• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Tort] Miasteczko KuKu

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witam, dawno nie pisałem. Ostatnimi czasy dużo się działo.
Została zrobiona elektryka torów na całej makiecie, jedna szyna 20 cm jest bez prądu muszę wydrapać szuter i przylutować nowy kabel oraz dalej mam problemy z anglikiem. Myślę nad usunięciem obecnego i umieszczeniem nowego.
100.jpg
Pojawiła się pierwsza lokomotywa PKP na obrotnicy w Wołomontowiczach ;)
101.jpg
Pół roku temu w Wołomontowiczach oddano nowy portal tunelowy oraz posadzono nowe drzewa. Zostało zatuszować ten jasny fragment muru oporowego.
105.jpg
Na gospodarstwie rolnym pojawił się dach (brak gąsiorów), jeszcze nie spatynowany bo dopiero wysechł, zamontowano pompę trochę krzywo, trzeba poprawić.
104.jpg 103.jpg
Zatrzymajmy się przy gospodarstwie. Brakuje tutaj budy dla psa, zwierząt, gnojownika, figurek ludzi. Trzeba pomyśleć nad tym jak ożywić tą przestrzeń, aby nie była tylko klepiskiem. Myślałem o jakiejś stercie drewna przywiezionej z lasu oraz kupce snopków, ponieważ posiadam. To wszystko to już szczegóły ale trzeba je zrobić, aby zadać smaku makiecie. Jak macie też jakieś pomysły to piszcie ;)
Na lokomotywowni też się dzieje, zostały zaszutrowane wszystkie tory, brakuje patyny. Zostało dokończyć magazyn piachu, zrobić drogę wewnętrzną (zjeżdżony czarny piach), bramę. Dodać figurki, oraz różne duperele, które nadadzą smaku, a na które nie mam kompletnie pomysłu. Liczę na waszą inwencje! Wylałem dwa kozły oporowe, nie jestem zadowolony z ich faktury, będę musiał je ogipsować i pomalować. Brakuje jeszcze jednego kozła, myślę czy nie zastąpić go dwoma podkładami na końcu, niby takie tymczasowe rozwiązanie. Co wy na to?
107.jpg 108.jpg 109.jpg
A tutaj fragment makiety, który nie daje mi spokoju, co tutaj umieścić?
106.jpg
Widok na całość.
102.jpg
Pozdrawiam
KuKu

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Daniel świetny pomysł. Miałem trochę podobny obraz w głowie ;) na pewno coś podpatrzę. Teraz myśl nad terenem przy lokomotywowni ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.227 66 5
Mateusz, te wielkie płyty to peron. eSeMeczka pięknie się prezentuje :)

A mnie osobiście jakoś dziwnie wygląda ta wieża ciśnień w tym miejscu. Dałoby się ją przesunąć gdzieś na bok ?

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kuku brawo!!! Widać ogrom pracy włożonej w makietę. Sceneria robi się coraz bardziej ciekawa, okolice szopy powoli zaczynają żyć i pojawiają się szczegóły. Bardzo podoba mi się patyna wieży. Jeśli ta wieża to relikt przeszłości i epoka odpowiadać ma epoce taboru, który pokazałeś to może warto pierdyknąć na tej wieży jakieś graffiti białe na dole. Białe żeby ładnie kontrastowało z jej kolorystyką i było widoczne. Wystarczy jakiś napis - podpis malarza ;)
Aha i jeszcze zajebista ta drabina i budy na tyłach szopy (y)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Kuku brawo!!! Widać ogrom pracy włożonej w makietę. Sceneria robi się coraz bardziej ciekawa, okolice szopy powoli zaczynają żyć i pojawiają się szczegóły. Bardzo podoba mi się patyna wieży. Jeśli ta wieża to relikt przeszłości i epoka odpowiadać ma epoce taboru, który pokazałeś to może warto pierdyknąć na tej wieży jakieś graffiti białe na dole. Białe żeby ładnie kontrastowało z jej kolorystyką i było widoczne. Wystarczy jakiś napis - podpis malarza ;)
Aha i jeszcze zajebista ta drabina i budy na tyłach szopy (y)
Dziękuje :oops: dobry pomysł z tym napisem, już nawet wiem jaki się pojawi ;)
Kris, nie da się przesunąć obok ;)
Popowe, tak te wielkie płyty to peron.
Dzisiejszy dzień nie poszedł chyba na marne? Należy coś wykombinować po lewej stronie lokomotywowni, jakiś budynek zarządu, oraz dodać bramę i płot.
119.jpg
120.jpg
121.jpg
122.jpg 123.jpg 124.jpg 125.jpg
Tak, wiem brakuje okien, drzwi, dystrybutora oraz wieży do piaskowania ;)

Pozdrawiam
KuKu

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.227 66 5
Powolutku nabiera to kształtów :) Bardzo mi się podoba :) Życzę dalszej wytrwałości, bo ona najbardziej potrzebna przy budowie makiety :)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Dzięki Panowie za miłe słowa!
A teraz budujemy dalej
Powstaje zarząd lokomotywowni i tokarnia w formie dobudówki
127.jpg 128.jpg
Ukończyłem budynek drogowców i bude tankowania lokomotyw
130.jpg 126.jpg
A całość wygląda tak
129.jpg
Pozdrawiam
KuKu

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Budynek zarządu lokomotywowni prawie ukończony, brakuje rynien i patyny komina oraz trzeba mu dach przymocować na stałe, bo teraz trochę się wygięty zrobił ;) 132.jpg 133.jpg 134.jpg 131.jpg

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
353 2 0
Faller takie daje do swoich zestawów między innymi do brzydkiej według ciebie stacji Waldbrunn :p (choć mnie się podoba) i do takie samego nieco przerobionego budynku zarządu kolei :) Stacja jest nawet u Kuku na wcześniejszych fotkach

Kuku fajna faktura ściany i ładna papa (y) Ładnie to wygląda :D