• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa TORCINEK II

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 52 5
Skąd ten pomysł? W Łętowni nie ma stacji przecież :)

Chyba, że chodzi Ci o tą w podkarpackim.....Budynek, faktycznie - podobny :)
Ale mój będzie ładniejszy :p;)

PS. Dzięki za cynk. Nie znałem tej stacji. Przyjrzę się :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 52 5
Jest więcej takich budynków w tym rejonie.
Nowa Sarzyna, Grodzisko Dolne...

1505392426bd1c3126575fbc857649f2614aeffc2a-3100.jpg
14651277048e0a617d3decf4f6b3431e95209631cf-65352.jpg
Grodzisko dolne 3.jpg
1612960649d216f7de3f6db6afd14741dda6f65916-4090.jpeg

Ten dworzec, jak większość budynków na moich dioramach, czy poprzedniej makiecie, będę nieco przerabiał i waloryzował na swój sposób i swoje potrzeby. W przypadku tego dworca, chciałbym odwzorować te drewniane elementy pod dachem... Ale oczywiście, nie tylko to.
To ma być wizytówka całej makiety, więc będzie dopieszczony i będą smaczki TEGO typu:

21668.jpg

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 52 5
Ściany dostały drugą warstwę farby. Pomalowano też nastawnię.
Jak przyjdzie klej, zabieram się za klejenie dworca, on będzie wyznaczał oś stacji na skrzynce.
Wstępne przymiarki dały wstępne rozeznanie. Ale potrzeba mi jednak całej bryły.

Powolutku do przodu. Wreszcie.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 52 5
Chciałbym jeszcze doprecyzować jedną sprawę. Tak naprawdę, to upewnić się.

TORCINEK 1 skrzynka C.jpg

Chodzi mi o tarczę manewrową Tm2 na torze 2a, który jest jednocześnie żeberkiem i torem odstawczym/postojowym dla wagonu motorowego, który stacjonowałby przez parę godzin, pomiędzy kursami.

Ustaliliśmy, że powinna tam być (bo wcześniej tam był peron - teraz go nie będzie) , ale czy ona tam jest niezbędna?
Jak wyżej - TYLKO SIĘ UPEWNIAM. (nie chciałbym iść w niepotrzebne koszty).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.868 525 30
Przy założeniu przekaźnikowych urządzeń srk, tarcza manewrowa Tm2 jest konieczna, podobnie jak Tm1. Z Tm2 można zrezygnować tylko wtedy, gdyby żeberko pełniło wyłącznie rolę ochronną i było tak krótkie, że nie byłoby możliwości odstawienia tam taboru. W starych urządzeniach mechanicznych zasadniczo nie stosowano w ogóle tarcz manewrowych (zdarzały się na dużych stacjach), a jazdy manewrowe odbywały się na sygnały ręczne. Ale przy przekaźnikach zasadą są tzw. zorganizowane jazdy manewrowe, ze stosowaniem sygnałów Ms 2 (białe światło) podawanych na semaforach lub tarczach manewrowych.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.868 525 30
Właśnie dlatego pytam o ten konkretny przypadek...
Ja już swoje napisałem i nie zamierzam dyskutować na ten temat z kolegą Robertem, którego oceny "zabawne" moich wpisów (nie tylko w tym wątku) są po prostu śmieszne, żeby nie powiedzieć żałosne. A kolega @Kris zrobi jak zechce.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.396 174 19
OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 52 5
Jako że będą prowadzone pewne manewry (z wagonem motorowym) na tym torze, to tarcza powinna być...
Choć czasem odstawią tam jakiś wagon, ale lokomotywa z wagonem się nie zmieści, więc wtedy będzie na radio.... I sprawa załatwiona :)
Dziękuję. Chodziło mi tylko o upewnienie się.

Robert - pewnie dlatego, że nie używasz w nim interpunkcji i trudno było od razu domyśleć się, o co Ci kaman.
Poza tym się nieco sam wkopałeś - "raczej chyba nie zawsze" ;) no...nie bardzo brzmi to przekonująco ;)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.868 525 30
lokomotywa z wagonem się nie zmieści, więc wtedy będzie na radio
A ten tor ma być taki krótki? Ja już się pogubiłem w kolejnych wersjach, pamiętałem, że miał być dość długi, taki był na ostatnim rysunku (wpis nr 333 z lipca), ma nawet Z 1 na końcu. A Tm powinna stać tuż za ukresem, żeby maksymalnie wykorzystać długość toru. Fakt, że czasem, w jakiejś konkretnej sytuacji nie można podać sygnału Ms 2 na Tm i jedzie się na polecenie przez radio, nie oznacza, że tarczy tam nie musi być - moim zdaniem powinna.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 52 5
Tam się zmieści długi wagon pasażerski, ale bez lokomotywy. Kozioł oporowy będzie jeszcze przed końcem skrzynki....

20241226_111447.jpg

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 52 5
Ja mam wszystko przemyślane. Luz.
To są kosmetyczne sprawy, ale też ważne.
To, co jeszcze jest niedoprzemyślane, nadal jest przemyśliwane ;)

Jeszcze się zastanawiam nad wydłużeniem tego żeberka. Tylko po co?
Ewentualnie tylko po to, żeby zmieściły się tam 2 wagony motorowe lub 1 wagon sypialny z lokomotywą. Tylko po co?

Tu nie chodzi o koszty, tylko o sens każdego elementu.

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
726 6 0
Ja mam wszystko przemyślane. Luz.
To są kosmetyczne sprawy, ale też ważne.
To, co jeszcze jest niedoprzemyślane, nadal jest przemyśliwane ;)

Jeszcze się zastanawiam nad wydłużeniem tego żeberka. Tylko po co?
Ewentualnie tylko po to, żeby zmieściły się tam 2 wagony motorowe lub 1 wagon sypialny z lokomotywą. Tylko po co?

Tu nie chodzi o koszty, tylko o sens każdego elementu.
Raczej bym powiedział, że raczej o wygląd i realizm, gdzie widziałeś takie krótkie żeberko? Postawisz kozioł, nam nadzieję, że sam zrobisz a nie postawisz gotowiznę, to co zostanie miejsca? Lok ma stać w skrajni? ;) Nie żebym się czepiał, ale chcesz zachować jakiś realizm ;)