• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Tort] Miasteczko KuKu

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.407 17 2
humorek dopisuje jak zawsze. 8)
Nie było w mej wypowiedzi żadnego podtekstu. ;) Na wsi budy są jak stodoły żadnego projektu. i każda inna.
Najczęściej zbite z paru desek pudła z dziurą. Na zdjęciu trudno chwycić wymiar. Ale może faktycznie ciut za duża. :?

Reakcje
0 0 0
marekw111 napisał(a):
popowe napisał(a):
KuKu napisał(a):
Witam!
Machnąłem ostatnio budę dla psa, chyba troszkę za duża?
Niekoniecznie- może masz pokaźnego Bernardyna, albo mastifa napolitano :D
.... albo kucyka,albo osła,albo prosiaczka :D zazdroszczę ci poczucia humoru 8)
Wielbłądzik jednogarbny (dromader?) też wlezie, bo ten z dwoma dzbankami to na długość nie ten tego... :D

Ty się Kuku nie przejmuj, bo jak ja walnę niedługo budę dla kury lub dwóch, to i BR 218 się w nią zmieści :D :D :D

ps. Trawka fajna, jak u mnie na działce po upałach, trochę zielona, trochę uschnięta, szlag trafia ale w realu tak mam ;)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
962 79 5
Buda smakowa, ale machnąłeś babola, zobacz na układ słojów desek w szopce obok, co nie gra?
Z czego robisz te deski? Fornir to wiem, ale gatunek drewna? balsa?

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Zbyszek, wiem ta szopa jest do wywalenia, była robiona testową metodą trasowania i nie jestem zadowolony. Gatunek drzewa to buk akurat, tylko strasznie twardy jest. Dzisiaj tata mi przywiózł topole zobaczymy jak idzie z tego.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.407 17 2
Coś czuję, że złoże jeszcze jedno zamówienie.
W mojej wiosce był kiedyś Taki wiatrak.
Ale niestety pamiętam go jak przez mgłę :(

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
popowe, mi nie było dane przyjrzeć się koźlakowi nigdy z bliska, chyba sobie zrobię wycieczkę na wiosnę :). Jeszcze brakuje mu gontu na dachu, który nie wiem jak wykonać i dyszla do obrotu. Koźlaki to piękne konstrukcje, wielki szacunek dla tamtych cieśli, dzisiaj dobry cieśla przeważnie chodzi z laską.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Jak tak patrzę na teren przyszłego dworca, to żeby wyglądało jakoś realnie, chyba będzie trzeba zrobić dworzec po zewnętrznej na części tego szerokiego peronu. Będzie takie 1/3 budynku dworca. Tam po drugiej stronie to nie bardzo widzę jakikolwiek dworzec, ponieważ nie ma miejsca ani na większy budynek, ani na zaplecze, ani na drogę, która by gdziekolwiek stamtąd mogła prowadzić.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Dzięki Popowe za miłe słowa.
Zrobiłem mur oporowy

Pomalowałem wiatrak

Pokryłem go gontem- fotka dla Marka

Ukradłem tacie kamienia ze skalniaka

Kury wydziobały trawę. Zaraz ktoś napisze "czemu nie ma trawy?". Odpowiadam z tego co mi babcia opowiadała dawniej trawy nie było na podwórkach (wygryziona była), a moja mama pamięta jak się zamiatało place wkoło domu.

Załączniki

• 274,8 KB Wyświetleń: 990
  • 317,8 KB Wyświetleń: 997
  • 383,6 KB Wyświetleń: 998
  • 250,2 KB Wyświetleń: 988
  • 426 KB Wyświetleń: 986

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
962 79 5
Efekt poszarzałego drewna idealny :!:
Na co kleisz te swoje budowle? Po potraktowaniu tą wodną miksturą deseczki nie mają tendencji do odklejania? Musisz bardziej uważać na dobór uslojenia tych deseczek, w wiatraku widać, że idą lekko na ukos, ale gont mnie powalił.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Dziękuje Zbyszku :oops:
Wszystkie budynki (drewniane i kartonowe) kleje na klej Magic jest to klej introligatorski (kupisz w papierniczym za jakieś 2 zł). Konsystencja i kolor tak jak Wicol tylko szybciej schnie i nie ma tendencji do ściągania płaszczyzn. Co do traktowania tą moją miksturą niektóre deseczki się wygną jak to drewno, ale jak wyschnie wraca do poprzedniego stanu, ale nie odkleja.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.407 17 2
Ten gont wyszedł Ci bardzo fajnie. Mimo iż w czasach kiedy ten wiatrak był stawiany gont ŁUPANI a nie cięto to i tak wygląda Super.
Że też nie zamówiłem stodoły gontem. :devil:

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Popowe zawieruszyła mi się skalowa siekierka :D
Podsumowanie całych ferii

Buda tankowania lokomotyw

Magazyn drogowców

Widok na lokomotywownie i wstępne rozmieszczenie

I powstał miły kącik do pracy, już nie będzie syfu w pokoju.

Pozdrawiam
KuKu

Załączniki

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Pompy

Dalszy ciąg zazieleniania i sprawca tego

Wielkie podziękowania dla Zbyszka za użyczenia sadzarki :)

Załączniki

• 63,9 KB Wyświetleń: 500
  • 324,7 KB Wyświetleń: 497
  • 266,4 KB Wyświetleń: 488
  • 371 KB Wyświetleń: 485
  • 353,2 KB Wyświetleń: 484
  • 328,3 KB Wyświetleń: 488
  • 326,1 KB Wyświetleń: 490
  • 369,1 KB Wyświetleń: 491
  • 299,9 KB Wyświetleń: 486