• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Tabor polski, amerykański, budowy i przebudowy

OP
OP
teigrekty2

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.405 111 11
@teigrekty2, patrzac na numery w kolkach #781 i obok #8021 one wygladaja na ten sam rozmiar liter. Mimo ze odpowiednio 3 i 4 cyfry w numerze. Ostatni rysunek bomba 5 i 0 (zrobione z 3) latwo w miare ogarnac, gorzej z ta 4. Jak chcesz moge ci jutro zrobic wektor tego.
Tak, te wszystkie na pierwszym zdjęciu to ponoć kopie i trzycyfrowa tablica niepoprawna. Jak popatrzysz na tablicę na dymnicy parowozu na czarno białym zdjęciu to numery ładnie wypełniają tło, za tem muszą być większe.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.786 37 4
@Misiek, kolega ma jakis program zapewne do edycji wektora w .pdf? To wtedy wypada dodac wymiar calosci i ramke, o ktorej wspomina @teigrekty2. Ja zrobilem sam szablon cyfr i wpisalem jako tako w tarcze, nie mam pojecia jakiej to ma byc wielkosci, czy ma miec 0,08 mm czy 0,09 mm ramki, skoro jest baza to chyba juz kolegow w tym rola wyskalowac tak jak ma byc ;) Plik wysle na PW.

OP
OP
teigrekty2

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.405 111 11
Wczoraj po pracy obiad i trochę czasu na modelarstwo. Przylutowałem jeszcze dwa dodatki do ramy- stopy zaraz przed tylnym wózkiem tocznym. Po wymyciu ostoi i układu jezdnego z oleju, prysnąłem lekko podkładem i czarnym satynem od razu starając się wytrzeć powierzchnie toczne kół.
IMG_20231019_213325192~2.jpg
IMG_20231019_214415411~2.jpg
IMG_20231019_215708013_HDR~2.jpg

Będzie jeszcze brudzenie i przeźroczysty mat, ale pozostały jeszcze kalki na kabinę i piasecznicę.
IMG_20231019_221452133~2.jpg
IMG_20231020_035407204~2.jpg

OP
OP
teigrekty2

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.405 111 11
Spoko. pracujemy nad tematem

to podaj wymiary tarczy całej i tej obwódki

na PW dostaniesz do wyboru
16 i 3/4 cala w realu (średnica całej tarczy), a ile to podzielić na 87, to dla mnie czarna magia:ROFL:. Ja ledwo co matmę zdawałem w Polsce:cool:. Ta obwódka jest trochę grubsza niż numery. Tarcza na modelu ma gdzieś 4,5mm średnicy, to chyba najlepiej dobrać do modelu.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.786 37 4
@teigrekty2 nie ma o czym mowic, jak masz jakis temat z dziedziny typografii i grafiki wektorowej, i dysponujemy jakimis materialami jak z "504" to wiesz do kogo sie zglosic. Jak dysponuje czasem to chetnie pomoge. Jak mnie w ramach rewanzu kiedys zabierzesz w jakies interesujace miejsce kolejowe w Twoich rejonach bede szczesliwy. Bo przypuszczam, ze wczesniej czy pozniej do jakiegos spotkania na szlakach US dojdzie :)