• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Tort] Miasteczko KuKu

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Nowy kolor na drzwiach parowozowni, jeszcze tylko patyna

Kolor na peronie, jeszcze patynka

Kolor na stodole

Pierwsza stodoła na zamówienie, w budowie :
https://lh3.googleusercontent.com/-Di1-fCw-icU/TxHQNJHRYyI/AAAAAAAABHU/LEQ1JWPwkMw/s640/DSCN4109.JPG

Załączniki

• 290,9 KB Wyświetleń: 706
  • 353,4 KB Wyświetleń: 705
  • 329,2 KB Wyświetleń: 704
  • 267,6 KB Wyświetleń: 710

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo fajnie kolorem zrobiłeś tą stodołę, powieś jeszcze na niej trochę narzędzi, wyłam którąś deskę a z za niej będzie wyłaził pies, kot czy inne futro... i ona jest niby taka podniszczona, ale nie ma na niej zróżnicowania, spróbuj pograć jeszcze odrobinę brązem, jakiś drobny zaciek, itd.

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Karol,żadnego brązu!!! Jedynie różne odcienie szarego,z niewielkim dodatkiem białego,a gdzie nigdzie lekko zielony (mech,nalot itp). A do producenta stodoły- rób większe wrota!!! Sam fakt powiedzenia ..... masz d... jak wrota od stodoły :D

Reakcje
0 0 0
A to wszystko takie... sterylne :D
Dla mnie za czysto, upaprać błotem, odchodami, rzygowinami, czy czym tam chcecie (ostatecznie mogą być jakieś rozrzedzone farbki) :D
Żartuję, jest zaje...........e :D :D :D

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
marekw111, zamawiający zażyczył sobie takie wrota i takie ma. A w mojej stodole wrota są wzięte z oryginału. Dokładnie Marek takie stodoły nie były malowane więc brąz nie pasuje. Jutro trochę popracuje nad tym, a nalot mchu zrobię dopiero po wycieczce na wieś, aby podpatrzyć takie budowle.
KAMAPI, niezbyt mi się widza powieszone narzędzia bo tego u mojej babci nie było. Co do połamanych desek, nie zastosuje tego bo babcina stodoła zaczęła je tracić dopiero gdy pożyczaliśmy z niej je do budowy domku na drzewie.
Zbyszek, to jest to metoda Popowe trochę przerobiona na własne potrzeby. Pierw dodałem dosłownie kapkę czarnego pigmentu (takiego do farb ze śnieżki) do słoika z wodą i dokładnie wymieszałem. Polecam pierw zamoczyć kawałek forniru w celu sprawdzenia czy to ten kolor jaki chcemy. Następnie miękki pędzelek i nanosiłem na stodołę ta farbe. Czym więcej naniesiemy tym kolor ciemniejszy. Dół stodoły to ta sama mieszanina tylko więcej pigmentu czarnego i nanoszone delikatnie od dołu pędzlem, a drewno wyciągało farbę ku górze.

Edit.
Zależy od miejsca położenia też stodoły

Załączniki

Reakcje
0 0 0
KuKu napisał(a):
marekw111, zamawiający zażyczył sobie takie wrota i takie ma.
Bardzo nie chcę tego wszystkiego źle zrozumieć ale czy naprawdę na tym forum wszystko opiera się na komercji?
Nie ma tutaj prawdziwych kolejowych modelarzy, pasjonatów?
Jeśli tak naprawdę jest, to źle trafiłem , przepraszam że namieszałem Wam w biznesie...

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
wiatraczek.nl napisał(a):
KuKu napisał(a):
Bardzo nie chcę tego wszystkiego źle zrozumieć ale czy naprawdę na tym forum wszystko opiera się na komercji?
Nie ma tutaj prawdziwych kolejowych modelarzy, pasjonatów?
Jeśli tak naprawdę jest, to źle trafiłem , przepraszam że namieszałem Wam w biznesie...
Nie. Praca w moim wieku inna od noszenia ulotek jest prawie niemożliwa. Nikt nie chce młodocianego pracownika, a jeśli już to na czarno - tak właśnie przepracowałem cale wakacje, bez uprawnień jako monter oświetlenia. Zawód gońca jaki uprawiam daje małe wpływy, obecnie żadne, bo robota może będzie znowu od lutego. Więc jak mam budować makietę? Czekać na kieszonkowe, a co jak zaczyna się sezon. Gdy dwa tankowania i po kieszonkowym, a czasami dwa razy się tankuje w weekend jak wypadnie zlot i jakaś trasa ze znajomymi. Więc podejmuje się każdej pracy i zlecenia z wyjątkiem znienawidzonych ulotek i nie traktuje tego jako komercje, bo chętny sam zaproponował czy mu wykonam.
Pozdrawiam
KuKu

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
KuKu napisał(a):
Wnioskuję że zamawiający nie widział stodoły na oczy (zresztą już ich tak niewiele) :D ,bo widzisz z fotki nie wiele można wywnioskować,ponieważ nie znam wymiarów,ale jeśli wejdzie wóz z kuniem i jeszcze zostaje sporo miejsca po bokach tzn. że jest ok.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2
Nie spodziewałem się, że o moją szopę będzie tyle szumu. :D :p
Fakt na wschodzie - Zamojszczyźnie jest jeszcze bardzo dużo stodół. drewnianych
I tak naprawdę większość jest niepowtarzalnych.
W czasach budowy tych obiektów nie było projektów w dzisiejszym tego słowa znaczeniu.
Ja zamówiłem taki obiekt bo takie jest zapotrzebowanie na terenie cukrowni. ;)
Pamiętam bardzo dobrze, że w stodole mojego dziadka były wrota Tak zwane podwójne.
To znaczy:
Kolorem czerwonym oznaczyłem zawiasy które pracowały na co dzień
Kolorem żółtym zawiasy które pracowały tylko w razie potrzeby.

to tyle na temat szerokości
Wrota bywały też wysokie choćby po to by chłop mógł do takiego obiektu wjechać z furą (dla tych co nie wiedzą co to fura to jest to określenie m.in na załadowany wóz z sianem)
Niejednokrotnie takie stodoły pełniły funkcję magazynu słomy czy siana. A na narzędzia i "maszyny" Był osobny budynek albo i nie .

Załączniki

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Haa,no to się wydało kto jest z tej krainy stodół :D .No i dokładnie żeś wytłumaczył o co mi tak naprawdę chodziło z tymi wrotami i tak naprawdę po co się tak fatygowali,by te wrota były wielkie "jak od stodoły" :LOL: Ja spotkałem się również z inną wersją układu tych że wrót.Ale już ok,stodoła to nie Boeing 747,szkoda dalej ciągnąć.

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
986 82 5
Pierwsze trzy zdjęcia mi się podobają- te szare przerosty to jakiej firmy trawa?
Czym sadzisz?, bo na międzytorzu już gorzej.
P.S. o fotce pamiętam, nie moge odszukać, za duży bajzel w folderach. :|

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
849 0 0
Stodoła wyszła świetnie , nie dziwię się że ktoś ją u Ciebie zamówił. Trawka też wygląda dobrze , jaką metodą to robisz ? wyklejasz placki ?
Co się stało z tą trzecią bocznicą ? jakaś taka krzywa i zapadnięta , to specjalnie tak ?
Ciągle nie widać tych semaforów , udało się ? czy poleciały w kosmos ?