• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Tort] Miasteczko KuKu

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jestem zbulwersowany-niszczyć taki mebel.Stół z zestawu "Mieszko".Swego czasu w co drugim mieszkaniu w Polsce.Ale wytrzymałe to jak cholera,meble na lata nie jakieś g... z IKEI :)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Jaro, jakie niszczenie. Mój wujek pracował w fabryce mebli i różne rzeczy przy likwidacji można było zabrać. Mam jeszcze kupę nóg do taboretów. Lepiej dać tym przedmiotom drugie życie niż je niszczyć ;)

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
353 2 0
No kępa Ci wyszła ekstra :ROFL:
Spytam, z czego to? natur. Polaka sypany na komosę, czy coś innego, bo kępa faaajna
Ja jeszcze spytam, co to za gąbeczka na drugim zdjęciu przed tym krzaczkiem? :p
No i trawka fajna może nieco zwiędły kolor, ale mnie się podobuje (y)

Reakcje
0 0 0
Ładna kępa. Nie wiem czy to wina ujęcia ale na pierwszym i trzecim zdjęciu wygląda jakby zjeżdżała w dół ze stromizny. Osobiście zmniejszyłbym ją o połowę i naprostował w miarę możliwości na pion. Na odzyskanym miejscu można by dać trochę innych krzaczków w nieco żywszej kolorystyce aby całość nie zlewała się tak z resztą. Albo samą kępę ożywić przerabiając ją na np. krzew dzikiej róży z czerwonymi jagodami a tu i ówdzie mogą jeszcze być małe białe kwiatostany.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Paparazzi jest to listowie Polaka luzem, a gąbka to faller 171404. Trawka na żywo nie wygląda wcale na taką zwiędłą.
Wiatraczku to tylko złudzenie. Kępa jest tak duża tylko po to by zasłonić część tego równego dywanu. Na szczęście jest to górska hala i te nawet bywają równe, więc na części trawy tej obok wiatraku umieszczę stadko owiec, a naprzeciw zostanie pusta hala z pojedynczym drzewem na środku lub bez drzewa. Skrawek zieleni za oborą pozostawię zarośnięty, tylko muszę wykombinować jak to zrobić. Na zboczu obok magazynu postawię również parę drzew nie za wysokich i nie za niskich. Myślę, że pięć lub sześć starczy. Nie mam jeszcze tylko pomysłu na zbocze naprzeciw, ale coś się wymyśli z czasem.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Zbyszku jest to osikova zieleń, średnia.
Praca na makiecie wre o czym świadczy wszechobecny brak miejsca
81.jpg
Powstała kolejna kępa, ta trochę inna, próbowałem też ponownego nasadzania trawy, efekty oceńcie sami.
78.jpg 79.jpg 80.jpg 82.jpg

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Pepej, dobrze, że na to zwróciłeś uwagę. Męczy mnie to od dłuższego czasu. Zastanawiałem się tylko czy nie zastosować tutaj muru oporowego murowanego.
Jak na razie koniec prac nad zielenią. Zostały tylko ochłapy trawki i reszta komoski. Teraz pozostało czekać tylko na jesienne żniwa. Bo to co teraz zużywałem to trochę ochłap był z tego powodu, że rosła ciasno i ją przerzedzałem.

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Zmienię na chwilę temat: przyglądam się Twojemu wiatrakowi i mam wrażenie, że za nisko "siedzi" nad ziemią. Tego typu wiatraki, koźlakami zwane, osadzone były obrotowo na drewnianej konstrukcji (koźle) i choć trochę tego kozła powinno być widać. Istniała też odmiana osadzona na murowanym fundamencie w kształcie ściętego stożka, czyli tzw. paltrak. Sam wiatrak jest bardzo ładny i warto byłoby poświęcić jeszcze godzinę, aby wyglądał profesjonalnie. W razie czego służę dokumentacją.
budzin_m.jpg

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witaj, nie każdy koźlak posiadał widoczny kozioł. Budując swojego opierałem się na zdjęciach z eksploratorów. Wiem, że brakuje belki do obracania wiatraka, ale ona pojawi się z czasem. Wielkie podziękowania za uwagę, ja za to mam wrażenie, że za wysoko siedzi ;)

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Faktycznie, ten z Twojego zdjęcia siedzi bardzo nisko, jak chcieli go obrócić musieli chyba podkosić trawę ;)
Zwracam honor, widać w Twojej okolicy tak budowano. BTW, w jakiej części Polski "dzieje się" Twoja makieta?

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.121 7 0
- ten młyn (w miasteczku Szanownego KuKiego)na tym wzniesieniu zaistniał w trzech filmach jako kluczowy element scenograficzny proszę państwa , ten młyn nigdy nie zmielił i nie zmieli żadnego zboża Szanowny Terebeszu tylko zapewne posłuży kolejny raz za dekorację scenograficzną do następnego filmu a tak apropo jakie to trzy tytuły filmów -ktoś wie?
-ale w tym miasteczku KuKiego znajduje się bardzo ciekawe miejsce kolejowe mianowicie to ogromne w skale wydrążone postojowisko dla lokomotyw używanych kiedyś do popychu ciężkich składów tranzytowych,
-mie wydaje się ,że to miasteczko KuKiego znajduje się może gdzieś w Górach Skalnych (?):niepewny:
-ciekawe co się dzieje obecnie na tych "postojach" ?
-tory nienagannie utrzymane ,-żadnych śladów obecności "pchaczy"

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Terebesz, makieta miała być usadowiana u nas, na Opolszczyźnie. Budownictwo jesz takie same jak u nas. Ceglane budownictwo kolejowe, typowe wiejskie domki. Jedynie pagórków w moim pobliżu takich niema, może na południu Opolszczyzny, nigdy tam nie bywałem.
Hoart, zamysł był taki, iż Niemcy postanowiły uczynić te miasteczko dosyć poważną stacją. Podjęto wtedy się budowy bocznic w skale, lokomotywowni. Niestety nadciągający front wschodni zmusił do przerwania prac. Lokomotywownie oddano jako 3 stanowiskową, a dzieła zniszczenia dopełnił okupant rozbierając część torów i czyniąc Kukowo malutką stacyjką z małym ruchem towarowym. Niestety nie masz racji, ten młyn dalej mieli zboże. Dobrze, że zwróciłeś uwagę na te tory. Trzeba je przyoliwić, ponieważ u mnie będą jeździć same diesle, a na postojach tylko wagoniki towarowe.

Pozdrawiam
KuKu

PS. Moglibyście częściej komentarze pisać, przynajmniej miałbym komu odpisywać.