jaki to dokładnie dekoder?
IMG_20241117_214926.jpg

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.042 6 2
Jeżeli nie masz centralki do sterowania cyfrowego to może być ciężko określić co to za dekoder. Bo z powodu nieprzeźroczystej osłonki nie da się ustalić nic po układzie elektroniki na płytce.

Slash

Użytkownik
Reakcje
55 0 0
Dzięki panowie.

Mam w takim razie 3 dodatkowe pytania.

1. Czy mogę bezpiecznie jeździć w analogu?
2. Czy jak delikatnie rozetnę skalpelem te osłonkę, to nic się nie stanie? W sensie ten dekoder nie grzeje się itp? Zwłaszcza w analogu.
3. Do czego służą kanały Fce D i C?

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.042 6 2
Mam w takim razie 3 dodatkowe pytania.

1. Czy mogę bezpiecznie jeździć w analogu?
2. Czy jak delikatnie rozetnę skalpelem te osłonkę, to nic się nie stanie? W sensie ten dekoder nie grzeje się itp? Zwłaszcza w analogu.
3. Do czego służą kanały Fce D i C?
1) Jeżeli w tym dekoderze nie jest wyłączona taka możliwość to tak. Jeżeli będzie wyłączona to loko po prostu nie pojedzie.
2) Od samego zdjęcia osłonki nic się raczej nie stanie, o ile oczywiście zrobisz umiejętnie i nic nie uszkodzisz. Najlepiej rozciąć ją na bocznej krawędzi. Ale! Nie zalecam potem uruchamiać lokomotywy gdy dekoder będzie bez osłony, bo możesz go uszkodzić, gdy gdzieś przypadkiem zewrze się coś na odsłoniętej jego płytce.
3) Dodatkowe wyjścia funkcyjne AUX1 (kabel zielony) i AUX2 (filoletowy - u Ciebie go nie ma).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.420 512 30
1. Tak.
2. Nic nie powinno się stać, jeżeli skalpelem niczego się nie uszkodzi. Ale potem trzeba go tak zabezpieczyć, żeby po ułożeniu na swoim miejscu i zamknięciu tendra dekoder nie spowodował zwarcia w obwodach lokomotywy i sam nie uległ zwarciu przez jakąś metalową część modelu. Tylko po to w ogóle robić? Wiadomo, że jest to dekoder jazdy i świateł, czego więcej trzeba?
3. A co to są "kanały Fce D i C"?

Edycja: Kolega @Lyntog był szybszy i teraz wiem, o co chodzi z tymi "kanałami Fce D i C - to oznaczenia na czeskim rysunku, zamieszczonym przez kolegę @cyruss, a ich rolę wyjaśnił już kolega @Lyntog. To był najwyraźniej dekoder z wtyczką 8-pinową, z którego wtyczkę odcięto, a przewody przylutowano bezpośrednio do przewodów modelu. Ponieważ nie ma fioletowego przewodu AUX2, wnioskuję, że nie jest to dekoder ESU - ale pewności nie mam.

Ostatnio edytowane:

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.042 6 2
Ponieważ nie ma fioletowego przewodu AUX2, wnioskuję, że nie jest to dekoder ESU - ale pewności nie mam.
Też myślę, że to nie jest ESU - one mają zazwyczaj bardzo smukłe przewody. Możliwe, że to jest LENZ - mam dwa takie, bez fioletowego i z podobnymi, grubszymi przewodami. Ale bez zdjęcia osłonki, albo sprawdzenia przez CV8 nic się na 100% nie dowiemy.

marek1704

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
220 0 0
Fce C i D to są dodatkowe wyjścia funkcyjne. Podłączasz np. diodę oświetlenia kabiny do Fce C i niebieskiego (+). Najczęściej dodatkowe wyjścia przełącza się Najczęściej F1 i F2.
Większość dekoderów ma 2 dodatkowe wyjścia, niektóre 4 i więcej. Często 3 i 4 i/ lub kolejne są wyjściami logicznymi i wymagają innego podłączenia, ale to zostaw sobie na potem.

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 0
Rozcinanie osłonki nie ma specjalnego sensu. Po pierwsze potem trzeba ją natychmiast założyć bo ten dekoder leży na metalowej obudowie stojana silnika i jego uszkodzenie bez izolacji jest więcej niż pewne. Po drugie co da znajomość producenta czy typu? Przy pomocy cyfrowej centralki z funkcją programowania wszystko będzie wiadomo.
Zresztą koledzy powyżej napisali już to samo wcześniej.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.619 64 3
Poszukaj kogoś z centralką mogącą czytać CV (choćby i MiniBox) i zaspokoisz ciekawość co do producenta.
To najbardziej rozsądne podejście do tego tematu. Oskórowanie tego dekodera wcale nie musi dostarczyć informacji na jego temat a jest to nawet bardzo prawdopodobne że niczego się nie dowiemy jeśli jest to jakiś mniej znany dekoder i nikt nie skojarzy jego architektury. Natomiast takie działanie bez ważnej potrzeby niesie za sobą duże ryzyko uszkodzenia.

Slash

Użytkownik
Reakcje
55 0 0
Dziękuję za kolejne podpowiedzi. Na ten moment, skoro mogę jeździć bezpiecznie w analogu, nie będę nic kombinować. Dorobię się sterowania cyfrowego, to będę mieć z miejsca jednego loka w cyfrze.

Przesunąlbym te różowe opaski, żeby zasłonić łączenia przewodów.
Właśnie tu jest jedyny problem jaki widzę na ten moment. Kabelki od dekodera nie za bardzo się mieszczą pomiędzy balastem i obudową tendra i na krawędzi się przecierają. Ktoś, kto ucyfrawiał lokomotywy nie zaradził temu. Myślę, że jak trochę wyfrezuję w balaście korytko na kabelki to będzie w porządku.

kobik21

Użytkownik
Reakcje
24 1 0
Kilka lat temu z powodzeniem zabrałem się za ucyfrowienie lokomotywy Rowa Elektrowóz BR 151 028-8 DB IV ep.
Chciałbym pójść krok dalej i spróbować zainstalować dekoder dźwięku do takiej lokomotywy.
Są tu osoby ze sporym doświadczeniem i mam pytanie jak można by podejść do tego tematu?
Od czego musiałbym zacząć aby takie przedsięwzięcie miało powodzenie?
Pozdrawiam Marek

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.420 512 30
Od czego musiałbym zacząć aby takie przedsięwzięcie miało powodzenie?
Od znalezienia miejsca na głośnik w lokomotywie. Jeżeli takie miejsce się znajdzie, to trzeba kupić dekoder dźwiękowy z głośnikiem i wymienić dekoder w lokomotywie, a następnie wgrać odpowiedni dźwięk. Do dekoderów ESU producent na swojej stronie udostępnia dużą bibliotekę projektów dźwiękowych, zwłaszcza do lokomotyw niemieckich, więc nie powinno być trudności ze znalezieniem właściwego dźwięku. Zasadniczo nie używam innych dekoderów dźwiękowych, więc nie wiem, jak to wygląda u innych producentów. Do wgrania potrzebny jest programator, ale nasi koledzy na forum i wiele sklepów świadczy takie usługi, więc nie powinno być problemu.

Gorzej, jeżeli w modelu nie ma miejsca na głośnik. Wtedy trzeba kombinować, np. wycinając część balastu, ale to już zależy od konkretnego modelu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14