• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa TORCINEK II

TomaszEL

Użytkownik
Reakcje
164 1 0
Ale nigdzie nikt nie mówi że żeberko musi być. Może być. Ułatwi ruch, zwiększy możliwości, być może płynność ale nie jest niezbędne. Stacja bez niego będzie funkcjonować i będzie funkcjonować poprawnie.

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
686 6 0
To będzie makieta domowa z dużą dozą kompromisu. I na tyle realna, na ile pozwolą moje umiejętności. Nie zamierzam aż tak eksperymentować, bo wiem co jestem w stanie sam zrobić i kiedy nie wychodzić poza strefę komfortu.
Spieszyć się nie będę, ale nie będę też spowalniać prac dążąc do efektów, których nie osiągnę, bo wiem co umiem, a czego nie.
Ale dziękuję za sugestię.
Makieta będzie na Piko A-gleis, bo takie mam i takie mi odpowiadają.
Nie robię jej pod imprezy modelarskie, ale jeśli komuś się spodoba i mnie zaprosi, to chętnie ją wystawię na widok publiczny.

PS. PYTANIE: Czy ktoś wie jak wysoki jest (sam) peron Waldbrunn od Fallera?
1cm, czy więcej?
Wiem, że budujesz na torach PIKO. Mi chodziło o to żeby była dobra przewodność prądu, ja ten materiał zobaczyłem już po zamontowaniu i zaszutrowaniu rozjazdów i później musiałem lutować przewodu na rozjednicach (jeśli dobrze ten element nazwałem), ponieważ gubiło napięcie. Jedynie co zrobiłem przed montażem, to jedynie angliki spolaryzowałem.
Taka drobna rada ;)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.674 50 5
Jak będę robić elektrykę, to wezmę pod uwagę.

Btw. Czy jest ktoś z okolic Gliwic, kto mógłby mi pomóc z tą elektryką podmakietową?
W Kędzierzynie chyba nikogo takiego nie ma, co by się znał na elektryce makietowej....
Zwrócę za paliwo i głodny nie wyjdzie. :)

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
686 6 0
Jak będę robić elektrykę, to wezmę pod uwagę.

Btw. Czy jest ktoś z okolic Gliwic, kto mógłby mi pomóc z tą elektryką podmakietową?
W Kędzierzynie chyba nikogo takiego nie ma, co by się znał na elektryce makietowej....
Zwrócę za paliwo i głodny nie wyjdzie. :)
To nie jest takie trudne, byle nie pomieszać biegunów, zależy jak masz połączone tory i rozjazdy. Ja dałem radę, to jie podobno żebyś sobie nie poradził ;)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.674 50 5
Pytanie :
Od kiedy obowiązywało na kolei TAKIE malowanie nastawni ?

Lub inaczej - czy na początku lat 90tych były jakieś wytyczne, co do wyglądu/malowania nastawni ?

Kolejne pytania, przy okazji:
Jakie urządzenia powinny być widoczne w takiej nastawni ? System przekaźnikowy.
Oprócz pulpitu. Mechanizm blokowy z wajchami, czy już bez ?

Nastawnia 1 84x102 mm.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.520 512 30
Jakie urządzenia powinny być widoczne w takiej nastawni ? System przekaźnikowy.
Oprócz pulpitu. Mechanizm blokowy z wajchami, czy już bez ?
Nie wiem, co to jest "mechanizm blokowy z wajchami", ale przy przekaźnikowych urządzeniach sterowania ruchem kolejowym (srk) zasadniczo nie ma żadnych urządzeń mechanicznych, a w pomieszczeniu dyżurnego ruchu (nastawnicownia) jest tylko pulpit i oczywiście jakieś biurko, szafka itp. Ale nie ma ani aparatu blokowego, ani żadnych dźwigni nastawczych.

Co do malowania budynków, nie mam wiedzy od kiedy stosowano taki niebieski pas, sądzę, że od czasu powstania przedsiębiorstwa PKP PLK S.A.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.520 512 30
oczywiście chodziło o aparat blokowy i dźwignie
Ale skąd pomysł, żeby przy urządzeniach przekaźnikowych stosować dźwignie nastawcze? A co do bloków, to urządzenia przekaźnikowe mają specjalne podzespoły tzw. bloków przekaźnikowych, które mogą współpracować z blokami elektromechanicznymi starszego typu, jeżeli takie są na sąsiedniej stacji. Te bloki przekaźnikowe są obsługiwane zwykłymi przyciskami na pulpicie nastawczym.

Reakcje
76 2 0
W moim poprzednim wpisie bardziej myślałem o uwiarygodnieniu kolor nastawni. Niestety, nie dysponuję zdjęciami. Nawiasem mówiąc nastawnia już nie istnieje, została wyburzona.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.674 50 5
@Magic Początek lat 90tych.

Stosowna notka z rysem historycznym będzie w stosownym momencie.
Sprawdziłem po zdjęciach w necie, że przed ujednoliceniem (z niebieskim pasem) nastawnie wyglądały zupełnie różnie (każdy ch.... na swój strój). Więc w sumie jak sobie ją zrobię, taka będzie.
Mam już plan.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.674 50 5
Prace niedługo zostaną wznowione - trzeba było uzupełnić materiały.
Druga skrzynka chyba we wrześniu dopiero...

W międzyczasie trochę zweryfikowałem lokalizację.
Powróciłem do pierwotnego pomysłu stacji końcowej - pierwsza myśl jest od Boga.

PRZED
Lokalizacja B .jpg

PO
LokalizacjaC.jpg

NA CZYM POLEGA ZMIANA:
Lokalizacja B C.jpg

Po co ta zmiana i co wnosi:
W sumie to daje mi możliwość zbudowania modułu z mostem zaraz za stacją i fajny łuk, który do/od tej stacji prowadzi (tak na zboczu) - poza tym, to tylko idee fixe i po prostu: mnie się podoba bardziej :)

Jak pewnie zauważyliście (niektórzy) osadziłem Torcinek Zdrój na miejscu Pokrzywnej, niedaleko Głuchołaz, które staną się Torcinkiem. :)
Ale o tym kiedy indziej....

Jak tylko wejdę w tryb budowy - dam znać i przeniesiemy temat do relacji.
Jeszcze chwila :)

Reakcje
80 7 0
Zaintrygowałeś mnie wpisem i obejrzałem tą lokalizacje w google.
Tam nie ma żadnej infrastruktury kolejowej i wydaje mi się (na podstawie spacerowania ludzikiem google po okolicy), że nigdy nie było tam infrastruktury kolejowej. Zatem, zakładam że nie będziesz odwzorowywał czegoś co było. Jeśli tak, ja bym się nie ograniczał jakimiś limitami że daje ci to możliwość "budowy modułu z mostem zaraz za stacją" czy wpasowywaniem się w realny krajobraz.
Owszem można się wzorować, ale chyba najlepiej podpowie wyobraźnia i fantazja co chcesz mieć w ramach budowanych modułów.
PS. Jakiś sentyment do tej lokalizacji?